Kult Köz – Izgalmas programokat hoz a tavaszi szél

kepek_evtervezo_cikkbe_7.png

Végre érkezik a március, így a téli álmot alvók is előbújhatnak forró csokival és puha takaróval bélelt vackukból. Ennek alkalmából számos szórakozási lehetőség közül válogathatnak, és akkor sincs gond, ha az időjárás kicsit még borongós marad: művészeti kiállítások, izgalmas filmek és a nyár fesztiválhangulatát idéző koncert várja a kimozdulni vágyókat.

Borítókép: Canva

CMAX // Művészeti Fesztivál Olay Hanna

A Corvinus Művészeti Akadémia (CMA) az egyetem művészeti fókuszú diákszervezete, melynek célja becsempészni a művészetet az egyetemi hétköznapokba. Tagjai maguk is alkotnak, valamint rendezvényeket szerveznek különböző művészeti témákban, legyen szó képzőművészetről, irodalomról, zenéről, kiállításról, beszélgetésről vagy koncertről. Tízéves fennállásukat fesztivál keretében fogják ünnepelni a teljes tavaszi félév során, a különböző hónapokban a különböző művészeti ágazatokra fókuszálva. A CMAX Művészeti Fesztivál március elsején veszi kezdetét, és az első hónapban a képzőművészeti tematikában kiállítást szerveznek saját alkotásaikból, melyet az egyetemen tekinthet meg a hallgatói közönség.

328249237_721325589402908_4002919807779924936_n.jpgForrás: Facebook

Péterfy Bori & Love Band @ Budapest, A38 Olay Hanna

A tél végi, tavasz eleji időszakban még bőven találhatunk klubkoncerteket a fővárosokban és a nagyvárosokban, így a legtöbb nagy beltéri koncerthelyszín továbbra is teret enged a hazai alternatív és underground szféra zenekarainak arra, hogy szórakoztassák közönségüket. A budai rakpart újbudai szakaszának közelében lehorgonyzott A38 Hajón például Péterfy Bori fog koncertezni zenekarával, a Péterfy Bori & Love Banddel március 4-én, este fél kilenctől. Az énekesnő eredetileg színész volt, de 2007 óta saját zenekarával zenészként dolgozik, az alternatív rock és a popzene határán mozogva olyan híres számok köthetőek a nevéhez, mint például a Hajolj bele a hajamba.

thumb_107534_1200_0_0_0_auto.jpgForrás: a38.hu

Filmszerész filmklub extra: Volt egyszer egy nyár Olay Hanna

A Volt egyszer egy nyár amerikai-angol produkcióban készült, és március 9-én debütál a hazai mozikban, azonban aki nem szeretne eddig várni, már premier előtt megnézheti a filmet a Művész, illetve a Corvin Moziban. Ráadásul március 4-én a Művész Mozi különleges lehetőséggel kapcsolja össze a mozizás élményét, mivel lehetőséget kínál a film alapos kitárgyalására is: a Filmszerész filmklub extra alkalmán a közös filmnézést beszélgetés követi. A Volt egyszer egy nyár a tizenegy éves Sophie kamaszkorba való belépését és felnőtté válási folyamatait követi végig egy régi, apjával töltött nyaralás emléke köré építve. Ahogy azonban egyre jobban átlátja a világot és környezetét, több téren is csalódik édesapjában.

volt-egyszer-egy-nyar--148982.jpgForrás: filmkatalogus.hu

Káva Kulturális Műhely MU Színház: Sziget Olay Hanna 

A Káva Kulturális Műhely (vagy Káva Színház) huszonhat éve meghatározó tagja a magyar alternatív színházi szcénának. Céljuk, hogy előadásaikat olyan társadalmi kérdések és problémák köré építsék fel, amelyek mindenkit érintenek, és mindenkinek meghatározzák az életét, vagy a környezetét. E cél mentén igyekeznek minél jobban bevonni a nézőt is, és interaktiív előadásaikban a közönséget döntési helyzetekbe állítani, ugyanis hisznek abban, hogy képesek felelősségteljes döntést hozni egy idegen világban is, melyet az aktuális darab épít köréjük. Március 1-jén, szerdán 19 órától a MU Színházzal közös produkcióban játsszák Hagalin Bjornsdottir A Sziget című regényének színpadi feldolgozását, melyben egy elzárt világban működő demokrácia kérdésfelvetését járják körbe – ez alkalommal is a nézők bevonásával.

kava-kulturalis-muhely-mu-szinhaz-sziget-474-279-183938.jpgForrás: jegy.hu

Veszélyes lehet a fagyi – Olay Hanna

A Veszélyes lehet a fagyi tavaly novemberben került a mozikba, Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmjeként. A rendező korábban kisfilmekkel már nagy sikert aratott a szakma körében, azonban ez a műfaj gyakran kevésbé jut el a nézőkhöz, így most ismerhették meg csak igazán, a már régóta felismert, nagy potenciállal rendelkező művészt. A film a pályakezdő művészeket támogató program, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának segítségével készült, és egy egypetéjű ikerpár történetét dolgozza fel. A nagyon más anyagi, társadalmi és családi körülmények között élő két lány ugyanúgy a másik életére vágyik, és féltékeny testvére helyzetére, egészen addig, míg megérkezik az életükbe Patkós Márton Ákos szerepében, és bizonyos fokig felforgatva hétköznapjaikat végül egyre közelebb hozza egymáshoz a Stork Natasa által játszott ikerlányokat.

313953834_568013221991123_1052480418812028226_n.jpgForrás: Facebook

Isten haragja – Kelle Fanni

Ha rejtélyekkel és izgalmakkal teli drámára vágyunk, akkor a Netflix 2022-es Isten haragja című filmje megfelelő választás lehet számunkra. A mű cselekménye Luciana és a híres író körül forog, akiket régen összekötött a közös munka. A férfi többnek gondolta a munkakapcsolatot és egy félreértés végett megromlott viszonya a lánnyal. Ezt pereskedés és az író családjában bekövetkezett szörnyű tragédia követte. A következő években Luciana sorra vesztette el rokonait, akinek meggyőződése volt, hogy a férfi az okozója a haláleseteknek. Annak érdekében, hogy a lány kiderítse az igazságot, újságíró ismerőséhez fordult. A történet feszült hangulatú, végig fenntartja a figyelmet, és nem várt fordulatokkal lep meg. Az alkotást Sebastián Schindel rendezte, főbb szerepekben Diego Peretti, Juan Minujín és Macarena Achaga látható.

isten-haragja-2022.jpgForrás: online-filmek.me 

Hirtelen 70 – Kelle Fanni

Fergeteges vígjátékkal veszi kezdetét a tavasz. Érkezik a hazai mozikba a Hirtelen 70 című film, amely az előzetes alapján rengeteg derűs pillanatot tartogat számunkra. A történet főszereplője egy író és önjelölt influencer, akit meghívást kap barátnője lánybúcsújára. Egy átvirrasztott éjszaka után azonban arra ébred, hogy 70 éves önmaga néz vissza rá a tükörből. Mack végre nem érzi magán a kényszer súlyát, és elindul saját útján. Időközben népszerű influencerré válik, ráadásul egy románc is kezd kibontakozni közte és kutyaszittere közt. A filmet Katie Aselton és Matthias Steuer rendezte,  főbb szerepekben Diane Keaton Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas színésznőt láthatjuk.. Az alkotás március 2-től tekinthető meg, többek között a Cinema Cityben és a Sugár Moziban.

5691-hirtelen-70.jpgForrás: mozipremierek.hu

Deim Pál – Csendek – Az életmű új rétegei – Kelle Fanni

Érdekel a festészet? Szívesen kalandoznál egy felújított galéria remekművei között? A Ferenczy Múzeum és a Virág Judit Galéria együttműködésében született meg a Csendek elnevezésű tárlat, amely Deim Pál Kossuth-díjas festőművész képeit tárja a szemünk elé. A festő az 1960-as években megjelent magyar neoavantgard jegyében alkotott. Vizualitására jellemző néhány visszatérő motívum, és ezek variációjának vásznon való megjelenítése. Művészetének jellemvonása az emberközpontúság, a geometria és az absztrakt ábrázolás. A galéria ingyenes programokkal (előadásokkal, tárlatvezetéssel, foglalkozásokkal) várja vendégeit. A héten február 28-án 17:00 órakor Kolozsváry Marianna, valamint március 3-án ugyanebben az időpontban Hársfalvi Magdi művészettörténészek tárlatvezetésén vehettek részt. Az életmű-kiállítást március 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Virág Judit Galériában.

28720-budapest-tarlatvezetes.jpgForrás: programturizmus.hu

Turbina nyitóhétvége – Kelle Fanni

Az underground kultúra fellegvára, a Turbina felejthetetlen nyitóhétvégével és színes programokkal készül március első hétvégéjén. A kulturális központ 2021 októberében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, változatos összművészeti közösségi teret kínálva számunkra. A komplexumban található galéria, bisztró, belső udvari kocsma, egy nagyobb és egy kisebb koncertterem, valamint rendezvényterem és irodák is. Az utóbbiak kreatív projektek fejlesztésének helyszínéül szolgálnak. A szervezők a háromnapos nyitóünnep keretein belül színházzal, kiállításmegnyitóval és élőzenével is készülnek. A csütörtök esti színházi fellépésre külön kell jegyet váltani, péntekre és szombatra pedig limitált számban kedvezményes kombinált belépőjegyeket vásárolhatunk. A program március 3-án 18:00 órakor kezdődik és március 5. hajnal 4:00 óráig tart.

329359600_581444743546125_7905941080771373227_n.jpgForrás: Facebook

Mozart-nap 2023 – Dobos Eszter

Wolfgang Amadeus Mozart: az énekórák tananyaga, A varázsfuvola zeneszerzője, a Kis éji zene alkotója, csodagyerek. Sokféleképpen lehet rá hivatkozni, ám az biztos, hogy nevével és leghíresebb alkotásaival még az is találkozott, akit kevésbé érdekel a művészet ezen ága. Nevét őrzi csokigolyó, múzeum, film, musical és számtalan zenetanuló vizsgaelőadása is, a Concerto Budapest pedig immár hatodik éve egynapos koncertsorozattal állít emléket a máig népszerű zeneszerzőnek. Március 5-én, a Zeneakadémia Nagytermében négy, az életműhöz illően változatos műfajokat felvonultató koncertet hallhatnak az érdeklődők: a 11:00 órai kezdésű Nyitókoncertet a Zongoranégyes és zongoraötös követi 14:00 órakor, majd 16:30-kor a Szimfónia és sinfonia concertante következik. A rendezvény a 19:30-kor kezdődő Zárókoncerttel ér véget. A műveket olyan fantasztikus zenészek varázsolják elénk, mint Mihail Pletnyov, a híres zongoraművész és Takács-Nagy Gábor, a Concerto Budapest visszatérő vendégkarmestere, aki egyben az esemény házigazdája is lesz.

image_24.pngForrás: Facebook

Art and Antique – Dobos Eszter

Összesen 37 kiállító várja a látogatókat a március 2. és 5. között megrendezett Art and Antique Kortárs és klasszikus művészeti kiállításon és vásáron. A Budapesti Corvinus Egyetemtől pár percnyi sétára elhelyezkedő Bálnában kortárs és klasszikus galériák, aukciósházak és műtárgykereskedők kínálják eladásra gyűjteményük darabjait. Az esemény kiállításként is funkcionál, így a tárlatvezetés sem maradhat el, amelyet a kiállítás honlapján jelzett időpontokban Antalffy Péter művészettörténész fog tartani. Az érdeklődők olyan alkotásokat láthatnak (és vásárolhatnak) majd, mint a magyar plakáttörténet 100 évét átfogó és azon munkákat felvonultató Budapest Poster Gallery ritkaságai és a Virág Judit Galéria csodálatos festményei, amelyek között Vaszary János virágos csendélete és Csontváry Kosztka Tivadar egyik alkotása is szerepel, ám hogy pontosan melyik, arról a megnyitóig csak találgatni lehet. A látogatók nyereményjáték keretében egy nagy értékű ékszerszettet nyerhetnek. A szervezők a társadalmi felelősségvállalást is szem előtt tartják, így az axioart támogatásával jótékonysági online aukciót rendeznek, amellyel ezúttal az Operaház Balettnövendékeiért Alapítványt szeretnék támogatni. Az esemény ráadásul nemcsak úgy véget ér majd; március 4-én 19:00 órás kezdéssel egy igazán hangulatos afterpartyval búcsúznak el.

art_and_antique.jpgForrás: Facebook

süti beállítások módosítása