Másra sem vágysz, csak arra, hogy bekuckózz otthon egy nagy bögre forró itallal és valamilyen édességgel? Szeretnéd feldobni a baráti összejöveteleket? Cikkünkben elhoztunk néhány egyszerűen elkészíthető ételt és italt, amelyek tökéletesek a hűvös időszakban.
Írta: Bogos Katalin, Borítókép: Canva
Forró csokoládé
Hozzávalók (4 adaghoz):
400 ml tej (lehetőleg zsíros)
150 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 csipet só
1 tasak vaníliás cukor
Díszítés ízlés szerint
A forró csokoládé egy klasszikus őszi-téli ital, amely bearanyozza a napunkat. Közepes lángon melegítsük fel a tejet egy lábasban annyira, hogy még ne forrjon. Majd öntsük le vele a kisebb darabokra tördelt ét- és tejcsokoládét egy másik edényben. Adjuk hozzá a sót és a vaníliás cukrot, majd keverjük el alaposan, amikor elolvadtak. A forró csokoládé el is készült, viszont ízlés szerint tehetünk még rá tejszínhabot, pillecukrot, esetleg megszórhatjuk egy pici fahéjjal vagy kakaóporral.
Forrás: Canva
Pumpkin spice latte
Hozzávalók (2 adaghoz):
60 g sütőtökpüré (körülbelül egy nagy evőkanálnyi)
1 teáskanál pumpkin spice fűszerkeverék
(otthon is elkészíthető: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió)
1 teáskanál vaníliaaroma
2 teáskanál cukor vagy méz
2,5 dl tej
60 ml eszpresszó (2 főzés)
A pumpkin spice latte az egyik legikonikusabb őszi ital, amit akár otthon is könnyen elkészíthetünk. Első lépésként főzzük le a kávét, öntsük a poharunkba, majd adjuk hozzá a sütőtökpürét, a fűszerkeveréket, a vaníliaaromát és a választott édesítőt, majd keverjük őket össze. Ezután forrósítsuk és habosítsuk fel a tejet, majd öntsük a kávéra, ezzel kész is a pumpkin spice latte. Tálalás előtt koronázzuk meg tejszínhabbal és szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
Forrás: Canva
Gyömbéres teasütemény
Hozzávalók:
10 dkg vaj
25 dkg cukor + körülbelül 10 dkg külön
1 nagy tojás (villával felverve)
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
2 teáskanál őrölt gyömbér
35 dkg liszt
A kekszek az angol teakultúra miatt váltak világszerte népszerű édességgé. A gyömbéres teasütemény bármilyen alkalomra tökéletes, és akár ital nélkül is fogyasztható. Első lépésként olvasszuk meg a vajat, aztán keverjük bele a cukrot. Ezt hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a felvert tojást, a sütőport, a sót és a gyömbért. Miután alaposan összekevertük, öntsük hozzá a lisztet, dolgozzuk össze az egészet, és tegyük hűtőbe legalább egy órára. Ha lehűlt a tészta, kézzel vagy kanállal formáljunk belőle dió nagyságú golyókat, hengergessük meg őket cukorban, majd egymástól 6-7 cm távolságra tegyük őket a tepsire, és lapítsuk le őket egy spatulával. 190 ℃-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt addig süssük őket, amíg megpirulnak, majd fogyasztás előtt várjuk meg, amíg kihűlnek.
Forrás: Canva
Almás-fahéjas tea
Hozzávalók (4 adaghoz):
2 nagyobb alma
1 liter forró víz
3 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
méz, citromlé ízlés szerint
Egy hűvösben eltöltött nap után jó érzés egy nagy bögre teával felmelegedni, ráadásul az illata már önmagában kellemes hangulatot teremt. Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk kis darabokra. Tegyünk fel forrni egy liter vizet, utána pedig tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat és az almát, majd hagyjuk őket körülbelül 5 percig összefőni. A tűzről levéve pihentessük még 10-15 percig fedő alatt a teát, majd szűrjük le. Ízesítsük mézzel és citromlével, és már fogyaszthatjuk is.
Forrás: Canva
Brownie bögrében
Hozzávalók:
4 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
Csoki kis darabokra tördelve
Tej (annyi, hogy összeálljon sűrű tésztává)
Ha veled is előfordult már, hogy hirtelen édességet szerettél volna enni, de nem volt otthon, és nem volt időd sütni, akkor ez a recept neked szól! A bögrés brownie 10 perc alatt elkészíthető. Olvasszuk meg mikróban a vajat, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Ezeket alaposan keverjük el, és apránként öntsünk hozzá tejet addig, amíg összeáll sűrű tésztává, majd adjuk hozzá a csokidarabokat is. Amint kész a tészta, tegyük be 1,5-2 percre a mikróba, és ezzel el is készült a sütemény.
Forrás: Canva
Forralt bor
Hozzávalók (4 adaghoz):
750 ml száraz vörösbor
2 rúd fahéj
1-3 szelet friss gyömbér
5 db szegfűszeg
1 db csillagánizs
3 evőkanál cukor
200 ml narancslé vagy víz
1 db narancs héja
A karácsonyi vásárok kihagyhatatlan itala, a forralt bor otthon is egyszerűen elkészíthető, ráadásul tökéletes egy barátokkal eltöltött estére. Kezdjük el forralni a bort úgy, hogy közben tegyük bele a fűszereket és a cukrot. Amikor forrás közeli állapotba került, az italt vízzel vagy narancslével hígítsuk. Hámozzunk meg egy narancsot úgy, hogy elkerüljük a keserű fehér részeket, majd tegyük bele a narancshéjat az italba. Így készen is van a forralt bor, amit pár percen belül már fogyaszthatunk is.
Forrás: Canva