Meztelenül Putyin ellen – a Pussy Riot a Szigeten járt

Ha a Pussy Riotra gondolunk, akkor leginkább a médiában ábrázolt meztelenül rohangáló, Putyin-ellenes kirohanásokat szervezőlánybanda jut az eszünkbe. Bevallom, fel voltam rá készülve, hogy esetleg a platformbeszélgetésen is ruha nélkül jelennek meg, esetleg a Szigeten is csinálnak egy tüntetést.

Forrás:  MTI

 

Az LMBTQ-s Magic Mirror sátorban azonban Marija Aljohina, Nagyezsda Tolokonnyikova és Pjotr Verzilov – utóbbi a Pussy Riot férfi tagja – közel sem voltak olyan eszeveszett radikális tüntető feministák, mint ahogyan a média láttatja őket. A kicsit megszeppent interjúkészítő először a megalakulásukról és a Pussy Riot céljairól kérdezte a lányokat.

A 2011 augusztusában alakult banda még csupa tinédzserből állt, akik úgy döntöttek, tiltakoznia fognak a Putyin-rezsim és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen tüntetésekkel. És mivel lehetne jobban felhívni az emberek és a média figyelmét, mint meztelen, kortárs művészetként tekintett performanszokkal?

Nem szokványos tüntetéseik azonban nem mentesek a veszélytől, a lányok el is árulták, egy-egy akció előtt átlagban három-négy hetet gyakorolnak. Többek között azt is elpróbálják a férfitagok segítségével, milyen lesz az, ahogyan a rendőrök igen erőszakosan elvezetik őket. Nadja és Mása tisztában van azzal, hogy sokszor az életükkel játszanak ‒ 2012 februárjában a moszkvai katedrálisban hajtottak végre egy táncos tüntetés-akciót, amiért másfél évig ültek börtönben. Ott megtapasztalhatták a szibériai rabság rabszolgaságára hasonlító munkatáborát. De mintha a szabadságvesztés csak még inkább feltüzelte volna a politikai aktivizmusukat, a szocsi Olimpián már ismét tüntettek.

crime-and-punishment-pussy-riots.jpg

Forrás: Human Rights First

A Pussy Riot erősen küzd az orosz cenzúra ellen, és elmondták, a magyaroknak is oda kell figyelniük Putyin politikai lépéseire, mert sehol máshol a világban nem történik olyan mértékű putyinizáció, mint hazánkban. Pjotr elmondta, az ellenzék szava vesztése hozta úgy, hogy Oroszországban csakis aktivista lehetsz, máshogy nem lehet Putyin ellen fellépni.

A banda nemrég létrehozott egy független médiaplatformot (http://zona.media), ahol az orosz cenzúra ellen küzdenek. Sikerüket mi sem mutatja jobban, minthogy a korai indulás ellenére körülbelül havi egymillió látogatójuk van. A Pussy Riot tüntetéseinek célja, hogy aktivizmusukkal nemzetközileg elismerjék őket, és bekerüljenek a mainstream médiába.

süti beállítások módosítása