Let’s talk about Ásatalk
Podcast ajánló nem csak ínyenceknek


55957734_576535679532409_4181496081105813504_o_1.png

Mit kapunk, ha összekeverünk két ELTE régész szakos, ambiciózus fiatalembert, egy RSS technológiát használó hanganyagot, bedobjuk őket egy régészettel teli üstbe és intenzív interneten egy órán keresztül állni hagyjuk? - Podcast ajánló nem csak ínyenceknek.

Írta: Szatmári-Schubauer Solt 

 

A csillagok istenspermák. Mióta ezt tudom, egészen más szemmel nézek az égre. Pedig a fényes égitestek semmit sem változtak. De a gáláns gavallérok szájából elhangzó kijelentés, miszerint „a csillagokat is lehoznám érted az égből” mégis kicsit más színezetet nyert… 

Nos, ehhez hasonló érdekességeket nem minden podcastben lehet hallani. Ha már a fülünkön jönnek ki - ahelyett, hogy befele mennének - a filmes, zenei és sportos témák, akkor érdemes valami újdonság után nézni, hiszen az internet zsúfolt zsebeiből valódi raritásokat lehet előásni. Ilyen ékkő - a számos más érdekes téma mellett - csillagok eredetét is feszegető Ásatalk podcast, amely Magyarországon a műfaj első és eddig egyetlen régészettel foglalkozó képviselője..

„Az a baj a magyar régészettel, hogy elengedte az emberek kezét és a régészek csak egymásnak írogatnak. Pedig a feladatunk az lenne, hogy a laikusokat is közelebb hozzuk a múlt szépségeihez.”

Pillik Bertalan ennek szellemében álmodta meg az Ásatalk ötletét. Műsorvezető társával, Soós Bencével úgy építik fel az adásokat, hogy az mindenki számára élvezetes legyen, aki legalább egy szikrányi érdeklődést is mutat a régészet iránt. Minden alkalommal más, szakterületén szaktekintélynek örvendő vendég segítségével tárnak különböző történelmi témákat a szemünk elé - a podcast jellegéből adódóan, természetesen a hallójáratainkon keresztül. Az ősember szerszáma (bármilyen is legyen) és a magyarok nyilai mellett olykor a krimi bibliáját megalkotó Agatha Christie, máskor meg egy Bёlga szám csusszan ki Gilgames kardhüvelyéből, hogy a műsor multitudományos fegyvereként csapjon le ránk.

„Ha valaki csak a hihetetlen történelmi csatornákból táplálkozik, az sajnos nagyon félre lesz tájékoztatva. Iszonyú nagy kárt tudnak okozni a szakmának. Például azzal, hogy fémkeresőzésre buzdítanak.”

received_1040640409647452.jpegNapos reggeleken, mikor még a galambok is megkockáztatják, hogy átérnek-e a kocsi előtt, lelkünk mélyén megjelenhet a kalandvágy, amely arra ösztönöz, hogy a sarkon kölcsönzött Indiana Jones jelmezünkben felszökjünk egy Burmába tartó teherszállító repülőgépre, ahol aztán Made in Taiwan pityegőnkkel frigyládák légióira vadászunk. És még szerencse, ha nem csaptunk a hónunk alá egy kínai gyereket még a sarki kölcsönzőben, hogy a kocsinkat vezesse, amíg a 190 magas náci verőembert távolítjuk el a hátsó ülésről!

Az Ásatalk arra is választ ad, miért jobb ötlet azokon a napokon inkább csak egy kirándulást tenni a Hármashatár-hegyre. (Közben esetleg lehet hallgatni a legújabb adást.) De a podcasten szerzett ismereteink birtokában akkor sem kell a tudakozót hívnunk, ha véletlenül valódi leletre bukkannánk a kertünkben.

„Él az a sztereotípia, hogy ecsettel kapirgálunk, az ásatás muri. Tényleg nem is ez a megterhelő része, hanem az utána következő adatfelvétel, összefüggések keresése, elméletek felépítése. De pont ez is célja a podcastnek, hogy ezt tisztázzuk mindenkivel.” 

- tisztázta velünk is Pillik Bertalan.

Ha pedig valaki kíváncsi arra, pontosan milyenek egy ásatás körülményei, hogyan néz ki a Hollywoodon kívüli műkincskereskedelem, vagy csak egy vértől és csillagoktól tocsogó sumér mondát szeretne hallani, annak kitűnő szórakozást kínál az Ásatalk, hiszen a fiúk valóban maradandót alkottak.

Az Ásatalk facebook oldala az alábbi linken érhető el: 

https://www.facebook.com/asatalkpodcast/?epa=SEARCH_BOX 

 

Szatmári-Schubauer Solt

2020. január 25.

süti beállítások módosítása