Franciaország a konyhádban - könnyed receptajánló egyetemistáknak

img_6576.jpg

Szeretnél végre kitörni a mirelit pizza, gyorsleves és sarki gyros “szentháromságából”, de közben nincs időd órákat a konyhában tölteni? A következő receptet neked találták ki, mellyel nem csak színesebbé teheted étkezéseid, de igazi francia hangulatot is varázsolhatsz magadnak. 

Írta: Lázár Fruzsina

A quicheről először gimnáziumban hallottam, franciaórán, ahol a tanárnő diktálta nekünk a receptet, mi pedig a fülünket hegyezve igyekeztünk követni a titokzatos szavakat - keverés, vágás, sütés, vaj, hagyma, szalonna. Azóta, ahányszor csak odaálltam a konyhapulthoz, hogy elkészítsem, különös érzésem lett: van valami különös varázs ebben az ételben. Néhány percre mintha egy takaros kis francia konyhába csöppennék, rézedényekkel, fapadlóval, cserepes fűszernövényekkel az ablakpárkányon...

A quiche Lotharingiából, a mai Németország területéről származik; a francia ‘quiche’ szó eredete a német ‘Kuchen’, azaz sütemény. Az ekkoriban még hagyományosan kenyértészta alapú pitét tejszínes-tojásos-szalonnás - az elzászi változat esetében hagymás - masszával töltötték, a tetejét nem fedték be semmivel. Ma már omlós vagy leveles tésztából készítjük, és számos lehetőségünk van a töltelék variálására: gyakori a spenótos, gombás, brokkolis, sajtos változat is. (foodreference.com)

img_6559.jpgTérjünk is rá az omlós tésztára - ugyanis ez a quiche elkészítésének első lépése. Ehhez nincs másra szükségünk, mint 20 dkg lisztre, 12 dkg vajra vagy margarinra, egy csipet sóra és némi (1-1,5 dl) jéghideg vízre. A vajat kockázzuk fel, majd hűtsük le újra, minél hidegebb, annál jobb. Ez az összes alapanyagra vonatkozik: van, aki szerint még a lisztet is érdemes betenni a hűtőbe, mielőtt elkezdünk vele dolgozni. A vajkockákat morzsoljuk bele a lisztbe, közben adjunk hozzá annyi vizet, amennyivel összeáll, és gyúrjuk addig, amíg könnyen formázhatóvá válik. Ekkor letakarva tegyük vissza a hűtőbe, ahol 20 percig pihentessük.

img_6565.jpg

img_6563.jpgA második lépés a töltelék. Ehhez pucoljunk meg egy kisebb fej hagymát - esetleg újhagymát vagy póréhagymát is használhatunk, ezekkel szintén nagyon finom lesz - amit körülbelül 10 dkg baconnel óvatosan pirítsunk meg egy serpenyőben. Ha kedvünk tartja, a végén nyomjunk rá egy gerezd fokhagymát, és fél percre rádobhatunk két maréknyi bébispenótot is. Egy tálban alaposan keverjünk össze 40 dkg tejfölt 2 db tojással, ízesítsük sóval, borssal, majd adjuk hozzá a lepirított keveréket.

img_6564.jpg

img_6569.jpgVegyük ki a pihentetett tésztát a hűtőből, kevés liszttel nyújtsuk 5-7 mm vastagra, és tegyük egy kb. 25-30 cm átmérőjű, kivajazott pite- vagy tortaformába. Öntsük bele a tölteléket, végül szórjuk meg reszelt sajttal. 175°C-ra előmelegített sütőben süssük, amíg a töltelékbe szúrt kés már tiszta marad (kb. 30-40 perc).

A quiche nagyszerűsége abban áll, hogy egyszerű elkészíteni, mégis bármilyen étkezés alkalmával megállja a helyét. Lehet lusta hétvégék reggelije, baráti ebédek főszereplője vagy különleges fogás egy családi vacsorán. Miközben készítjük, ahogy ujjainkkal formáljuk a tésztát, talán egy kicsit önmagunkat is belegyúrjuk, el-elmélázunk a serpenyőből felszálló illatok felhőjében.

img_6584_1.jpg

illusztrációk: Lázár Fruzsina

süti beállítások módosítása