Alkossuk meg közösen az Egyetem fenntarthatósági stratégiáját! – ERS Agora a Kutatási Héten

401_v1.jpg

Az Egyetem fenntartható működésének érdekében megújítja fenntarthatósági stratégiáját. Ehhez kapcsolódóan hallgatói, oktatói és munkatársi ötleteket és véleményeket gyűjtöttek az ERS Agora – Fenntarthatósági stratégia című eseményen, amelyet a Kutatási hét keretein belül az ERS Hub szervezett.

Írta: Petrás Hanna; Borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

A Budapesti Corvinus Egyetem számára kiemelt cél, hogy fenntarthatóvá tegye a működését és mindennapi tevékenységeit. Az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság témakörökbe tartozó projektek, kezdeményezések  egyetemi szintű összehangolása érdekében  létrejött az ERS Hub, mely nyitott platformot kínál az ötletek befogadására, azok széles körben történő megismertetésére, valamint  önkéntesek és támogatók  bevonására.

A Kutatási hét keretén belül megrendezett eseményen world café jelleggel kerekasztal-beszélgetéseket folytattak a résztvevők – egyetemi oktatók, munkavállalók és hallgatók egyaránt. Dr. Zsóka Ágnes akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes és Barta Márton stratégiai vezető bevezetőjében elhangzott, hogy felülről jövő kezdeményezéssel, alulról jövő építkezéssel szeretnék megvalósítani a projektet. A stratégiai célokat négy beavatkozási terület felől közelítették meg, így fókuszban az oktatás, a kutatás, a hálózat és együttműködések, valamint a szervezet és működés állt. A témaköröknek megfelelően a workshop résztvevői négy kerekasztalnál keresték a választ arra a kérdésre, milyen célokat határoznának meg a stratégiában az adott beavatkozási területhez kötődően.

Az oktatás területén nagy hangsúlyt kapott az a szándék, hogy a beérkező hallgatók minél hamarabb találkozzanak olyan kurzusokkal, amelyek a fenntarthatóság témaköreit veszik górcső alá. Továbbá azt is szeretnék kimutathatóvá tenni, hogy a Corvinuson diplomázók felelősebb emberekké válnak a képzésnek köszönhetően.

A kutatással kapcsolatban megfogalmazott célok közül kiemelték például a hallgatók kutatói szemléletének megerősítését, továbbá megfogalmazták azt a vágyat is, hogy az Egyetem és a vállalatok által használható, piacképes kutatások szülessenek a fenntarthatósági témakörökben. Mindezek mellett etikai kérdéseket is felvetettek, többek között érintették az etikus finanszírozás dilemmáit.

461_v2.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

A hálózat és együttműködések témakör nagy területet foglal magában, amelynek fókuszában az alumni hallgatók álltak. Velük kapcsolatban két kérdésre keresték a választ: hogyan lehet őket bevonni a projektbe, valamint intézményünk hogyan tudná támogatni az életen át tartó tanulás folyamatát? Kifejezték a méltányos működésre, illetve az arra való igényt, hogy az Egyetem kizárólag olyan partnerekkel működjön együtt, akiknek a működése szintén fenntartható és etikus.

Ami a negyedik kategóriát illeti, az infrastrukturális működésen belül kiemelték az étkezési, a tanulási és a sportolási lehetőségeket, valamint annak a fontosságát, hogy a kiemelt csoportok is egyenértékűen jussanak hozzá a speciális szolgáltatásokhoz. Ezen felül javaslatot fogalmaztak meg arra, hogy fenntartható kommunikációs stratégiát alakítsanak ki, és összességében olyan szemléletet, amely az egyetemi polgároknak olyan lehetőségeket nyújt, amelyet a hétköznapokban is megélhetnek és gyakorolhatnak.

Az ERS Agorán első lépésként ötleteket és javaslatokat gyűjtöttek a célokra vonatkozóan. Ezek összességét szélesebb körben is ismertetni fogják a közeljövőben. A fenntarthatósági stratégia kialakításában valamennyi egyetemi hallgató és munkatárs véleményére számítanak a projekt vezetői a jövőben is.

Az esemény házigazdája a rektorhelyettes mellett Dr. Ásványi Katalin, a Corvinus Egyetem Fenntarthatósági Menedzsment és Környezetgazdaságtan tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a rendezvényt szervező ERS Hub Irányító Testületének elnöke volt. A közös gondolkodást Dr. Köves Alexandra, a Corvinus Egyetem Operáció és Döntés Intézet Döntéselmélet Tanszékének docense moderálta.

360_v3.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

süti beállítások módosítása