Novemberi bakancslista - Kulturális programajánló egyetemistáknak

audience-backlit-blue-2078071.jpg

A kifaragott tökök kezdenek összeesni, a fekete-narancssárga dekorációt felváltja a piros-zöld-arany trikolór, fröccs helyett forralt bort kérünk, majd szép lassan minden és mindenki körülöttünk karácsonyi lázban ég – igen, ez a november. De még ne állítsuk végtelenített lejátszásra az All I Want For Christmast, összeszedtük azokat a programokat, amiket kár lenne kihagyni novemberben.

 

Koncert, buli

 

A szabadtéri programokra, fesztiválokra még pár hónapot várnunk kell, azonban a budapesti kluboknak igazán ígéretes koncerteket sikerült tető alá hozniuk. November 8-án meghódítja az agrár hiphop a bulinegyedet, a Zuboly ad koncertet az ELLÁTÓházban. Magyarország egyik legkreatívabb formációja tökéletes arányban keveri a népzenét a klasszikussal, majd mindezt kiegészíti jazz-elemekkel, popslágerekkel és Busa Pista pörgős rapszövegeivel.

Szintén mestere a műfajok, méghozzá a hip-hop, electro, swing és jazz ötvözésének a svéd Movits!, akik november 14-én érkeznek az A38 Hajóra. A trió lemezbemutatója a hónap egyik legfelszabadultabb, legtáncosabb eseménye lesz. Aki inkább hazaira vágyna, őt sem hagyja cserben az A38: 9-én Óriás, 15-én és 16-án Belga koncerten lehet teli torokból énekelni, az underground Tudósok 23-án tart lemezbemutatót, 25-én mindenki kedvenc kollaborációja, a Rájátszás lép a színpadra, majd 30-án Kistehén zárja a sort.

Magyar előadók terén az Akvárium Klubban is erős a felhozatal, többek között 7-én a Middlemist Red és a Platon Karatev, 15-én Péterfy Bori ad koncertet. A legnagyobb harc azonban a Necc Party jegyekért folyik, ebből tripláznak novemberben: nemcsak elsején és másodikán, hanem 22-én is megidézik a kilencvenes és kétezres évek trash-diszkóját a Nagyhallban.

koncertek_buli.png

Kiállítás, színház

 

Októberben búcsút intettünk a szürrealistáknak, a World Press Photonak és az ARC plakátkiállításnak, ám a Ludwig Múzeumban még november 17-ig látogatható a Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom kiállítás. Az 50 éve alakult csoport tagjai szerteágazó képzőművészeti és szépirodalmi tevékenységet végeztek, hátat fordítva a hagyományos kifejezésmódnak. A kiállításhoz kapcsolódva november 9-én pódiumbeszélgetést tartanak Fenyvesi Ottó íróval és fiával, Fenyvesi Áron művészettörténésszel.

Akit tavasszal beszippantott az HBO ötepizódos Csernobil szériája, annak kötelező jelleggel ajánljuk az Örkény Színház Secondhand – szovjetűdök c. darabját. Néhány részlet ismerős lehet, ugyanis mind a sorozat mind az előadás Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő műveiből építkezik. A nagy kommunista birodalom széthullásának szemtanúi, a csernobili katasztrófa és az afganisztáni háború át-és túlélőinek története elevenedik meg a színpadon olyan nagy nevek előadásában, mint Csákányi Eszter, Csuja Imre, Epres Attila és Pogány Judit. Ebben a hónapban két alkalommal játsszák, 7-én és 29-én.

 

kiallitas_szinhaz.png

Társasjáték, kvíz

 

Nem mainstream, de mégis nagy népszerűségnek örvendenek a társasjáték- és kvízestek. Ezek az újhullámos események meghódították a Gólyát, a Dürer Kertet, a Klisét, az Illegált és a Filo Bárt is – érdemes figyelni az előbbi helyek, valamint a Játszóház Projekt Facebook-oldalát a hasonló eseményekért. Aki már törzsvendég, annak azért, aki még sosem társasozott a nappaliján kívül, annak pedig azért ajánljuk a november 23-i Lurdy Házban megrendezett Társasjátékok Ünnepét.

Mozi

 

Szerencsére van élet a Joker, a FOMO és az El Camino után, novemberben érkeznek a nagyreményű folytatások, elmaradhatatlan karácsonyi romkomok, kétesélyes remake-ek és kultrendezők újabb filmjei. November első hetében a George Michael-klasszikus által ihletett Last Christmas (vagy szép magyarosan Múlt karácsony) debütál Emilia Clarke, Emma Thompson és Henry Golding szereplésével, azonnal össze is vethetjük a hasonlóan kreatív Let It Snow c. Netflix-vígjátékkal. A horrorok, thrillerek, de leginkább Stephen King rajongóinak figyelmébe ajánljuk a november 7-én érkező Álom doktort, a Ragyogás folytatását, amelyben a felnőtt Dannyt Ewan McGregor alakítja.

November 21-től a Jégvarázs folytatása csábítja moziba a kisgyerekes családokat és a Disney-mesék szerelmeseit, így ne legyünk meglepve, ha a Charlie angyalaira (nov. 29.) sokáig tart jegyet váltani. November utolsó hetén érkezik Woody Allen legújabb filmje az Egy esős nap New Yorkban, valamint Martin Scorsese Az ír című filmjében parádézik Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci.

tarsasjatek_kviz_mozi.png

 

grafikák: Tóth-Máté Bence

címlapfotó: pexels.com


2019. november 4.

Menyhért Dorka

süti beállítások módosítása