Óriás játszószoba 100 vonattal - A hamarosan bezáró Miniversumban jártunk

birodalmi_lepegeto-min.png

Mintha csak egy crossover epizód lenne - egy birodalmi lépegető, egy DeLorean DMC–12 a Vissza a jövőből, és még néhány Minyon is, na meg 100 robogó vonat a lehető legnagyobb részletességgel és pontossággal kidolgozott, valós helyszínek között. Az utolsó lehetőségek egyikét kihasználva látogattuk meg a Miniversumot.

Már csak március 31-ig látogatható a Miniversum, Európa egyik legnagyobb terepasztala, melyet a látogatók nem csak megtekinthetnek, de irányíthatnak is. Magyarország, Ausztria és Németország tájai elevenednek meg hihetetlenül részletgazdag kidolgozásban, ahol ha elég figyelmesek vagyunk, még egy birodalmi lépegetőt és egy UFO-t is felfedezhetünk. 

Eredetileg szkeptikus voltam és nem tudtam, hogy érdekes lehet-e számomra a Miniverzum, ugyanis nem rajongok különösen a vonatokért. Ami viszont ott fogadott, az még engem is lenyűgözött. Korábban elkerülte a figyelmemet, hogy ez egy interaktív kiállítás, így nagy öröm volt, amikor kiderült, hogy különféle gombok segítségével én is irányíthatom egy-egy jármű mozgását, a figurákat, fény- és hanghatásokat. A sok apróság annyira lekötötte a figyelmem, hogy egy pillanatra újra gyereknek éreztem magam. 

A terepasztal minden centimétere végtelenül részletgazdag volt, a legkisebb fűszálak és a hatalmas hegyek is egyaránt aprólékosan ki lettek dolgozva. A városokat 1,3 km hosszú sínpálya szeli át, 5000 figura, 14 település és 600 épület között 100 vonat közlekedik. 

Több olyan hely is megjelent a terepasztalon, ahol korábban már jártam, most pedig ott volt előttem a százszor kisebb másolatuk. Megelevenedik például a Hősök tere, a soproni Tűztorony és Pannonhalma városa is. Számomra külön élmény volt, hogy a lakóhelyemhez közeli tatai vár is helyet kapott a terepasztalon. A felépített városok mellett az eredeti helyszínek fotói is láthatók, így összehasonlíthatjuk a valós képet a miniatűr változattal.  

Ha nyitott szemmel nézelődünk, az épületek között felfedezhető néhány érdekesség, úgynevezett „Easter Egg”, mint például a Star Wars birodalmi lépegetője, a Minyonok vagy a Vissza a jövőbe legendás autója is. Így tehát a filmrajongók számára is izgalmas kincskeresés lehet a látogatás. Ki találja meg a legtöbb rejtett részletet?

A kiállítás után a kávézóban is megpihenhetünk, ahol sokféle finom étel és ital várja a vendégeket. A helyszínen ajándék- és játékbolt is található, ott a Miniversumos emléktárgyak mellett vasútmodelleket is vásárolhatunk, ha kirándulás helyett inkább a saját lakásunkba hoznánk Európa legszebb vonatos tájait.

A program fiataloknak és felnőtteknek egyaránt élmény, tökéletes kikapcsolódás akár a családdal, akár tesós programként is vagy barátokkal egy könnyed délutánra. A hely véges kapacitása és a tömeges érdeklődés miatt érdemes hosszabb időre tervezni, hogy mindent alaposan meg tudjunk nézni. 

nyugati_palyaudvar-min.png

sinek-min.png

hazak-min.png

food_festival-min.png

borito-min.png

auto-min.jpg

A 6 évvel ezelőtt kizárólag az Andrássy út épületére tervezett kiállítás eredeti tervek szerint január végén örökre bezárta volna kapuit. Csakhogy azóta olyan mértékben megnőtt a látogatottsága, hogy bejelentették, két hónappal meghosszabbítják a nyitvatartást, így március végéig még mindenki megtekintheti, aki eddig lemaradt volna. 

Részletes információkért (nyitvatartás, jegyárak stb.) keresd fel a www.miniversum.hu honlapot. 

 

Bokovics Nóra 

Fotó: Tóth-Máté Bence 

Forrás: 

https://www.miniversum.hu/

2020. január 14.

süti beállítások módosítása