A Szárnyas Ízvadásztól a Street Kitchen konyhájáig - Hogyan vált napjaink egyik legismertebb gasztroszemélyiségévé Fördős Zé?

spaghetti-6639970_1280.jpgMagyarország legnagyobb turizmussal és vendéglátással foglalkozó diákszervezete, a Corvinus Tourism Club idei záró előadása keretében Endrédy Kata, a szervezet HR alelnöke beszélgetett a magyar gasztronómiai élet egyik kiemelkedő alakjával, Fördős Zével. Az előadás során Zé mesélt többek között kapcsolatáról a főzéssel, karrierjéről, a Street Kitchen elindulásáról, élményeiről és természetesen különleges utazásairól is.

Írta: Völgyi Dóra

Borítókép: Pixabay

Fördős Zé híres gasztroblogger, televíziós műsorvezető, szerző és nem utolsósorban a Street Kitchen házigazdája. Országos ismertségre 2014-ben tett szert, amikor az RTL Klub televíziós csatorna útjára indította gasztro-realityjét, a Konyhafőnököt, melynek egyik zsűritagjaként mutatkozhatott be.      

A kezdet: Miért a gasztronómia? 

Zé életében gyermekkora óta nagy szerepet játszik a gasztronómia, ugyanis már nagymamája és édesapja is vendéglátással foglalkozott.

“Emlékszem, óvodáskoromban, amikor végeztem az ovival, leginkább az motivált, amikor apukám délután bevitt az étterembe. Ez volt a legnagyobb öröm számomra.”

A főiskola elvégzésével szállodai és idegenvezetői képesítést szerzett, majd édesapjával cateringes party service céget alapított, amellyel különböző vállalkozásoknak segítettek a rendezvények lebonyolításában. 

 “Nekem az étterem nem azt jelenti, hogy besétálok a bejáraton, ahol felszolgálók várnak, majd leülök egy asztalhoz és kiszolgálnak. Nekem ez egy gazdasági bejárat, ahol hátulról bemegyünk és sörös rekeszeket tárolnak, vagy éppen a hentes hozza be a húst.”  

Út a sikerhez

A kifogyhatatlan lelkesedés és a kemény munka ellenére vállalkozásuk csődbe ment, rengeteg adósság halmozódott fel. Elkeseredésében Zé testvérével közösen főzős videókat kezdett készíteni az internetre. A gasztroblogger másik nagy szenvedélye a siklóernyőzés, így e kettőt ötvözve első bemutatkozó videóikat Szárnyas Ízvadász néven tették közzé. “A kétségbeesés vitt el a videós irányba. Anyukám mondta nekem mindig, hogy szerinte tök jól néznék ki a TV Paprikában, az öcsém pedig nagyon jól tudott vágni, így utolsó reményként belevágtunk. Reméltem, hogy akkora nézettségre teszünk szert, hogy a TV Paprika esetleg tényleg betesz Bede Robi mellé főzni.” Videóikra azonban nem a várva várt tv-csatorna, hanem az Index figyelt fel, melyeket később címlapra is tűztek.  ze.pngKép: Hugert Alex

Street Kitchen - Mindenki számára elérhető gasztronómia

Zé sikeres vállalkozása a testvérével készült videókból és 10 évnyi kemény munkából nőtte ki magát. Igaz, kezdetben csak ketten voltak, de mára már egy 40 fős csapat dolgozik azon, hogy a főzés mindenki számára elérhető és élvezetes legyen.

“Célunk mindig is az volt, hogy a különböző receptek és praktikák, amiket bemutatunk, hétköznapiak és mindenki számára elérhetőek legyenek. Cégen belül ezt “lakosságinak” nevezzük. Tehát mondjuk, amikor egy receptben van egy olyan hozzávaló, amit kicsit nehezebb beszerezni, akkor azt szoktuk mondani, hogy az nem eléggé lakossági. Azt szeretnénk elérni, hogy a receptjeink döntő többségéhez a sarki közértben is meg lehessen találni a hozzávalókat.

A Street Kitchen teret ad a fiatalabb generációk kiemelkedő gasztro szerelmeseinek is, így kreatív, friss és laza tud maradni a magazin. Zé számára külön öröm, hogy a fiatal szakácsok mellett immár az eddig háttérben munkálkodó Lajos (Zé édesapja) is a kamerák előtt mutatja be főzőtudását.     

Utazás és gasztronómia 

“A Street Kitchennel megtett utazások keretében az elmúlt nyáron eljutottunk Kínába, ahová édesapám is elkísért minket. Emellett amit még igazán érdekesnek találtam, az Vietnám. Az ottani gasztronómia nagyon tetszett. Ha valaki tényleg meg szeretné érteni a street foodot, annak ezt meg kell tapasztalnia. Vietnámban az egész család a lépcsőházban pucolja a zöldségeket, és a járdán sütik a húst. Ott az emberek tényleg lemennek este, és az utcán esznek. Érdekes volt az a kettősség, ahogy iszonyatosan parás körülmények között készülnek briliáns kaják. Mi elsősorban azokra a helyekre vadászunk, amelyek autentikusak, múltjuk van, és az emberek szeretik őket.”

Éppen ezért utazásaik helyszínét és éttermeit a TripAdvisor segítségével állítják össze, annak érdekében, hogy a lakosság körében legnépszerűbb éttermeket próbálják ki.   

Jövőbeli tervek

Zé jövőjében szerepelnek a Street Kitchentől független tervek is. “Szeretném 10 év múlva azt látni, hogy a Street Kitchen saját jogán jelenik meg, mint jó minőségű gasztroportál, és még asszociációs szinten se merüljek fel én, Fördős Zé.”

süti beállítások módosítása