Ismét a Corvinus Ösztöndíjról

image_2_11.png

Ha van egy téma, ami az elmúlt három évben mondhatni állandóan aktuális volt a felvételi és az egyetemi évek kapcsán, az a Corvinus Ösztöndíj. Jogosan merülnek fel kérdések a leendő és  az aktív hallgatók részéről is, hiszen egy újfajta ösztöndíj-finanszírozási mód. Valójában viszont nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnhet. Hogy ti is képbe kerüljetek,, ismét elmondjuk, hogyan működik.

Írta: Tóth Valter; borítókép: Magánarchívum

Az Egyetem 2019-ben került át államiból alapítvány általi fenntartásba, emiatt szükségszerűen átalakult néhány dolog az ösztöndíjas helyek kapcsán.

Az első változás, hogy az Ösztöndíj nem jár automatikusan a teljes képzésre, először csak az első évre kapható meg. Év végén, azaz két félév után rangsorolást tartanak, és aki az adott évben minimum 46 kreditet teljesített, 3,8-as (kreditekkel súlyozott) tanulmányi átlaggal, az jó eséllyel ösztöndíjjal folytatja a következő évét is. Fontos még, hogy a  Corvinus Ösztöndíjas hallgatók aránya nem csökken, így tényleg jó esély van a bennmaradásra. Angol nyelvű képzések esetén is megpályázható, így ez sem akadály a támogatás elnyerésére.

A korábbi rendszerben államilag támogatott helyekre csak akkor volt lehetőség bekerülni, ha mások egyidőben kiestek onnan. A Corvinuson viszont sokkal nagyobb a valószínűsége a térítésmentes tanulásnak jó eredmények esetén, így annak sem kell elcsüggedni, aki önköltséges formában kezdte a tanulmányait.  

image_1_14.pngKép forrása: Magánarchívum

Oklevélszerzés után nem kell kötelezően az országban ledolgozni a képzés éveinek számát, valamint ami kifejezetten jó hír, hogy nem csökken az államilag támogatott félévek száma. Például olyan hallgató is jelentkezhet ösztöndíjas helyre, aki mind a 12 állami félévét felhasználta. Hogy folytassuk az előnyök sorolását, 2021-től a nyelvi hozzájárulást sem kell külön fizetniük a tanulóknak, mert azt is fedezi az Ösztöndíj.

Az alapítványi díj azonban nem támogatja a lakhatást az államival szemben, valamint a megélhetést sem, ezek gördülékenyebb finanszírozásához külön ösztöndíjakra lehet pályázni. Ugyanakkor fontos, hogy ha a hallgató a képzési idő kétszeresén belül sem teljesíti a képzést, köteles visszafizetni az ösztöndíj összegét. A támogatott félévek száma mindig megegyezik a képzés féléveinek számával. Ha hat féléves a képzés, hat félév támogatott, indokolt esetekben méltányossági kérelem benyújtására van lehetőség. 

Végezetül pedig jöjjön pár bíztató adat arról, hogy nem lehetetlen elnyerni az Ösztöndíjat. 2022-ben a nappali alapszakra felvett hallgatók csaknem 70%-a, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 90%-a tanult térítésmentesen.

Fél percben szeretnéd látni a legfontosabb infókat még egyszer? Itt megnézheted: https://vm.tiktok.com/ZGJuCRWT1/

süti beállítások módosítása