Viszlát Vidámpark! Helló menő, korszerű eszményi kép a Városligetről?

Párhuzamosan azzal, hogy beadagolta a köztudatba a média, hogy szeptember végén könnyes búcsút veszünk a Vidámparktól megjelentek a szupermodern, nyugat-európai látványtervek az új high-tech Városligetről. Így talán nem is annyira keserű az elválás?! Kérdés persze, hogy kinek mennyire fáj, hogy az idén bicentenáriumát ünneplő, egykor nagy műgonddal megtervezett, csodálatos parkból kivonulnak a neonfények, a 80-as évek slágerei a dodzsemmel, és az egész olcsó falunapok hangulat.

varosliget_regikep.JPG(Forrás: www.varosliget.hu)

Szegény Heinrich Christian Nebbien lehet, hogy már így is nyugtalan volt egy kicsit. Ő tervezte ugyanis a főváros első közparkját, és nyerte meg terveivel a József nádor által kihirdetett pályázatot 1813-ban. Számos nálunk sokkal felvilágosultabb országot előztünk meg ezzel, hiszen a mi fővárosunkban volt először park teljes egészében megnyitva a város lakossága előtt, a közjólét javulásának érdekében. Összehasonlítva a korai terveket a mai állapottal minduntalan századfordulós idillikus képeket sorakoztatok a lelki szemeim elé…

városliget_levtar.JPG

A Városliget helyszínrajza a XIX. században (Forrás: Magyar Országos Levéltár)

…és miért is ne lehetne ilyen. Miért ez a túl intenzív használat? Miért ne lehetne egy összefüggő, több, mint nyolcvan hektáros zöldfelület a város szívében, a maga kis klasszicista, és romantikus bájával, és néhány épített elemével? Ahová bátran kimehetnénk a kockás plédünkkel piknikezni anélkül, hogy random árusok ócska spongyabobos celofánlufikat sóznának ránk aranyáron? Ahol mindennek meglenne a helye, mint akkoriban.

Mindenesetre néhány generáció és mi is hálásak lehetünk, hogy a Városligetben helyet kaptak a családi piknikeink és a kamaszkori pironkodós randevúink….De azt gondolom jó ez nekünk úgy ahogy van. Lehet egy kicsit ingerszegény korunk emberének, de pont ez a zseniális benne. Nem feltétlenül van szükség a fejlesztésére, nem kell csillogó múzeum negyed és fura üveghegy. Elég lenne egy-két nagy zsák fűmag, hogy puhább legyen a placc a fűbenfekvéshez.

Fejlesszünk, zárkózzunk fel, csalogassunk turistákat, de ne a maréknyi zöldterületből csipkedjünk le folyamatosan.  Tartsuk tiszteletben azt, ami a Városliget rendeltetése már  kétszáz éve,  és használjuk „csak” közparkként…

süti beállítások módosítása