Színes információbonbonok és közös alkotás
Interjú a Corvinus Művészeti Akadémia elnökeivel

cma_corver.jpg

kép: Corvinus Művészeti Akadémia

A Corvinus Művészeti Akadémia elnökei, Major Dóra és Ghyczy András mesélnek arról, hogyan lehet egy diákszervezetben művészileg kiteljesedni, hol gyűlnek össze a Corvinus eltévedt lelkei, és hogy milyen színes programokat terveznek az idei tanévre.

 

Milyen űrt tölt be a CMA a Corvinuson?

 

Ghyczy András: Mondhatnám a sztenderd választ, hogy mi vagyunk az egyetem egyetlen művészetekkel és kultúrával foglalkozó diákszervezete, ami így igaz, de talán mégsem innen közelíteném meg a kérdést. Sokkal inkább azt látom a CMA-ban, hogy a Corvinus eltévedt lelkeit fogja össze. Sokan nem teljesen azzal kapcsolatban képzeljük el a jövőnket, amit az egyetemen tanulunk, de nem akarjuk feladni a Corvinust. Inkább összejövünk a tanórákon kívül, hogy együtt fejlesszük a kreativitásunkat.

Major Dóra: Egy óriási piaci rést tölt be a CMA a Corvinuson, ahol a kultúra és a művészet sokszor háttérbe szorul. Én is, mint a CMA-sok nagy része, tanulmányaim során inkább gazdaságtudományokkal foglalkozom. Megalakulásunk oka az a felismerés volt, hogy hatalmas igény van egyetemünkön a művészetekre, de senki nem foglalkozik velük. Mi műveljük saját magunkat, együtt szórakozunk és közösen hozunk létre művészeti alkotásokat. Mindemellett a szervezetben fellelhetőek a PR, marketing, HR és menedzsment területek is, hiszen nincsen egyik a másik nélkül. Innen a határ a csillagos ég. Amikor valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozunk a CMA-ban, mindig azt mondom, hogy az van a félévi programtervben, amit mi létrehozunk, amire van idő, igény, energia és erőforrás. Igyekszünk az egyetemen belül és az egyetemen kívül is az egyetem értékeit képviselve foglalkozni a művészettel, de minden törekvés közül a közös alkotás a legfontosabb. 

 

Mi a diákszervezet fő célkitűzése?

 

G.A.: Egy közösséget építeni azoknak, akiknek azonos az érdeklődési köre, mert azt tapasztalom, hogy a kapcsolatépítés iszonyatosan meghatározza a jövőbeli sikereinket. Azt szeretném, hogy itt olyan emberek találjanak egymásra, olyan barátságok épüljenek, amelyek később, mikor elhagyjuk az egyetem falait, ugródeszkaként működhessenek. Egy olyan szervezetet szeretnénk közösen megalkotni, ahol előnyt jelent az, hogy a tagja vagy, hiszen a karriered elindításában is segíthet. A többi egyetemista számára pedig célunk olyan témákat behozni az egyetemre, amelyek kapcsolódnak a gazdasági tanulmányokhoz is. Azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek a kevésbé egzakt termékek eladása iránt vagy szeretnék a művészetet és a kultúrát bármilyen formában patronálni, rendezvények formájában nyújtunk színes információbonbonokat.

M.D.: Fontos az is, hogy bátorságot adjunk a tagjainknak, hogy megosszák az alkotásaikat másokkal, ha a tágabb közönséggel nem is, akár csak velünk. Most vezettük be a gyűléseinken, hogy az elején megyünk egy kört és megkérdezzük egymást, hogy az elmúlt héten kinek milyen művészi élményben volt része. Ha csak annyit mond, hogy megnézett egy jó filmet vagy játszott egy színdarabban, kiderülhetnek olyan részletek, amit nem is gondoltuk volna a másikról. Elsődleges célkitűzésünk mindig egy jó közösség építése marad. 

 

Szerepel a nevetekben, hogy Akadémia vagytok. A gyakorlatban ez mit jelent?

 

M.D.: Mindig kihangsúlyozzuk, hogy attól még, hogy Akadémia a nevünk, mi abszolút nem vagyunk profik. Igazából ez egy olyan művészetkedvelő közösség, ahol aktívan alkotunk. A belsős képzések mellett néha hívunk külsős szakembereket is. 

G.A.: Én nagyon szeretem a nevünket, mert egy komoly keretet ad, ugyanakkor azt látni kell, hogy nincsen kiforrott kurzusrendszerünk. Úgy működünk, hogy az azonos érdeklődésű emberek összefognak, egyikünk feldob egy lehetőséget és a többiek lecsapnak rá. Több alkalommal volt például videóvágás és webdesign kurzusunk, ami azon alapult, hogy az egyik tagunk átadta a saját tudását a többieknek.

cma-min.jpg

A Corvinus Művészeti Akadémia elnökei, Ghyczy András és Major Dóra; (fotó: Bartha Zsuzsanna)

Hogyan és milyen művészeti ágak jelennek meg nálatok? 

 

M.D.: A művészeti ágak megjelenése teljesen attól függ, hogy kik a tagjaink, hiszen rengeteg új ötlettel csatlakoznak minden évben. Sok zenészünk van, én is aktívan énekelek. Fotósaink pedig az összes eseményünkön fontosak, mert igyekszünk mindig minőségi tartalmat gyártani. Többször elindult már filmes projekt is, például belekóstoltunk az imázsfilmkészítésbe. A grafikusaink előtt pedig le a kalappal, hatalmas szükségünk van rájuk nagyjából mindenhol. Lehet a szolgáltatásod bármilyen jó, ha az nincs úgy tálalva a közönség felé, hogy befogadható legyen, az egész projekt elúszhat. A végére hagytam a színházat, mert ez a szervezetünk másik legnagyobb bázisa a zene mellett, rendszeresen járunk közösen előadásokra. Íróink is vannak, akik talán még szerényebbek, mint a festőink. A CMArciuson kiállítottuk és felolvastuk a verseiket, valamint tavaly a költészet napján verses matricákat osztogattunk.

G.A.: A festészet például úgy jelenik meg, hogy tavaly a CMArcius programsorozatunkon saját műveket állítottunk ki egy galériában. A fényképezés is aktív ág, volt workshopunk is, amit profi fotós tartott. Ezek a jól elkülöníthető művészeti ágak, de azt látom itt a szervezeten belül, hogy igazából mindegy, hogy mi iránt érdeklődsz, biztosan találsz olyan embert, akivel meg fogod tudni valósítani a dédelgetett terveidet. Ha valaki jönne egy forgatókönyvvel, biztosan találna valakit a kamera túloldalára és színésznek is.

 

Említettétek a CMArciust, mi volt ez a rendezvény pontosan? Az idei tanévre is terveztek olyan eseményt, ami sokakat érdekelhet?

 

G.A.: Az idei tanévre ekkora horderejű esemény nincs tervben, de mindenképp szeretnénk a későbbiekben valami hasonlót, mert izgalmas volt elhagyni az iskola falait. A CMArcius programsorozat 2019. márciusában a Négyszoba Galériában volt, amit egy hónapra kaptunk meg. A falakat megtöltöttük főként saját alkotásokkal, de felvettük a kapcsolatokat több kortárs fiatal egyetemista művésszel is. Próbáltunk más egyetemek felé nyitni, például kiállítottuk pár tehetséges MOME-s keramikusművész alkotásait is. Egy kicsit megvalósult az egyetemközi kapcsolódás, ami szerintem nagyon fontos, és akár a CMA-nak küldetése is lehetne, hogy kicsit közeledjünk egymáshoz. Régebben egy jótékonysági koncertünkön játszott BME-s meg ELTE-s zenekar is. 

M.D.: Van egy projektzenekarunk, a CMA Baseband, ami félévente egy nagy koncertet ad, és tavaly az MCC bálon is játszottunk. 2019. december 4-én a Dürer Kertben lesz a következő koncertünk. Tombol majd a retro, amit most mindenki szeret, szóval ez a meghívás széles közönségnek szól.

További információk a CMA-ról: http://corvinusart.com/

 

Ez a cikk a Corvinuson működő diákszervezeteket bemutató sorozatunk első része. A jövőben ilyen személyes formában szeretnénk megismertetni Veletek az Egyetemünkön működő hallgatói kezdeményezéseket. Tartsatok Velünk!

 

2019. november 4. 

Taxner Tünde



süti beállítások módosítása