Mit kezdhetsz a megunt pólóiddal? – I. felvonás

Biztos vagyok benne, hogy a te szekrényed is tele van innen-onnan szerzett, de igencsak ritkán hordott pólókkal. Mostanában akármilyen rendezvényre ellátogat az ember, egy ajándékpólóval biztosan gazdagabb lesz, a baj csak az, hogy ezek olykor nem pont a mi méretünkre vannak szabva, illetve a formájuk is igencsak unisex, ami ugyan kényelmes, de egy idő után unalmas. Most mutatok néhány ötletet, én hogy dobtam fel pillanatok alatt ezeket a felsőimet.

lila.jpg

1. Egyszerű vállejtős

Ez a legegyszerűbb az összes közül, csak annyi a dolgunk, hogy eltávolítjuk a felső korcokat. Az ujjak végén közvetlenül a varrás mellett vágjuk le, nyaknál pedig az alapján, hogy mennyire szeretnénk ejtősre, 3-5 centire a korctól.

zold.jpg

2. Indián stílus

A második módszer szintén nem igényel igazán kézügyességet, viszont kicsivel időigényesebb. A nyakkivágást az előbb ismertetett módon átszabjuk, az ujjai végén és a póló alján lévő korcot szintén kivágjuk, majd a vállvarrásig 1,5-2 centinként bevagdossuk. A póló alján ízlés (mennyire szeretnénk mutogatni a hasunkat) és a póló hosszúsága szerint mérjük fel a leendő csimbókok hosszát és krétával húzzunk egy egyenes vonalat a póló belsejébe, ez segít, hogy egyenesen maradjunk. A csíkig nyirkáljuk fel a pólót szintén 1,5-2 centinként, majd az összes keletkezett csíkot jól húzogassuk meg, hogy összeugorjon hengerszerű formára. A keletkezett csimbókokra köthetünk csomókat, vagy a képen látható módon húzhatunk fel gyöngyöket.

piros.jpg

3. Fonás hátán fonás

Vagy inkább oldalt fonás és vállon fonás. Ismét hasonlóan kezdjük, mint az előző kettőt, ugyanis a nyakát kivágjuk, az ujjait pedig teljesen vállig lenyírjuk. A keletkezett két pántot külön-külön a vállon futó varrásnál összehajtjuk és két bevágással három egyenlő részre osztjuk. Továbbra is a varrásnál fogjuk és elkezdjük fonni, melynek hatására a mellkasunk és a hátunk felé is alakul a minta, tekintve, hogy nem vágtuk szét. Ha elég sokáig fontuk és már szép feszes, a varrásnál befejezzük és az ujjrészből levágott darabok egyikével elkötjük, majd beledolgozzuk a fonatba, hogy ne látszódjon.

Az oldalán lévő fonáshoz először is az alsó korc felett vágjunk egy 3-4 centis lyukat, majd négy bevágással készítsünk három hosszú csíkot, mely a hónaljunk alatt lóg le a pólóról. A csíkok mellett két oldalt pár centinként végezzünk apró bevágásokat, ebbe fogjuk belefűzni a fonat széleit. Kezdjük el fonni a hónaljrész alól, majd minden egyes alkalommal, mikor egy szálat oldalra húzunk, fűzzük át az egyik lyukon, ezáltal összetartva a pólót. A fonás végéhez érve kössük el masniban, csomóban, vagy pár öltéssel varrjuk össze.

póló7.JPG

4. Pókháló a háton

A már jól begyakorolt módon kivágjuk a póló nyakát, majd a korcokkal együtt a hónalj alatti részt is eltávolítjuk, így kicsit libegősebb lesz az ujja. A hátára rajzolunk krétával egy csúcsára állított háromszöget, majd kb 2 centinként vízszintesen bevagdossuk, majd az indiános módszernél már használt módon meghúzgáljuk a csíkokat. A legfelső pántot megfogjuk, majd a közepére hajtunk egy hurkot, melyen áthúzzuk az alatta lévő pántot. Majd a másodikkal is ugyanígy teszünk, és addig folytatjuk, míg a legalsóhoz nem érünk. Az utolsó (legvékonyabb) csíkot kettévágjuk, és ennek segítségével elkötjük az utolsó hurkot.

póló9.JPG

5. Masnitenger

Egy ilyen póló elkészítése rengeteg időt, türelmet és nem kevés ügyességet igényel. Kicsit talán túlzás ez a rengeteg masni, de nézzük át gyorsan, hogy is készül.

A hátán igény szerint vághatunk szép nagy lyukat, majd alatta vízszintesen bevagdossuk az anyagot 8-10 centi vastag szeletekre. A legfelső részt megfogva, attól függően, hogy mennyire bő a póló, a csík közepénél jobbra és balra is behajtunk egy kis részt az anyag alá. (Ilyenkor, ha a közepét összehúzzuk, masni alakja lesz.) Tanácsos gombostűkkel megtűzdelni az összes csíkot és felpróbálni, hogy nem lett-e túl szoros. Ha a méret rendben van, a hát közepén kivágott anyagból kis csíkokat vágva a leendő masnik közepét összehúzzuk és keresztbekötjük a kis szalaggal, majd hátul elvarrjuk a képen látható módon.

Az ujján lévő masnikat ennél egyszerűbb kivitelezni, egyszerűen csak bevagdossuk, de úgy, hogy nem vágjuk végig, mint az indiános csíkoknál, majd a közepét itt is összehúzzuk és egy vékony szállal körbetekerve levarrjuk.

csunyazold.jpg

Elsőre némelyik talán bonyolultnak tűnhet, de (az utolsó kivételével) kifejezetten könnyen bele lehet jönni. A technikákat bátran variáljátok, ha segítségre van szükségetek, pedig forduljatok hozzám, mindig szívesen segítek cafatokra vágni néhány pólót! 

 

Gyimesi Bernadett

süti beállítások módosítása