Kult Köz – A zöld szent, bringabörze és jókedvet hozó cigánymuzsika és Petőfi 200

channels4_profile.jpg

Március 15., Szent Patrik nap, bringabörze és kedvcsináló cigány muzsika. Ez mind belefért eheti programajánlónkba, amelyhez a kultúra széles skálájáról gyűjtöttünk nektek különféle eseményeket. A nemzeti ünnephez kapcsolódó események mellett bőven akadnak könnyedebb zenei programok is. Fogyasszátok szerettel!

Borítókép: ipariszakkozep.hu

Irodalmi szerelmek / Petőfi Sándor – Aposztróf – Várkert Irodalom – Kelle Fanni

Érdekel a költészet, szereted Petőfi Sándor művészetét? A Várkert Bazár Irodalmi szerelmek elnevezésű programsorozata ezúttal a neves magyar költő életpályáját állítja középpontba születésének 200. évfordulója alkalmából. Petőfi a magyar költészet kiemelkedő alakja, nemzeti hős és forradalmár. A költőhöz számos szerelmes vers köthető, amelyeket különböző életciklusaiban írt. Az est során beszélgetésen és zenés felolvasószínházon keresztül ismerhetjük meg a poéta kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával, továbbá a nézők a költőről szóló rövidfilm premierjét is megtekinthetik. Az előadáson a Várkert Bazár Rendezvénytermében vehetnek részt az érdeklődők március 14-én este 19:00 órakor.

irodalmi-szerelmek-petofi-sandor-aposztrof-varkert-irodalom-original-206475.jpgForrás: jegy.hu

Robbie Williams koncert – Kelle Fanni

Budapestre látogat Robbie Williams világhírű előadó, szólókarrierjének 25. évfordulóját ünnepelve, hogy egy fergeteges show-val varázsolja el a hazai rajongókat. Williams 1989-ben kezdte pályafutását és azóta töretlen sikernek örvend. A férfi többek között rekordszámú, tizennyolc brit Awards-díjat nyert, valamint négy alkalommal lett a legjobb brit férfi előadó, továbbá nyolc Echo-díjat és három MTV European Music Awardot is magáénak tudhat. Dalai a pop, dance-pop, rock, swing és R&B műfajokban szólalnak meg. Az énekes a XXV elnevezésű európai turnéja keretein belül lép fel a magyar közönség előtt a Papp László Budapest Sportarénában és ezúttal pályafutása legnagyobb slágereit hozza el a publikumnak. A koncertet az érdeklődők március 14-én tekinthetik meg 20:00 órától.

robbie-williams-europe-1000-2.jpgForrás: eventtravel.com

Szabadság, szerelem – Petőfi 200 zenés irodalmi előadás Petőfiről – Kelle Fanni

Petőfi Sándor az 1948-49-es forradalom és szabadságharc jelképévé vált, személye emlékeztet minket arra, hogy a szabadság nagy érték, amiért fáradoznunk kell. A Kossuth-díjas rendező, Káel Csaba a Szabadság, szerelem című darabban felhasználja Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveit, valamint Petőfi-versmegzenésítésekkel színesíti az alkotást. Az előadás szövegkönyvét Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A nézők a darabot Katona Kinga, színművész; Berettyán Nándor, Jászai Mari-díjas színművész; Szabó-Sebestyén László, Junior Príma-díjas színművész főszereplésében láthatják. Az előadást az érdeklődők március 15-én délután 15:00 órakor tekinthetik meg a Hagyományok Házában. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

332224839_519673600337384_5628771258747825722_n.jpgForrás: Facebook

A csendes lány – Kelle Fanni

Egy olyan dráma érkezik a hazai mozikba, amely a világ filmfesztiváljain már ámulatba ejtette közönségét. A csendes lány Colm Bairéad bemutatkozó nagyjátékfilmje, amely kiemelkedő kritikában részesült. Az alkotást Oscar-díjra is jelölték a legjobb nemzetközi film kategóriában. A történetben őszinte érzelmek törnek fel mindent megmozgató szavak és tettek nélkül. Az eseményeket egy tíz éves lány szemszögéből láthatjuk, aki nehéz családi hátterének terhét cipeli magával. A rokonoknál való nyaralás alkalmával azonban végre valódi gondoskodásban részesül. Cia félénk, de a felé kimutatott szeretet feloldja a benne lévő feszültséget. Az alkotást az érdeklődők március 16-ától tekinthetik meg, többek között a Cinema Cityben, továbbá több művészmoziban, mint például a Bem és a Puskin Art Mozi.

5721-a-csendes-lany_69587.jpgForrás: mozipremierek.hu

Szent Patrik-napi felvonulás – Dobos Eszter

Neked melyik ünnep jut eszedbe először a következő szavakról: zöld, lóhere, leprikón? Március 17-én felvonulásokkal, tánccal, sörrel és egyéb izgalmas programokkal ünneplik az írek nemzeti napját, a Szent Patrik napot – nem csak Írországban. Az ünnep nevét adó Szent Patrik életéről számtalan legenda kering, de néhány információban biztosak lehetünk két fennmaradt, hiteles levélnek köszönhetően. A Britannia provinciában született fiút tizenhat éves korában kalózok rabolták el, és Írországba vitték rabszolgának, ahonnan hat év után, egy hazatéréséről szóló látomást követően, sikerült megszöknie. Később egy második látomás arra késztette, hogy visszatérjen Írországba, ahol, immár püspökké szentelve, hittérítéssel foglalkozott. Ha mindig is szeretted volna átélni ennek az ünnepnek a hangulatát, vagy szívesen megismernéd jobban az ír kultúrát, március 19-én a Szabadság téren megrendezett Szent Patrik napi felvonuláson a helyed! A 13:00-kor kezdődő rendezvény kínál majd arcfestést, ír zenéket, táncot és a felnőttek számára természetesen sört is, majd 15:00-kor felvonulás indul a Parlament irányába. A menet a Széchenyi rakpart-Széchenyi tér-Szent István Bazilika útvonalon tér vissza a Szabadság térre, így a program városnézésnek sem utolsó.

szent_patrik_napi_felvonulas.jpgForrás: Facebook

KERET XI. Szülinap – Olay Hanna

Tavaly nagyszabású esemény szerveződött a jubileumi tizedik évforduló köré is, így nem meglepő, hogy idén is szülinapi bulival ünnepli tizenegyedik évét a KERET Blog. A KERET egy zenei blog, mely a magyarországi, főként budapesti undeground műfajokat helyezi középpontba. Különös figyelmet fordítanak a most induló, még feltörekvő előadókra és művészekre, mert fontosnak tartják a szcéna utánpótlásának támogatását is. A művészeti fókuszú lap független fenntartásban működik, mivel véleményük szerint független zenéről csak független háttérrel lehet írni. Ebben a formában állnak fenn már tizenegy éve, amit március 14-én, kedden 19 órától meg is ünnepelnek, Budapest egyik legalternatívabb helyszínén, a nyolcadik kerületben található Aurórában.

332569011_926894008345879_1194621046664875074_n.jpgForrás: Facebook.com

Kikeltető – Olay Hanna

A Kikeltető projekt célja, hogy felderítsék a magyar underground zenei szcéna új arcait, valamint rendszeresen megadja a közegnek szükséges vérfrissítést, és lehetőséget kínáljon a fiatal előadóknak, hogy jelentkezésüket követően visszajelzést kapjanak a szakmában jártas kritikusoktól. A Kikeltető szintén a KERET Blog főszervezésében valósul meg, olyan partnerekkel, mint például a Kolorádó Fesztivál, a Dürer Kert, a Gólya, a Toldi és a Turbina, valamint az Universal Music Hungary. A tehetségkutató versenyzői első ízben a KERET Szülinapi Buliján mutatkoznak be a shortlisten, majd a legjobb tizenkét előadó kap alkalmat, hogy önálló estet tartson a Gólya klubestjein, a legvégén pedig közülük kerülnek ki a díjazottak. A legjobb zenészek olyan lehetőségekkel gazdagodhatnak, mint a Bánkitó, a Gólem és a Kolorádó fesztiválokon a KERET- valamint a nagyszínpadon való fellépés, videóklipre, stúdiózásra, hangszerre, vagy más zenei kiadásra fordítható pénznyeremény, klubkoncert lehetőség, plakátkampány vagy fotózás.

kik-cover-2x-2.pngForrás: keretblog.hu

Bringabörze a Fény Utcai Piacon – Olay Hanna

Írtunk már növényvásárról, ruhavásárról, lemezvásárról, vagy szimplán bolhapiacról, most pedig a bringabörzét ajánljuk figyelmetekbe. Buda egyik kultikus piaca március 19-én délelőtt 10 órától átalakul, és átadja a helyet a bicikliket és bicikli-kiegészítőket árusító standoknak, és a hasonló kincsekre vadászó nézelődőknek és vásárlóknak. Találhatunk majd használt kerékpárokat, különböző alkatrészeket és extrákat, valamint olyan modelleket is, amikkel máshol talán nem találkozhatunk. Amennyiben valaki nem csak bóklászni szeretne és csinosítani a járgányát, akkor asztalbérléssel vagy bizományi eladással értékesítheti is saját megunt dolgait. Első esetben egy fix összegért lehet saját standunk, utóbbiban pedig a hét során bevitt termékeket a Fény Utcai Piac értékesíti 15%-os jutalékkal.

https_www_fenyutcaipiac_hu.jpgForrás: fenyutcaipiac.hu

CigányKeddV - Kale Lulugyi – Olay Hanna

A Turbina Kulturális Központ hosszú időn keresztül nem tudott a tervek szerint működni, mivel porbléma volt az épületek hangszigetelésével a sűrűn lakott józsefvárosi Vajdahunyad utcában. A helyzetet azonban orvosolták, és újra megnyitotta kapuit Budapest legújabb underground szórakozóhelye, és már most számos programnak ad helyet. Ezek egyike a március 14-i CigányKeddV lesz este 19 órától. A CigányKeddV egy több éve tartó koncertsorozat, melynek többek között a Pontoon hajó is otthont adott a nyári időszakban, fő célkitűzése pedig, hogy népszerűsítse, és megismertesse a közönséggel a roma zene különböző rétegeit és a “legőszintébb, legboldogabb roma zenekarok muzsikáit”. Ezen a kedden a Kale Lulugyi jön el, amely két generációs zenekar, cigány, illetve magyar népdalokból építkező zenével. Oroszlányi cigányok alkotják, akiknél a zene hallás utáni tanulása és szeretete nagy hagyomány, ez az oka a többgenerációs zenekarnak is.

kale-lulugyi_exact1980w.jpegForrás: welovebudapest.com

süti beállítások módosítása