Így szerezz két diplomát és külföldi szakmai tapasztalatot egy képzés keretében – Téged is vár a CEMS! 

thumbnail_344859.jpgMesterképzésre készülsz? Szeretnél egyszerre két diplomával gazdagodni? Külföldi tapasztalatokra vágysz a tanulmányaid alatt? Ha mindhárom kérdésre igennel válaszolnál, akkor cikkünk neked szól. 

Írta: Máriássy Fruzsina, borítókép: Hedlicska Judit

Hedlicska Judit tanulmányait 2024-ben, vállalkozásfejlesztés mesterszakon fejezte be. Utolsó szemeszterét Kölnben töltötte a CEMS program keretein belül. Interjúnkban tapasztalatairól és élményeiről kérdeztük.

Mi az a CEMS?

A CEMS egy nemzetközi menedzsment mesterképzés, amelyet tudományos és üzleti vezetők fejlesztettek ki. Az egyetemisták számára összesen 33 országban, országonként pedig egy partneregyetemen, a képzésbe integrálva érhető el. A résztvevők egy magyar (a hazai választott mesterképzésben szerzett) és egy külföldi diplomát kapnak a kétéves képzésük végén, melynek során fél évet a választott külföldi partnerintézményben töltenek el. 

Motiváció

“Szerettem volna kihasználni a Corvinus adta lehetőségeket”

válaszolt Judit arra a kérdésre, hogy mi motiválta a jelentkezésre.

“Úgy akartam végezni az egyetemen, hogy azért nemzetközi tapasztalatokra és kapcsolatokra is szert tettem. A CEMS ennek a tökéletes kombinációját adta”

folytatta. 

Judit Németországban szerette volna eltölteni a külföldi félévét, emiatt a Kölni Egyetemre jelentkezett.

“Mindenképpen fejleszteni akartam a német nyelvtudásomat, és azt hallottam, hogy nagyon aktív az ottani CEMS-es közösség”

mondta. Azonban kissé meglepetésként érte, hogy a hallgatók a nyelvi különbségeket nem annyira a némettel, mint inkább az angol használatával küszöbölték ki, de a helyiekkel így is sokat tudott gyakorolni. 

Tapasztalatok és élmények

Mit adott neked ez az időszak? 

“Elsősorban új barátokat, illetve nemzetközi kapcsolatokat a vállalati szférából. Ezen felül jobb rálátást kaptam a nagyvállalati/multis mindennapokra.” 

Judit elmondta, hogy az átlagos egyetemi képzésekkel ellentétben itt külsős cégek által tartott úgynevezett “skill seminarokon” vehettek részt, amelyek keretében meglátogathatták a cégek saját irodáit, és olyan szoftverekkel, értékesítési technikákkal találkozhattak, amiről az egyetemen még nem hallottak. A “business project” lehetőséget biztosított nekik, hogy valós projekten dolgozhassanak egy partnervállalattal.

“Tényleg olyan volt, mintha egy rendes tanácsadói projekten dolgoznánk”

fejtette ki Judit, aki kiemelte, hogy a program ezeken kívül is kifejezetten gyakorlati megközelítésű volt, ami sokat segített számára abban, hogy fejlődni tudjon.  thumbnail_344861.jpgKép: Hedlicska Judit

Közösség 

A CEMS közösség befogadó és nyitott”

kezdte Judit. Azonban később rátért arra is, hogy nem minden ment elsőre gördülékenyen, ugyanis érzékelhetőek voltak a nyelvi különbségek. Ez abból adódott, hogy nem mindenkinek volt könnyű az anyanyelvét hátrahagyva kizárólag angolul kommunikálni.

“Az első 1-2 hét után érzékelhetően mindenkit magabiztossá tesz a gyakorlat, és csak úgy ragad rád a szókincs azoktól, akik anyanyelvi szinten beszélik az angolt”

folytatta Judit. 

A kölni társaság azonban rengeteg közösségi eseményt, illetve a nagyvállalatokat bevonva kötetlen hangulatú esteket is szervezett. Egyik ilyen meghatározó emlékeként azt emelte ki Judit, amikor a partnerekkel egy közös főzésben vettek részt. A közösség egyébként diákszervezeti kereteknek megfelelően szerveződött, aminek elnöke és különböző divíziói is vannak. A hallgatók jelentkezhetnek bármelyik posztra, amivel még inkább a közösség részeseivé válhatnak. Az eseményeket saját klubházukban valósíthatták meg, amit a klub bérelt. 

Judit elmondta, hogy a szervezett programokon túl számos saját elfoglaltságot is kitaláltak új barátaival. 

“Volt egy 6 napos kötelező szeminárium, amikor elutaztunk egy német kisvárosba. Az egésznek osztálykirándulás hangulata volt. Napközben érdekes előadásokat hallgathattunk a fenntarthatóságról, neves külföldi professzorok által. Sokat túráztunk, illetve esténként buliztunk, amiben az oktatók is részt vettek”

mesélte el kedvenc közösségi élményét Judit. 

Nehézségként a kulturális különbségeket élte meg, a németek ugyanis tőle szokatlan ritmusban élték az életüket.

“Nehéz kimondani, de sokkal szorgalmasabbak voltak és más a munkamoráljuk. Ez az egyetemi oktatásban is tükröződött, a német egyetem sajátosságai közé tartozott, hogy több volt az elméleti anyag. A vizsgákra is sokat kellett tanulni”

osztotta meg Judit. Azonban ez sokat formálta saját munkamorálját, például megtanult hatékonyabban tanulni, jobban beosztani az idejét, nem mellesleg a közös könyvtári tanulások is kiváló társasági programnak bizonyultak. 

Az interjú végén megkérdeztük, hogy milyen tanácsokkal látná el a programba jelentkezőket. 

  1. A CEMS programnak van egy kis flexibilitása, a külföldi félév előtt már itthon is teljesíthető két tantárgy. Ha előre elvégzi valaki ezeket, tehermentesíteni tudja magát, és több szabadideje marad kint. 
  2. Az első néhány hétben nehéz kezelni a nyelvi különbségeket, de nem szabad megijedni, mindenki hamar ráérez, és a közösség is támogató. 
  3. Nyitottnak kell lenni az új tapasztalatokra, hiszen így lesz teljes az élmény! Számtalan lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre, amit érdemes kihasználni.
süti beállítások módosítása