Hideg frissítők a nyári hőségben

canva_borito1.pngA kánikulában nincs is jobb, mint leülni az árnyékba valamilyen hűsítő társaságában. Cikkünkben elhoztunk néhány egyszerűen elkészíthető ételt és italt, amelyek segítenek túlélni a meleget.

Írta: Bogos Katalin, Borítókép: Canva

Étcsokoládés-kókuszos chia puding

Hozzávalók (2 adaghoz):

10 dkg chiamag

10 dkg kókuszchips

5 dkg étcsokoládé (durvára vágva vagy forgácsolva)

4 dl tej

A chia puding egy igazi jolly joker étel, mivel reggeliként, vacsoraként, desszertként vagy nassolnivalóként egyaránt fogyasztható. Rétegezzük üvegekbe vagy poharakba a hozzávalókat a következő módon: alulra a chiamag, középre a kókuszchips, felülre pedig a csokoládé kerüljön. Öntsük fel 2-2 dl hideg tejjel, majd minimum 20 percre tegyük a hűtőbe. Az idő leteltével már fogyasztható is, de hosszabb időre elrakva is megőrzi állagát.

canva_chiapuding.pngForrás: Canva

Bazsalikomos-málnás panna cotta

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

6 dl habtejszín

2 dl tej

12,5 dkg cukor

1 rúd vanília kikapart belseje/vaníliás cukor

1 citrom héja

1 marék friss bazsalikomlevél

6 lap zselatin

20 dkg málna (fagyasztott is jó)

A panna cotta ezen változata egy krémes pohárdesszert, ami vendégség alkalmával is jó választás lehet. Az alaphoz forraljuk össze a habtejszínt, a tejet, 7,5 dkg cukrot, a vaníliát, a citromhéjat és a bazsalikomleveleket, majd szűrjük le a kapott krémet. Keverjük el benne csomómentesen a lapzselatinokat, és töltsük ki a masszát poharakba úgy, hogy a tetején még maradjon hely, majd tegyük a hűtőbe dermedni. Turmixoljuk le a málnát a maradék 5 dkg cukorral, majd forraljuk össze őket. Hűtsük le ezt is, majd öntsünk belőle a panna cották tetejére, és tartsuk a desszerteket a hűtőben tálalásig.   

canva_pannacotta.pngForrás: Canva

Shake

Hozzávalók (3-4 adaghoz):

5 dl vaníliafagylalt

3 dl tej

3 evőkanál ízesítő

A shake, vagy más néven fagylaltturmix az egyik legkönnyebben elkészíthető frissítő. Nincs más dolgunk, mint beletenni a turmixgépbe a fagylaltot, a tejet és a kiválasztott ízesítőt. Ha vaníliás shake-et szeretnénk, akkor vaníliás cukrot, ha csokisat, akkor cukrozott kakaóport, az epres ízhez pedig turmixport vagy pudingport használhatunk. Természetesen a recept más ízekkel, akár kávéval is elkészíthető. Miután a hozzávalók a gépben vannak, turmixoljuk össze őket, és már kész is a shake. Tejszínhabbal és cukor- vagy csokiszórással a hűsítő hatás mellett egészen filmbeillő látványt nyújthat.  

canva_shakes.pngForrás: Canva

Jegeskávé

Hozzávalók:

3-4 db jégkocka

2 gombóc vaníliafagylalt

300 ml tej

50 ml kávé

Tejszínhab és más díszítőelemek

A jegeskávé egy igazi klasszikus a nyári hűsítők sorában, amit mind az italokhoz, mind a desszertekhez lehet sorolni. Elkészítése kifejezetten egyszerű, hiszen egy nagy pohárba bele kell tenni a jégkockákat és a fagyit, majd ráönteni a kávét és a tejet, díszítésként pedig tejszínhabot fújni a tetejére. Annak érdekében, hogy még finomabb és szebb legyen, ízlés szerint lehet rá csokidarabokat vagy karamellszószt is tenni. 

canva_jegeskave.pngForrás: Canva

Smoothie

Hozzávalók:

250 g fagyasztott vagy friss gyümölcs

1 evőkanál méz

150 ml hideg tej

4-5 db jégkocka

A smoothie egy tápanyagdús gyümölcs- vagy zöldségturmix, amit akár desszertként vagy reggeliként is fogyaszthatunk. A hozzávalókat egy késes aprítóban vagy turmixgépben lezúzzuk a jégkockákkal együtt, és már fogyasztható is a smoothie. Ebben az italban az a nagyszerű, hogy kedvünk szerint variálhatjuk: kiválaszthatjuk a gyümölcsöket, méz helyett datolyát is használhatunk, a sűrűbb hatás kedvéért pedig a tejet joghurtra cserélhetjük.

canva_smoothie_1.pngForrás: Canva

Gin-tonik felturbózva

Hozzávalók (3dl-es pohárhoz):

5 db jégkocka

5 cl gin

2 dl tonik

1 citrom 

Málna-menta vagy eper-bazsalikom

A gin-tonik egy hagyományos koktél, amihez néhány extra összetevőt hozzáadva igazi nyári frissítőt kapunk. Első lépésként tegyük a jégkockákat a pohárba, majd töltsük rá a gint és a tonikot. A citromból vágjunk ki egy karikát, amit a pohár szélére rakunk díszítésként, a maradékból pedig facsarjunk egy keveset a pohárba. Ízesítésként pedig válasszuk ki, hogy a málna-menta vagy az eper-bazsalikom ízkombináció szimpatikusabb, és ennek megfelelően tegyünk a pohárba pár szem gyümölcsöt feldarabolva, valamint friss fűszernövényt. Miután minden hozzávaló belekerült a pohárba, hagyjuk pár percig, hogy az ízek összeérjenek, majd fogyaszthatjuk is.

canva_gintonic.pngForrás: Canva

süti beállítások módosítása