Szociális ösztöndíjak, kollégiumi jelentkezés - Minden, amit tudni érdemes

5930b5a4-cf4c-4139-9d2f-0cf21f6d7e5e.jpgTudtad, hogy akár te is jogosult lehetsz szociális támogatásra? A Corvinus Egyetem széleskörű ösztöndíj kínálatából most bemutatjuk az egyik legnépszerűbbet, amelyet például a kollégisták is igénybe vesznek. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót arról a három eltérő típusú szociális ösztöndíjról, amelyet szeptembertől megpályázhatsz. 

Írta: Máriássy Fruzsina, Borítókép: Corvinus Egyetem

Technikai információk 

A szociális ösztöndíjak a többi ösztöndíjhoz hasonlóan 5 hónapra szólnak, és minden szemeszterben újból igényelhetők. Az ehhez szükséges kérvények a Neptunban az Ügyintézés fül alatt a Kérvények menüpontban találhatóak, a szükséges igazolásokat pedig szkennelve, PDF formátumban kell csatolni a leadás előtt. Jó hír, hogy aki segítségre szorul a pályázat benyújtásában, annak külön konzultációs időpontokat biztosít az egyetem, erről részletesebben Neptun üzenetben küldenek tájékoztatást. A konzultáció megvalósulhat személyesen a Hallgatói Térben, de akár online is. Érdemes körültekintően eljárni, ugyanis utólagos módosításra, dokumentumok javítására, cseréjére és hiánypótlására később már nincs lehetőség. Az igazolásoknál fontos, hogy 3 hónapnál ne legyenek régebbiek. Ezt a pályázat elindulásának napjához (2023. július 24.) képest kell érteni. Az elmúlt három hónapra vonatkozó igazolásoknak április, május, június hónapokra kell vonatkoznia. 

A Szociális Ösztöndíjak típusai

  • Rendszeres Szociális Ösztöndíj 

Az ösztöndíjat minden aktív jogviszonnyal rendelkező, nappali munkarendű képzésben résztvevő hallgató megpályázhatja félévente egyszer, a Neptun felületén. A pályázat során elnyerhető minimális összeg 16 700 Ft/hó,  a maximális összeg pedig 110 000 Ft/hó. A szükséges dokumentumok rendkívül sokrétűek, így érdemes időben beszerezni őket. Az általános igazolásokon kívül fontos szempont az is, hogy a pályázó eltartott vagy öneltartó. Ezen az oldalon, a Rendszeres szociális ösztöndíjak menüpont alatt található a Hallgatói kisokos, amely segít eligazodni a szükséges igazolások között, és támpontokat nyújt a beszerzésükhöz is. Az összeg megállapításánál a végső pontszám három részből tevődik össze: 

➢ életkörülmények, családi állapot (nincs maximum pontszám) 

➢ lakóhely távolsága (max. 20 pont) 

➢ egy főre jutó havi nettó jövedelem. (max. 70 pont) 

  • Kollégiumi Szociális Ösztöndíj

 Az elsőéves hallgatók a Tarkaréti Kollégiumba jelentkezhetnek, a két belvárosi épületbe, a Kinizsi Kollégiumba, illetve a Ráday utcában található Földes Ferenc Kollégiumba a felsőbbéveseknek van lehetősége jelentkezni. A tanévre vonatkozó kollégiumi pályázatot a Neptun Ügyintézés / Kollégiumi jelentkezés menüpontján keresztül kell benyújtani. A kollégiumi jelentkezéshez kapcsolódó szociális ösztöndíjat nappali munkarendű, önköltséges (beleértve a Corvinus ösztöndíjat is) képzésen tanulók pályázhatják meg, akik aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek az adott félévben. Emellett az is fontos, hogy a pályázó kollégiumi pályázata pozitív elbírálást kapjon, valamint legyen leadott rendszeres szociális ösztöndíj pályázata. A kollégiumi szociális ösztöndíj  igénylésekor nem szükséges további dokumentumokat benyújtani, az összeget meghatározó pontszámokat a rendszeres szociális ösztöndíjhoz csatolt dokumentumok, és a kollégiumi díj függvényében állapítják meg. 

  • Rendkívüli Szociális Ösztöndíj

 Ez az ösztöndíj, ahogy megnevezésében is szerepel, kizárólag a hallgató életében bekövetkezett rendkívüli esemény alapján biztosított egyszeri pénzbeli juttatás, a többitől eltérően nem havonta érkezik. Az igényléséhez nappali munkarendű képzésben való aktív hallgatói jogviszony szükséges, és egyszer adható le a tanév folyamán. Rendkívüli eseménynek tekinthető például hosszan tartó, súlyos betegség, haláleset, vagy egyéb, a szociális helyzetben bekövetkezett jelentős változás. Ezeknek az ösztöndíj értelmében három kategóriája van: enyhe,közepes, vagy súlyos változás. A pályázathoz csatolni kell olyan dokumentumot, amely igazolja a rendkívüli körülményváltozást, illetve az eltartó(k) bankszámlakivonat másolatát a megtakarításokról. Ha a hallgató az adott félévben nem pályázott a Rendszeres szociális ösztöndíjra, akkor további dokumentumok benyújtására is szükség van, amelyek a következők: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (korábban Népesség- nyilvántartó Iroda) által kiállított igazolás, a pályázóval egy háztartásban élő eltartók keresetigazolása, a pályázóval egy háztartásban élő eltartott(ak) születési anyakönyvi kivonata, amennyiben 7 évnél fiatalabb(ak). Amennyiben a pályázóval egy háztartásban élő eltartott(ak) 16. életévüket betöltött(ek) tanulói/hallgatói jogviszony igazolás szükséges. Enyhe körülményváltozás esetén egyszeri maximum 75.000 forint ítélhető meg, közepes körülményváltozás esetén egyszeri maximum 100.000 forint ítélhető meg, súlyos körülményváltozás esetén pedig egyszeri maximum 125.000 forint ítélhető meg.

Határidők

Az elsőéves hallgatók számára a kollégiumi jelentkezés július 31-én kezdődik és augusztus 18-án, reggel 8 órakor ér véget. A Rendszeres szociális ösztöndíj kérvényt a kollégiumi pályázatot is benyújtó hallgatók július 24. reggel 10 órától augusztus 4. délig adhatják le. Továbbá, a szociális ösztöndíjra jelentkező hallgatók a pályázatot szeptember 4. 10 óra és szeptember 11. dél között nyújthatják be. 

A pályázattal kapcsolatos további információk az Intézd Online! felületen vagy a hszb@unicorvinus.hu e-mail címen érhetők el. A részletes kiírás és a pontszámítási táblázat itt érhető el. 

süti beállítások módosítása