Ízes szafttal folyó ínyenckánaán

Budapest kulturális élete pezseg, akár a fröccs. A magyar fesztiválközönség legújabb szomjoltója már birodalmi lépegetőként törtet a láthatáron. Könyörtelenül eltipor minden kifaragott töklámpást és igényes gasztronómiát nyom az arcunkba. A dehidratáló Halloween bulik után pedig nem lesz ennél jobb felüdülés. Jöhet a magyar street food forradalom!

gasztrosetany_2.jpg

A Belvárosi Gasztrosétány négy hónapon át várja az Erzsébet téren a szórakozni vágyókat. Szórakozni, hiszen itt minden lesz, ami szem-szájnak ingere. A november elsején startoló fesztivál egyfajta rekordkísérlet is a maga nemében, hiszen egy hasonló rendezvénysorozat sem tartott még ennyi ideig. Ráadásul, nemcsak az időtartam szolgáltat különlegességet, de a tartalom is kiemelkedő. Itt aztán gazdagon mérik a kultúrát a tányérra, és senki sem marad étlen-szomjan.

De minek válasszuk a Deák téri Meki helyett az Erzsébet téri gasztrocirkuszt? Elvégre az előbbiben is kaphatunk sült libamájas Marhaburgert. Tegyük a szívünkre a kezünket és mondjuk melyik a jobb. Pörkölt vs. gyorskaja? Ezt könnyű eldönteni, de mi a helyzet, ha a kettőt vegyítjük, pontosabban az utóbbit értékes tartalommal töltjük meg? Egyszóval magyar street foodot alkotunk. Ez már talán lyukat éget a hamburgerbirodalom követőinek heveny közönyösségén is.

gasztrosetany_3.jpg

A belvárosi parti keretében november 1-től december 1-ig Belvárosi Liba és Újbor Fesztivál, majd ugyanilyen felosztásban decembertől Belvárosi Karácsony, januártól Belvárosi Disznótor, majd februárban a Belvárosi Sajtfesztivál veszi át a főszerepet. Kisebbfajta nonstop-hepaj, jazz és utcazene, igazi nagyvárosi forgatag. Ezen kívül, hétvégénként a hazai termelők Belvárosi Kispiaca szolgáltatja az alapanyagot a gasztromulatság street food készítőinek. Sőt, egy régiségvásárral egybekötött Kultúzsibi is feleleveníti a belvárosi kortárs-és retro életérzést. Természetesen mindennek keretet ad mindaz a töltelék, a street food éttermekkel, kézműves élelmiszerekkel, hazai bor-és pálinkaházakkal, illetve sörfőzdékkel, ami miatt a gasztrokalandorok egy percet sem gondolkozhatnak, hogy hol a helyük.

A programterv adott, sőt gondolom mindenki belebotlott már az igénytelenül felöltöztetett szórólapos lányokba is a Deák téren. Jobban mondva hostessekbe. De mi az, ami tényleg megfoghat és érdemessé teszi a jelenlétünket ezen a mulatságon? Mi az, ami beszippanthat egy gondtalanul arra járó elfogulatlan állampolgárt is?

A felhozatalt nézve, szinte minden adott, amire az embernek szüksége van, ha egy jó gasztronómiai élményre vágyik. Mondhatni, úgy érezhetjük magunkat, mint egy olasz fagyizóban: nem tudjuk, mit válasszunk. Csak éppen itt pörköltök, libakocsonya, libás lepény és egyéb magyar kézműves falatok közül szemezgethetünk. Az a jó, hogy hazai ízek születnek hazai alapanyagokból, és ez bizony közel áll a szívünkhöz. Otthon érezhetjük magunkat, hiszen ami itt körülvesz mind magyar, mégis teljesen megreformált formában kóstolhatunk klasszikus kedvenceket. Amennyiben ez nem lenne elég, és valami annyira ízlett, hogy már nem tudunk többet enni, de legszívesebben hazavinnénk, akár ezt is megtehetjük. Itt nem féltve őrzött titok egy-egy kedvenc falat receptje. Ha otthon is meg akarjuk csinálni, csak rajtunk áll, hiszen az alapanyagok is helyben beszerezhetőek.

gasztrosetany_5.jpg

Ha átsétálunk az elkövetkező négy hónapban az Erzsébet téren, és ennek semmi akadálya, hiszen a rendezvény ingyenes, akkor nehéz lesz megállni, hogy ne kóstoljunk meg valamit. Ez persze az italokra is igaz. Mikor nyáron ejtettük meg ezt a kört, azt láthatta az ember, hogy a jól ismert Fröccsterasz egyfajta mindennapi találkahely alapjaként szolgált, tele ismerős arcokkal. Felejthetetlen volt az ottani illemhely falára firkált kortárs irodalmár kitekintése:

Kiülök a Fröccsteraszra, innen nézek szerteszét, és hallgatom a közelből jövő basszus lágy neszét.

A cél az, hogy ez télen se legyen másként. Ehhez pedig elengedhetetlen a jó bor, amiből, köszönhetően a feltörekvő termelőknek, akad bőven. No de nemcsak bor vagy pálinka, de az egyre népszerűbb kézműves sörök sem maradhatnak el.

Sütőtök-sör és 10 %-os, mi kell még?

Talán az ingyen Wi-fi. Mindenesetre az biztos, hogy a halloweenre készült sütőtök alapú 10% alkoholtartalmú sör specialitás magában megér egy próbát. Persze mértékkel (vagy a nélkül).

Mindezek alapján, elég erős a gyanú, hogy sikeres lesz a Belvárosi Gasztrosétány, mindenesetre az elkövetkező négy hónapban kiderül, mennyi mindent lehet kisütni, hogy fenntartsák az érdeklődést. Lehet, hogy nem vagy akkora gourmand, de szerintem mindenki megtalálhatja a saját ízeit, hiszen itt kis helyen nagy adag ínyencség lesz terítéken. Egy ilyen hosszú távú sorozat a belváros szívében pedig egy igazi ütközőpont lehet az emberek számára, ahol egy magyar street food és fröccs között folytatódhat a nyári zsivaj, ami összehoz mindenkit. Lássuk mi lesz belőle.

Tóth Tamás

süti beállítások módosítása