„Ez tényleg hiánycikk” – dübörög a MotivNation

A nagy érdeklődésnek örvendő MotivNation féléves ingyenes kurzusa a pályakezdés nehézségeivel valamint a motiváció és az önismeret bonyolult kérdéseivel hadilábon álló fiataloknak szólt – s úgy tűnik, nem véletlenül kívánatos oly sokak számára az, amit nyújtani tudnak. Az elmúlt időszak tapasztalatairól és a tréning részleteiről kérdeztük őket.

motivnation.png

Eltelt egy szinte teljes szemeszter az utolsó beszélgetésünk óta. Hogyan alakult a program?

Szeptemberben Rakonczay Gábor motivációs előadásával kezdtük, azóta pedig öt tréningalkalmunk ment le – rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy négyszeres túljelentkezés és szinte nulla lemorzsolódás mellett zajlanak az egész napos alkalmak. A vállalati partnereink is rendkívül elégedettek, miközben egy nagyon jó és szoros kis közösség is kialakult a résztvevők között. Az egész tréning a tudatosságra épül.

Mi alapján választottátok ki a résztvevőket a rengeteg jelentkező közül?

A felvételi elbeszélgetés alapján az elkötelezettséget és a nyitottságot figyeltük. Főleg harmadévesek és elsőéves mesteres hallgatók voltak azok, akiket kerestünk, ugyanis ők állnak legközelebb ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljenek a munkaerőpiaccal.

Jól működik ez a közösség?

Huszonhárom fős lett végül a csoport, és úgy tűnik, egy maradandó és szoros társaságot sikerült létrehoznunk. Olyan emberek barátkoztak össze, akik egyébként nehezen találtak volna egymásra, és ez nagyszerű érzés.

Mit gondoltok, miért okoz ekkora nehézséget a fiataloknak az, hogy megtalálják a saját útjukat?

 

Ez egy többtényezős kérdés. Vitathatatlan, hogy ez alapvetően Y-generációs probléma is egyébként,ráadásul hatalmas a nyomás mindannyiunkon: a szülők elképzelései (rosszabb esetben meg nem élt ambíciói), a média által sugallt kép, a társadalmi elvárások és konvenciók – ezek együttes hatása sajnos több mint elegendő ahhoz, hogy a saját kompetenciái és képességei szinte semmit se nyomjanak a latban a pályaválasztás kérdésében. Nem lenne szabad elfelejteni, hogy a tantermen kívül megszerzett tudásunkkal és képességeinkkel is boldogulhatunk adott esetben – és a szó legszorosabb értelmében, ugyanis pontosan az lenne a cél, hogy boldogabbak legyünk a munkánkban. Ezzel ellentétben az a szomorú tapasztalatunk, hogy általában az „ez a tantárgy tetszett, a többi nem, akkor ezzel leszek kénytelen foglalkozni” attitűdje szinte mindenhol jelen van, amikor szakmát keresünk.

 

(részlet a korábbi beszélgetésből)

Szembesültetek valamilyen formában a korábban tárgyalt Y-generációs „problémákkal”?

Tapasztalataink szerint ők is tisztában vannak annak fontosságával, hogy megismerjék saját erősségeiket és gyengeségeiket. Egyre inkább látják az önismeret jelentőségét. Ezek az Y-generációs sajátosságok nem feltétlenül jók vagy rosszak, de a tréningen megtanulják annak módját, hogy összhangba tudjanak kerülni saját képességeikkel és kihangsúlyozhassák erősségeiket. Ez elősegíti azt, hogy énazonos munkát találjanak maguknak, ami a vállalatok számára is pozitívum.

Mik az eddigi alkalmak tanulságai számotokra?

Kiderült, hogy ez tényleg hiánycikk – olyan dolog, amit máshol nem kapnak meg a hallgatók. Akár sokkal több témában, napokon keresztül lehetne átadni ezt a tudást. hihetetlenül lelkesek és elkötelezettek a résztvevők, amit rendkívül nagyra értékelünk és kellemes meglepetésként ért minket. Nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van arra, amit csinálunk. Ezt a vállalati partnereink is felismerték. Gyakorlatilag mindenki könnyen vette, amit kapott, bár persze alapvető beidegződések mindig vannak – egy félév azonban pontosan elegendő ezek feloldására.

Mondanál erre egy példát?

A win-win (nyertes-nyertes) szituációkkal kapcsolatban előfordultak nehézségek: eleinte voltak, akik nem is értették ennek hasznosságát. Minden egyes alkalommal látjuk azonban, ahogy mindenki le tudja vonni az ezzel kapcsolatos következtetéseket, és a későbbi alkalmakon még az erősebb személyiségek is megtalálják az összhangot – az üzleti életben azonban sokan azt hiszik, hogy csak és kizárólag farkastörvények uralkodnak. Mi a harmonizálás fontosságát próbáljuk megmutatni.

A siker és a magas túljelentkezés miben befolyásolja a további terveiteket?

Szeretnénk jóval szélesebb rétegek számára elérhetővé tenni a tréningeinket, a közeljövőben pedig interjúztatásban, motivációs levelek írásában, illetve a munkába állást megelőző egyéb feladatokat körüljárva szeretnénk egy-, kétszemélyes, valamint kiscsoportos tanácsadást nyújtani. A következő szemeszter során minimum 40, de inkább 80-100 fő számára szeretnénk biztosítani a tréninget, több egyetemen is – a félév során pedig természetesen újra el fogjuk indítani a Corvinuson.

süti beállítások módosítása