Fogadom: Tartsd be újévi fogadalmaid a SMART-módszerrel

s_1.png

Sokak számára lehet ismerős a kezdeti lelkesedés öröme, ami aztán rendkívül gyorsan alább is hagy. Ha kezdtél már bele olyanba, amit végül nem sikerült az elképzeltek szerint megvalósítanod, esetleg szeretnéd tudni, hogyan  érdemes újévi fogadalmat tenni, vagy csak érdekel, honnan is ered ez a hagyomány, érdemes átfutnod a következő sorokat.

A legtöbb újévi fogadalom már január közepén füstbe megy, a felmérések különböző eredményeket hoznak, de az újévi fogadalmat kötők megközelítőleg 8-10 százalékának sikerül egész évben betartania terveit. Miért?

Az újévi fogadalmak legtöbbször túl általánosak: eljárok edzeni, elkezdek egy új nyelvet, egészségesebben étkezem. Ezekből hiányoznak a konkrétumok, márpedig a célok egyik fontos ismérve, hogy mérhetőek. Határozzuk meg, hányszor, milyen eredménnyel, hogyan, vagy találjunk egy másik olyan szempontot, ami mérhetővé teszi az adott tevékenységet. 

Ha már január közepén elengedjük újévi fogadalmunkat, az azért is baj, mert egy tevékenység beiktatása a mindennapjainkba nem megy egyről a kettőre. Megközelítőleg három hét szükséges ahhoz, hogy szokássá váljon valami, ami eddig nem volt része a mindennapjainknak. Ha ezt a három hetet sem tudjuk kivárni, akkor valószínűleg nem ragaszkodunk eléggé kitűzött célunkhoz. A kitartás döntő szempont: általában ha nagyon ragaszkodunk valamihez, azt nem kötjük időponthoz, azonnal tenni kezdünk érte. Ha valamit januárig halogatunk, annak elkezdéséhez valószínűleg nincs túl nagy motivációnk, ezt pedig nem egy dátum fogja meghozni. 

A visszatekintés is nagyon fontos: ha már korábban is fogadtunk meg újévkor valamit, és esetleg ismét ugyanazzal próbálkoznánk, ahelyett hogy gondolkodás nélkül esnénk ugyanazokba a hibákba, inkább üljünk le, és nézzük végig őszintén az előző évünket, ismerjük be magunknak, miért nem tudtuk betartani előző fogadalmunkat. Ha érdekel, hogyan teheted ezt meg, az alábbi írásunkat ajánljuk. (linkelve)

 

Miért pont újévkor? 

78bgrfwjhjheemyf6zyet7xbynwla-3budup98sokyo.jpgAz újév ünneplésének hagyománya a babilóniaiakig vezethető vissza. Bár náluk az év az ültetés miatt márciusban kezdődött, hozzájuk köthető az első, az új év tiszteletére szervezett ünnepség. Ilyenkor Babilónia népe az istenek előtt megfogadta, hogy adósságukat megfizetik, a kölcsönkért tárgyakat pedig visszaszolgáltatják. Ez a szokás lehetett az újévi fogadalmak elődje. Már a babilóniaiak is tettek fogadalmakat újévkor 4000 évvel ezelőtt. (fotó: New Year's Day in Babylon, Peter Jackson, watercolor on board) 

Az ókori rómaiaknak is volt hasonló szokásuk: Janus, a kétarcú istenről elnevezett hónap, a január különös jelentőséggel bírt életükben. Úgy tartották, egyik arcával az előző évet nézi, míg másikkal a jelent szemléli, ezért áldozatokat mutattak be, és jó cselekedeteket ígértek a következő évre. 

Hiába vezethető vissza a hagyomány vallásos gyökerekhez, az újévi fogadalmak ma már inkább önérdek által vezéreltek. Ha meg is fogadunk valamit, azt leginkább a saját előrelépésünk érdekében  tesszük, és az esetek többségében még így sem sikerül betartanunk. 

 

Milyen a jó fogadalom?

George T. Doran jegyezte le a S.M.A.R.T. módszert, mely legfőképp a projektmenedzsment területén használandó, ám bármilyen cél kitűzése során mérlegelhetjük ezeket a szempontokat, ezzel törekedve céljaink betarthatóságának maximalizálására. A SMART betűszó, minden egyes betű azt jelzi, milyennek kell lennie egy jó célnak. 

  • S, mint Specific (konkrét, jellemző)

Ha tudjuk, hogy valamiben fejlődni szeretnénk, érdemes azt a területet konkrétan meghatározni, és onnan kitűzni egy alaposan átgondolt célt. Például ha tudjuk, hogy sokat költekezünk feleslegesen, akkor a pénzügyi tudatosság terén kell még fejlődnünk, ezzel a területtel foglalkozzunk.

  • M, mint Measurable (mérhető)

A mérhető célok fontosságát már többször kiemeltük. Ha csak annyit fogadunk meg, hogy szeretnénk edzeni, akkor tulajdonképpen rendszertelen sporttal is teljesíthetjük ezt, de az eredménnyel valószínűleg nem leszünk elégedettek. 

  • A, mint Assignable (hozzárendelhető)

Saját céljaink esetében releváns ez a szempont, hiszen nem kell felosztanunk a feladatokat, megbeszélni, hogy ki milyen részt vállal. Azonban ha olyat szeretnénk megfogadni, ami nem kizárólag rajtunk múlik, sokat segíthet, ha átgondoljuk, mi az, amiért mi vagyunk a felelősök, és mik a rajtunk kívül álló tényezők.

  • R, mint Realistic (reális)

Újévi fogadalmak esetében talán ez a legfontosabb szempont. Ne vállaljunk túl sokat, maradjunk a realitás talaján. A leggyakoribb újévi fogadalmak, mint a helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás mind időigényes tevékenységek. Érdemes olyat megfogadni, amiről tudjuk, hogy hogyan tudjuk integrálni napirendünkbe, esetleg minek a terhére fogjuk tudni elvégezni őket. 

  • T, mint Time-related (időfüggő)

A határidők kitűzése nagyon fontos. Bármit is szeretnél megfogadni, gondold át, milyen határidővel szeretnéd elvégezni azt, vagy ha rendszeres tevékenységről van szó, tűzz ki reális mérföldköveket, és határozd meg, milyen eredményt vársz addigra. Amellett, hogy ez beláthatóvá teszi céljaid, óriási sikerélményt is ad, ha egy-egy mérföldkő megvalósul.

Bár különböző módszerek, külső segítségek megvilágíthatják a céljainkhoz vezető utat, a munka oroszlánrésze ránk hárul. Ha megfogadtunk valamit, feltehetőleg azért tettük, mert nagyobb a feladat annál, mint hogy egyik napról a másikra megvalósítsuk. Kezdünk neki minél előbb, ne halogassunk, mert más úgysem fogja helyettünk megcsinálni.

 

(címlapfotó: Canva.com, saját grafika)

2020. január 7.

Puskás Amina

süti beállítások módosítása