„Én erre egy társadalmi kísérletként tekintek” – Interjú a Corfessions üzemeltetőjével

borito_4.pngSokan ismerik a határokat feszegető bejegyzéseiről elhíresült Corfessions Facebook-oldalt, ahol bárki megoszthatja gondolatait anonim módon. Cikkünkben a portált létrehozó és fenntartó „admint” kérdeztük a megvalósítás körülményeiről, saját szerepéről, az anonimitásról, valamint az oldal hallgatókra gyakorolt lehetséges hatásairól.

Írta: Bogos Katalin, borítókép: Corfessions

A kezdetek

Az admin elmondása szerint a Corfessions létrejötte több tényezőnek köszönhető.

„Mindig is érdekelt a teljes kép arról, hogy mi történik az egyetemen.”

Elmondása szerint 2020-ban, a karantén alatt több feszültséget keltő tényezőt érzékelt. Elsősorban a Covid miatti elszigeteltség frusztrálta a diákokat, másrészt pedig ekkor kezdődött az alapítványi struktúraváltás, ami megválaszolatlan kérdéseket és bizonytalanságot eredményezett, ráadásul egy Hallgatói Önkormányzat választás is tovább növelte a frusztráltságot ugyanebben az időszakban. Az volt a meglátása, hogy ez a három tényező egyszerre egyfajta apátiát eredményezett a hallgatók körében, mivel problémáikkal nem tudtak kihez fordulni. 

Egy barátja hívta fel a figyelmét a többi egyetemen működő anonim oldalakra, melyeket több szempontból is hasznosnak talált. Egyrészt fel lehet velük hívni a figyelmet az internetes tudatosságra, másrészt pedig könnyen meg lehet osztani olyan közérdekű információkat, amik nehezen jutnának el mindenkihez. A saját környezetében érzékelt indulatok hatására, a barátai támogatásával végül létrehozta a Corfessions oldalt, amit azóta is ő tart fenn. Ismerősei azt tanácsolták, hogy inkább legyen „túl óvatos”, és nagyon figyeljen arra, hogy semmiképp ne derüljön ki a személyazonossága, mivel sokan nem örültek az oldal létrejöttének. Az oldal működtetője elmesélte, hogy utólag visszagondolva a létrehozást követő jogi és más retorzióktól félve kicsit túlbonyolította a folyamatokat. Mostanra már úgy látja, hogy az oldal beépült a köztudatba, és senki nem tekint rá veszélyforrásként. 

„Engem, mint a közélet iránt érdeklődő embert zavartak a környezetemben történő dolgok”

– mondta, majd kifejtette, hogy az oldal eredeti célja az érdekképviselet és egymás segítése volt.

„Kicsit azt is szerettem volna, hogy együtt tudjunk felháborodni.

Az évek során a tartalmi része átalakult, mivel újabban inkább a véleményformálás és egymás segítése áll a középpontban. A hallgatók közötti beszédtémák és a bejegyzések kölcsönösen alakítják egymást, tekintve, hogy több téma az egyetemi élettől függetlenül merül fel a posztokban, viszont utána azt kisebb körökben megbeszélik a diákok.

„Ez egy üres fehér fal, ahol a hallgatók döntik el, mi fog történni.”

Az admin elmondása szerint az eredeti elképzelésben erősebb volt a transzparencia szerepe, viszont azóta inkább a társadalmi kérdések és a mentális egészség áll a középpontban. Azt tapasztalta a többi egyetemen működő „confession oldalakkal” összehasonlítva, hogy itt sokkal lazább a hangulat, és belefér a humorizálás, ami mutatja az egyetemi közösség felszabadultságra való igényét.

A posztok

Az oldal lényege az, hogy minden kikerül, amit az emberek beküldenek. Ebbe beletartoznak a jó ízlés határát súroló, akár az oldalt kritizáló posztok is, mivel azt fogalmazta meg saját alapelveként, hogy:

„Ez csak akkor működik, ha mindent kirakunk”.

Ugyan gyakran tanácsolják neki, hogy szűrje meg a tartalmakat, azonban szerinte azzal pont a lényegét vesztené el a portál, ezért mindent kirak, ami nem okoz kárt senkinek és megfelel a Facebook alapelveinek.  

„Ha csúnya a társadalom, az derüljön ki”.

A Corfessions-re egyfajta társadalmi kísérletként tekint, mivel szerinte sokat elmond az, hogy az emberek miket osztanak meg és mikre reagálnak anonim módon. Úgy gondolja, hogy ha a hallgatók nagyon radikálisan és megdöbbentően jeleznek vissza valamire, akkor annak ki kell derülnie, még akkor is, ha az adott téma rendkívül megosztó.

„Néha elszomorít, amit látok, de nem tehetem meg, hogy nem teszem ki a hetvenedik ugyanolyan posztot, mert az olyan, mintha elferdíteném a véleményeket.”

Az anonim véleménymegosztó oldalaknál mindig felmerül az a probléma, hogy könnyen felnagyíthatja egy kisebb csoport látásmódját. Amikor az admint ezzel kapcsolatban kérdeztük, elismerte, hogy ha valaki szeretné, könnyen manipulálhatja a közvéleményt a posztok számával. Ő azonban a bejegyzések stílusának és témáinak sokszínűségéből következtetve úgy gondolja, hogy a vélemények körülbelül egyensúlyban vannak, ami szerinte leképezi a hallgatók széles spektrumát. Ráadásul mivel mindenkinek van lehetősége posztolni, azzal is állást foglal valaki, ha nem ír, hanem csak kedveli a posztokat.

Az admin elmondta, hogy több megkeresést is kapott az oldal továbbfejlesztésére vonatkozóan, mivel ez hatalmas lehetőségeket rejt magában. Viszont ő a Corfessions népszerűségét az egyszerűségben látja, és szerinte a kibővítésével túlbonyolítaná a rendszert. Valamint egy esetleges applikációhoz meg kellene szüntetni a teljes anonimitást, ami az egész koncepció kulcsa. Ugyanakkor a névtelenségnek is több oldala van. Ez a kérdéskör mindig felveti az olyan veszélyeket, mint például az álhírterjesztés. Viszont más szempontból pedig kifejezetten hasznos lehet, mivel így bárki bátran felvállalhatja a véleményét és történetét megosztó témákban is, anélkül, hogy bármi kára származna belőle.

Az admin meglátása szerint ez segíti a társadalom polarizáltságának csökkentését is, mivel sokszor még szűk baráti körben is nehéz állást foglalni bizonyos kérdésekben, itt viszont több társadalmi kérdést is meg lehet vitatni. Az ismételten felmerülő témák megmutatják, hogy mik foglalkoztatják leginkább a fiatalokat. Az admin megfigyelte, hogy a leggyakoribbak a párkapcsolati és politikai témák, melyek tükrözik a generációt leginkább foglalkoztató problémákat.

„Azok a témák a leggyakoribbak, amelyek természetesen foglalkoztatnak egy egyetemistát, de nehéz róla nyíltan beszélni.”

Mivel az oldal lehetőséget ad a tendenciák változásának megfigyelésére, ő egyfajta természetes társadalmi kísérletként tekint rá. Tudatában van annak, hogy néhány bejegyzés nem vet jó fényt az egyetemre, ugyanakkor valamilyen szinten az is az oldal célja, hogy felhívja a figyelmet a problémákra. Ráadásul ez egy viszonylag zárt közösség, ezért nem nagyon jut el olyanokhoz, akiket nem érint.

Az admin szerepe

Az admin elmondása szerint sosem merült fel igazán technikai nehézség az üzemeltetésben, azt kivéve, hogy nem lehet automatizálni a folyamatot. „Nekem minden egyes posztot egyesével ki kell rakni.” Szerinte ez nem olyan időigényes elköteleződés, mint ahogy hangzik, ráadásul így biztosan adott számára a lehetőség, hogy átolvassa és a Facebook szabályozásának megfelelően helyenként csillagozza a kikerülő tartalmakat. A posztolási irányelvek betartása az, ami néhol nehézséget jelent munkája során, tekintve, hogy a Facebook szövegkörnyezettől függetlenül tiltja bizonyos szavak használatát.

Saját aktivitása több szempontból is meghatározza a Corfessions tendenciáit. Egyrészt, az egymásra reagálás miatt megfigyelte, hogy „minél gyorsabban posztolok, annál több új érkezik be”. Másrészt viszont a neutrális jelenléte mellett kialakított egy „perszónát” saját kommentjeihez, aminek célja a közösség szórakoztatása.

„Próbálom nagyon lazára, mémesre venni az admin kommentek stílusát.”

Ugyanakkor kiemelte, hogy ez egy vékony jég számára, mivel nem szeretné, ha az ő megszólalásai lennének iránymutatóak.

A kapott visszajelzéseknek örül, mivel a látott együttműködési sikertörténetek és támogató üzenetek visszaigazolják számára, hogy megéri ezt csinálni. Továbbá elmondta azt is, hogy boldog amiatt, hogy fontos társadalmi kérdések megvitatásának tud teret biztosítani.

„Én sokszor büszke vagyok a Corfessions-re író diákokra, mivel meg tudnak fogalmazni értelmes gondolatokat, segítenek egymásnak, reagálnak egymásra és új folyamatokat indítanak el.”  

süti beállítások módosítása