Legyél te a Mikulás!

kira-auf-der-heide-ipx7j1n_xuc-unsplash.jpg 

Gyermekkoromban december 6. előestéje izgalomban telt: azt gondoltam, minél több pár csizmát teszek ki az ablakba, annál több ajándékot kapok majd. Másnap, amikor korán reggel megtaláltam a csokimikulásokat, a földimogyorót, a mandarint, eszembe sem jutott, hogy milyen szerencsés vagyok. Magától értetődőnek tűnt, hogy minden jó gyerek kap a Mikulástól valamit, és legfeljebb amiatt aggódtam, hogy az öreg szakállas megneszelt valamit a csínyeim közül.

Felnőttként már tudom, hogy a karácsonyt nem lehet kiérdemelni, azonban még ma is gyerekek ezrei ébrednek fel úgy december hatodikán, karácsonykor – vagy az év többi napján –, hogy nem várja őket meglepetés, nem csak akkor, ha egy kicsit rosszak voltak, de akkor sem, ha angyalian viselkedtek.

Az adventi időszakban sok lehetőség kínálkozik arra, hogy ezek a gyerekek is megéljék azt a varázslatot, ami számunkra mindig magától értetődő volt.

 

Cipősdoboz

A Baptista Szeretetszolgálat szervezésében egy talán már jól megszokott formula újul meg: személyesen összeállított cipősdoboz-ajándékokat készíthetünk, amelyeket a szeretetszolgálat eljuttat a gyerekekhez. Itt az a lényeg, hogy figyeljünk az ajándékozott nemére és életkorára, illetve ne tegyünk a dobozba romlandó ételeket és agresszivitásra késztető játékokat. A doboz tetején jól láthatóan jelölni kell, hogy fiúnak vagy lánynak szánjuk és körülbelül hány éves legyen az illető. Az akció szervezői biztatnak mindenkit, hogy engedjék szabadon a fantáziájukat, mert a legkreatívabban összeállított cipősdobozok készítői akár díjat is kaphatnak. A kész ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat postacímére vagy az e célból létesített begyűjtő pontokra lehet eljuttatni.

 

Élelmiszer

A játékok, könyvek és egyéb kedves dolgok mellett karácsonyhoz közeledve az étel kérdése is fontossá válik. A MikulásGyár szervezésében az ünnepi sütemények hozzávalóihoz, vagy akár ahhoz is hozzájárulhatunk, hogy a nélkülöző családoknak ne kelljen azon gondolkodniuk, egyáltalán kerülhet-e valami az asztalra. A legfontosabb adomány a tartós élelmiszer – konzervek, tészta, liszt, rizs, cukor, olaj –, de emellett nagy szükség van tisztító- és tisztálkodási szerekre és jó minőségű ruhákra is. A MikulásGyár 2019. november 29. és december 21. között tart nyitva, a Millenáris Parkban 9.00 és 21.00 óra között, a Lurdy Házban 10.00-től 19.00 óráig, a József Attila Színházban hétköznaponként 10.00 és 18.00 óra között. Ezen kívül a Magyar Posta legtöbb fiókjában lehetőség van térítésmentesen leadni a MIKULÁSGYÁR felirattal ellátott dobozokat.

 

Egyéb lehetőségek

A karácsony jótékony szelleme sok kampányt átlelkesít: a CocaCola és a StreetKitchen közös akciójában például az 1,75 literes műanyag palackok kupakjában elhelyezett kódok feltöltésével juttathatunk meleg ételhez valakit – például egy hajléktalan vagy átmeneti otthonban élő embert. A kódot a szerezzoromet.hu oldalra kell feltölteni, az ételt pedig a Magyar Vöröskereszt alapítvány osztja.

Komolyabb segítséget nyújthat az, aki az Új Szent János Kórház adománygyűjtő listájáról választ tételt. A kórház karácsony környékén hajléktalanok ellátását is vállalja, így az adományozók akár az ő számukra is boldogabbá tehetik ezt az időszakot. Az interneten megtalálható a kórházban nélkülözhetetlen fogyóeszközök listája, melyek a mindennapi betegellátás zökkenőmentességéhez járulnak hozzá.

Bármilyen módját is választjuk az adományozásnak, fontos, hogy észben tartsuk: az adományokat minél előbb érdemes útjukra indítani, mert akkor nagyobb az esélye annak, hogy valóban eljutnak a rászorulókhoz. A karácsonyt megelőző hetekben minden kis gesztus számít, higgyük el, hogy a meghittség rajtunk is múlik!

 

Lázár Fruzsina

süti beállítások módosítása