Ha lelkiismeretes egyetemistaként az év többi szakában nem is fordulsz meg gyakran a konyhában, az alábbi receptek neked is örömet okozhatnak az ünnepre való készülődés során. Ezek a könnyen elkészíthető, de igazán különleges élményt nyújtó ételek akkor is jól jöhetnek, ha karácsonykor a szokásos csirkehúsleves, sült hús és mézeskalács helyett valami másra vágysz.
★ Mexikói jellegű paradicsomleves. Ez a pikáns leves akár egytálételként is megállná a helyét az omlósra, ízesre főtt csirkecombbal, a porhanyós babbal, a sűrű paradicsommal.
Hozzávalók:
- sűrített paradicsom (500 g)
- egy közepes fej vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- négy csirke felsőcomb (filé)
- egy vörösbab konzerv
- mexikói fűszerkeverék (őrölt chili, oregano, őrölt római kömény, fokhagymapor, őrölt feketebors)
- kb. 4 evőkanál cukor
Elkészítés: Egy kevés olívaolajon kezdd el pirítani az apróra kockázott hagymát, közben darabold fel a csirkecombokat. Mikor üvegessé válik, fokhagymanyomóval add hozzá a fokhagymát, ezt is pirítsd egy rövid ideig. Ezután a paradicsompüré következik; körülbelül ugyanannyi vízzel higítsd fel, majd tedd bele a húst. Ízlés szerint sózd meg, adj hozzá mexikói fűszerkeveréket (vagy a fent felsorolt fűszerekből ½-½ teáskanállal), valamint 3-4 evőkanálnyi cukrot. Forrald fel, hagyd főni 35 percig, ezután öntsd le a babkonzerv levét, és add hozzá a leveshez a babot is. Még körülbelül 8-10 percig főzd, hogy a bab is kellően a leves részévé váljon.
★ Édeskrumpli-püré. Ez az élénk színű, selymes köret sült húsokhoz, zöldségekhez is illik. Feltálalása első gondolatra merészségnek tűnhet, de a népszerűsége tagadhatatlan.
Hozzávalók:
- két nagy édeskrumpli
- fokhagyma ízlés szerint
- só, bors
- tökmag
- petrezselyem
Elkészítés: A megpucolt és 2-3 centiméteresre darabolt édeskrumplit locsold meg egy kis olívaolajjal, és kb. 220 fokos sütőben (alsó-felső sütés) 12-15 perc alatt süsd teljesen puhára. Vigyázz, hogy ne égjen meg! Mikor kész, tedd egy tálba, és sózd-borsozd, ízlés szerint adj hozzá összenyomott fokhagymát. Ez utóbbitól nem kell félni, az édeskrumpli nagyon szereti fokhagymát, szóval, ha te is szereted, csak hajrá! Botmixerrel turmixold simára, közben kóstolgasd, ha szükséges, adj még hozzá sót. Tökmaggal, petrezselyemmel megszórva tálald.
★ Banánkenyér (Mary Berry receptje alapján). A klasszikus banánkenyér szinte bármilyen alkalomra elkészíthető. Ezúttal karácsonyi ízekkel bolondítjuk meg ezt a puha, ragacsos csoda-süteményt.
Hozzávalók:
- 1 banán
- 1 evőkanál tej
- 50 g puha vaj
- 75 g liszt
- 75 g cukor
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 50 g étcsokoládé
- kb. ½ teáskanál őrölt fahéj
- ízlés szerint: dió
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőd 160 fokra, és vajazz, majd lisztezz ki egy kb. 10x20 cm nagyságú sütőformát. Alaposan törd össze a banánt (minél érettebb, annál jobb), utána sorban add hozzá a többi hozzávalót - tejet, vajat, lisztet, sütőport és szódabikarbónát, tojást, fahéjat. Habverővel jól keverd össze, és mikor a massza már egynemű, beleteheted a felkockázott étcsokoládét és az apróra vágott diót is. Süsd 40-45 percig, ezután teszteld; ha a közepébe szúrt kés tiszta marad, készen van. Díszítsd cukormázzal, olvasztott csokival, darált dióval vagy karácsonyi szórócukorral.
Jó étvágyat és áldott ünnepeket kívánok!
Lázár Fruzsina
Photo by Nicolas Gras on Unsplash