"Egy mederbe ömlik össze költészet és rapzene..."
Red Bull Pilvaker, a Szavak Forradalma

Red Bull Pilvaker, a Szavak Forradalma...

... a szlogen, ami egyre több embernek cseng ismerősen, nem hiába fél óra alatt elkelt az összes jegy mindkét előadásra. De mi ez az őrület, miért akar hirtelen ennyi ember az Erkel Színházba menni március 15-én? Mi is az a Pilvaker? Mi történt tegnap este az Erkelben?

Egy szóval nehéz lenne kifejezni. Még most is, hogy élőben végignéztem a műsort, egy általános szó jut eszembe: csoda. Bővebben viszont így fogalmaznék: az a pont, ahol a múlt és a jelen találkozik, a vers underground lesz, az ütemet a szerszámok adják és a szavak életre kelnek. A Pilvakert leginkább az 1848-as számmal lehetne jellemezni, 1848 férőhely, 1848 forintos belépők, a kezdés előtt 18:48 másodperc szerepel a kijelzőkön. Negyedik alkalommal gyűlt össze a magyar zenei szcéna apraja-nagyja, hogy a magyar irodalom klasszikusait elénekeljék, elrappeljék, elszavalják, netán eljátsszák. A tavalyi előadás lenyűgözött, és bár csak tévén keresztül láttam, teljes extázisba kerültem, már akkor tudtam: idén ott kell lennem.

img_9698.JPG

A show-t talán az egyik legösszetettebb feldolgozással kezdték, a Szavak átdolgozása több szempontból is különleges, a Felcser Mátéhoz köthető zenei alapban egy Red Bull doboz szisszentése mellett különböző, barkácsolásból származó hangok szerepelnek,. Az ehhez készült klip is különlegesre sikeredett, a Technika Barkács Műhelyben készült, amelyet a magyar alkotó közösség, a HelloWood üzemeltet – az ő installációikba például a Budapest Parkban is belefuthatunk. 

Ez a szám hihetetlen kezdőlökést adott az egész műsornak, külön tetszett, hogy az amúgy másfél perces számot kiegészítették, így még több MC tette hozzá saját két sorát az eredetihez. Az ős-Pilvakeresek, mint Wolfie, Dipa, Bom, Deego, Fluor és Fura Csé idén is rendesen odatették magukat, a régi számokat is olyan lendülettel adták elő, mintha elsőnek hallhatná a közönség. Diaz, ahogy a Petőfi TV-nek adott interjúban is kiemelte, ez évben inkább zenei producerként tevékenykedett, bár sok számnál így is megjelent a színpadon. A női frontot, Kollányi Zsuzsi és Lábas Viki mellett Singh Viki erősítette énekben, míg Hámori Gabi versekkel, rövid játékkal színesítette az előadást.

Marsalkó Dávid, aka Halott Pénz a régi számok mellett, két új dalban is szerepet kapott. Ahogy Papp Szabi a Tiszta szívvel című számot énekelte, kirázott a hideg, annyi erő van a hangjában, hogy mikrofon se kellene a kezébe. Emellett Járai Márkot támogatta basszusgitáron egy pár perc erejéig. Apropó, Járai Márk. Tavaly egyszál gitárral énekelte el a Füstbement tervet, a kisfiús bájával, kedvességével, de annál is erősebb hangjával, bizony minden anyuka szívébe belopta magát. Idén több számban is vokálozott, az ősszel megjelent Szabadság, Szerelem átdolgozással pedig bekerült a Pilvaker kemény magjába. Újoncként vette be a színpadot Meszi, a Punnany Massif vokálosa és Szivák Zsolti, a Cloud9+ frontembere. Meszi a Pató Pál úr mellett több számban is besegített, Zsolti pedig a Talpra Magyar megzenésített változatában, illetve annak átiratában énekelt – mit ne mondjak, elég lenyűgözően. Az est végén a szinte kötelező, Sub Bass Monsterhez köthető Föltámadott a tenger átdolgozásával zárult a 2016-os Red Bull Pilvaker. 

Persze nem csak a zenéről szólt az este. Az estét Buda Márton, a Petőfi Rádió műsorvezetője nyitotta meg, az előadás során beszélgetett Kiss Ádámmal, Kautzky Armanddal is. Kiss Ádám is visszatérő Pilvakeres, idén Janklovics Péter humoristával produkáltak egy pár perces stand-upot, Janklovics emellett rendesen beizzította a közönséget a Pató Pál úr előtt. Szabó Kimmel Tamás és Kautzky Armand is több verset szavalt. Szabó Simon, aki tavaly leginkább Kiss Ádámmal kötekedett, egy műben besegített a fent említett művészeknek, de ez évben a rendezői feladatokat látta el. Persze Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Összességében egy nagyon magyar, nagyon autentikus műsort barkácsoltak össze idén a srácok, nagyszerűen kombinálva a különböző műfajokat, a lehető legmagyarabbá téve az estét. Sokszor elképzeltem, hogy milyen lenne, ha ők vezényelték volna a 1848-as forradalmat. Brutális, az tuti. Egy apró hiányérzetem azért mégis van. A sokak által szeretett Mama idén nem került be a repertoárba, illetve a pajkos János vitéz átiratot sem adták elő. Hazaérve, amikor bekapcsoltam a Petőfi Rádiót, épp a 9 órás műsort adták újra, a végén – gondolom vigaszképp ­– lejátszották ezt a két számot. Viszont ha évről évre ennyi jót alkotnak, hogyan is férhetne minden bele? Visszanézve a tegnap estét, még mindig ráz a hideg. Ha tehetném, kötelezővé tenném mindenkinek, kicsiktől a nagyokig. A szavakat nehezen találom még mindig, egy hátborzongatóan jó, nagyon összeszedett produkcióról beszélünk, ahol minden egyes másodperc számít. 

„A magyarok istenére esküszünk/Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!”

A hangolódás közepette viszont elgondolkodtam azon, hogy a Pilvaker vajon a magyar tanárok rémálma vagy megváltója? Az biztos, hogy a mai fiatalokat már teljesen máshogy kell motiválni arra, hogy megtanuljanak egy verset, hisz’ minek azt, majd megnézem a neten. A zene pozitív hatására már van egy remek példa, a Belga Királyok a házban c. száma és az Oktatási segédanyag című lemeze hamar a küszködő gimnazisták kedvencévé vált, vannak olyan tanárok, akik még a tananyagba is beépítették.

A Pilvakerben szereplő előadók a mai iskolások példaképei, az ő zenéjükre buliznak, így nem meglepő, hogy előszeretettel merítenek ihletet a feldolgozásaikból. Az egyik megzenésítés a Reményhez című Csokonai költeményhez köthető, az MC-k az ütemekkel játszva egy hamisíthatatlan rappet készítettek. Míg az idei év egyik nagy dobásában, Juhász Gyula Szavak című versében néhány új sor is feltűnik, a szám párszori hallgatás után teljesen beépül az agyba, segítséget nyújtva azoknak, akik még nem találkoztak eme művel. A János vitéz, Pató Pál úr és a Szeptember végén átirata, még ha nem is konkrét sorokban, de tartalmilag mindenképp visszaad valamit az eredeti Petőfi írásokból. Végül arra a következtetésre jutottam, hogy a diákok valószínűleg nagyobb lelkesedéssel látnak neki a tanulásnak, a tanárok titkon örülnek, néha meg fogják a fejüket, amikor a híres Petőfi verset így szavalják a diákok:

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,

Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,

De szíveddel érzed a teli világot,

Nehezebben veszed már a levegőt.

Már csak 364 nap és Red Bull Pilvaker 2017 - még jó, hogy nem 1848!

süti beállítások módosítása