Aktuálpolitika, ballonkabát és magyar tervező a London Fashion Weeken

Az idei LFW több szempontból is más volt, mint az eddigiek: megemlékeztek a száz éves ballonkabátról, a kedvenc magyar tervezőm kijutott a „nagyok” közé, és Vivienne Westwood ruháival üzent Skóciának.

fashionweeklondon2014_5.jpg

A szeptemberi London Fashion Week volt az első, ahol egy magyar tervező is bemutathatta kollekcióját. A DORA ABODI márka biztosan ismerősen cseng a divat szerelmesei számára, hiszen már negyedik éve van jelen a köztudatban. A tervező 2010-ben elnyerte „Az év divattervezője” címet, és most láthatjuk, hogy nem hiába. Az új, tavaszi – nyári kollekciója több jegyet és stílust képvisel - Dóra egy futurisztikus világképet vetített ruháira, amelyeken a barokk jegyek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a földönkívüli motívumok.

fashionweeklondon2014.jpgKép: Dóra Abódi

Azonban nem csak emiatt sikerült különlegesre az idei divathét: pontosan száz éve annak, hogy tömeggyártásban készül a ballonkabát. Elengedhetetlen alapdarabbá akkor vált, amikor meglátta a világ Audrey Hepburn-t az Álom Luxuskivitelben című filmben e kultikus kabátban sétálva. Humphrey Bogarton is láthattuk a Casablancában, sőt, a katonák is ezt viselték háború idején, mert nem ázik át esőben, ugyanakkor mégis légáteresztő.

A tervezők közül Vivienne Westwood hozta a szokásos formáját, a ruhákon keresztül üzent az aktuálpolitikának: Skócia függetlenségét támogatva egy „Yes!” feliratú kitűzőt rakott minden egyes bemutatott ruhára.

fashionweeklondon2014_3.jpg

A kollekció darabjai között túlnyomórészt fehéret és padlizsánszínt láthattunk, de a fekete is nagy hangsúlyt kapott.

fashionweeklondon2014_2.jpg

Tom Ford darabjait látva mindenkinek a szex jut először eszébe: fedetlen hasak, karok, lábak, mellkasok tárulnak elénk csupa fekete csipkével fűszerezve. A darabokat elnézve nekem inkább az ősz és a tél jut eszembe, mintsem a melegebb évszakok.

fashionweeklondon2014_7.jpg

A Burberry ennél jóval világosabb színekkel rukkolt elő: hangsúlyt kaptak a rózsaszín, fehér, kék, zöld, sárga darabok is. A hangsúly a kényelmen van: sportcipők és papucsok árasztották el a kifutókat. Bravó, Christopher Bailey (a Burberry vezető tervezője), végre győzött a kényelem, és lassan talán újraírhatjuk a mondást, miszerint: a szépségért meg kell szenvedni!

fashionweeklondon2014_4.jpg

Mary Katrantzou, a görög tervezőnő idén is nagyot alkotott: a ruhái tele voltak geológiai korszakokat jellemző mintákkal, például fosszíliákkal és hüllőkkel. Azért a romantika is előbújt: csipkeruhák khaki – és rózsaszínben, illetve fekete, csillogó darabok is megtalálhatóak voltak az új kollekcióban. Katrantzou ruhái nagyon drágák, így nem valószínű, hogy az utca embere túl sokat hordja majd.

fashionweeklondon2014_6.jpg

Ezek voltak tehát az őszi London Fashion Week legkiemelkedőbb megmozdulásai, úgy gondolom, méltán lehetünk büszkék az első magyar tervezőre, Abodi Dórára, akinek kollekciója helyet kapott a divathéten!

Virág Bodó

süti beállítások módosítása