Szívhez szóló receptek

macarons-2548827_1280.jpgA Valentin nap közeledtével felmerülhet a kérdés, hogy vajon milyen személyes ajándékkal kedveskedjünk párunknak. A szeretettel elkészített desszertekkel nem lehet tévedni, az alkotás pedig akár közös élmény is lehet. Ebben a cikkben elhoztunk néhány receptet, melyek tökéletes részét képezhetik az idei Valentin-napi ünneplésnek. 

Írta: Corvinus Hallgatói Médiaközpont

Borítókép: Pixabay

Csokis Truffle - Turner Lili

Hozzávalók:

  • 450 gramm csoki (fele tej, fele étcsoki) 
  • 1 bögre tejszín (kb. 2,4 dl)
  • 1 teáskanál vaj
  • opcionális hozzávalók: - vanília aroma, mandula kivonat, citromlé, menta aroma ízlés szerint
  • opcionális feltétek: szórások, feldarabolt mogyoró, kókusz, kakaópor, porcukor, olvasztott csoki mártogatósnak 

Elkészítés:

  1. Daraboljuk fel a csokit, majd olvasszuk meg. Egy tálba öntsük bele a tejszínt és melegítsük meg a mikróban kb. egy percig, majd öntsük rá a csokira.
  2. Ezután adjunk hozzá még opcionális hozzávalókat. Fedjük le a tálat és hagyjuk pihenni öt percet.
  3. Keverjük, amíg a krém sima, egyenletes nem lesz. Ezután fedjük le újra és rakjuk a hűtőbe minimum 1-2 órára. 
  4. Vegyünk elő egy tepsit és rakjunk bele sütőpapírt. Amikor megszilárdult a massza egy fagylalt vagy egy sima kanál segítségével adagoljuk ki kis gömb alakokba a tepsire. Ezután rakjuk a fagyasztóba kb. 10 percre. 
  5. Rakjunk választott feltéteket egy kis tálba. Vegyük ki a tepsit a fagyasztóból és a kis gömböket forgassuk meg a különböző feltétekben. Ha túl ragadósak, még rakjuk vissza a fagyasztóba. 
  6. A hűtőben vagy a fagyasztóban tároljuk felszolgálásig.csokis_truffle.jpgForrás: iheartnaptime.net

Vörös Bársony Süti - Turner Lili

Hozzávalók:

  • 220 gramm liszt
  • 16 gramm kakaópor
  • másfél teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 115 gramm olvasztott vaj
  • 150 gramm barna cukor
  • 50 gramm kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál folyékony piros ételfesték

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk elő két tepsit, majd rakjunk mindkettőre sütőpapírt
  2. Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze a lisztet és a kakaóport, adjuk hozzá a sütőport, és a sót. Ezután keverjük össze újra.
  3. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd a hőről levéve adjuk hozzá a barna és a kristálycukrot, majd alaposan keverjük össze, amíg egyenletesen fel nem oldódik a cukor.
  4. Egy tálba öntsük át a cukros, vajas keveréket, adjuk hozzá a tojást, a tojásfehérjét, a vanília aromát és a piros ételfestéket.
  5. Adjuk hozzá a nagy tálban lévő száraz hozzávalókat, majd keverjük át alaposan. 
  6. Egy fagylalt adagolóval, vagy evőkanállal adagoljuk ki a tésztát a sütőpapíros tepsibe lapos gömb formára. 
  7. Forgassuk meg kristálycukorban a kiadagolt süti darabokat, majd szórjuk meg őket porcukorral.
  8. Ezután rakjuk vissza a sütiket a tepsire, de hagyjunk kellő helyet közöttük, hogy ne tapadjanak össze.
  9. Süssük 10-12 percig, amíg a sütik teteje is megsül. Ezután vegyük ki a sütőből és 5-10 percig hagyjuk hűlni.
  10. A megmaradt sütiket a levegőtől elzárva 5 napig lehet tárolni szobahőmérsékleten. voros_barsony_suti.webpForrás: livewellbakeoften.com

Szív alakú csokis sütiszendvics - Turner Lili

Hozzávalók:

  • 1 bögre (220 gramm) sótlan vaj
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2 bögre finomliszt
  • ¾ bögre holland kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez
    • fél bögre (110 gramm) sótlan vaj
    • 1 teáskanál kávétejszín
    • 2 bögre (240 gramm) porcukor
    • 2-3 csepp piros ételfesték

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a kakaóport a sütőporral és a sóval.
  2. Egy másik tálban egy mixer segítségével keverjük össze a vajat és a cukrot, amíg a cukor egyenletesen el nem oszlik. Ezután adjuk hozzá a tojást, a vanília aromát és keverjük további két percig.
  3. Ezután adjuk hozzá a nagyobb tálban lévő lisztet és kakaóport, majd keverjük, amíg egy egyenletes masszát kapunk.
  4. Szedjük ketté a tésztát és egy műanyag fóliával lefedve hagyjuk pihenni kb 30 percet.
  5. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra és a tepsikbe rakjunk sütőpapírt.
  6. Ezután a tészta felét vegyük ki, nyújtsuk fél cm vastagságúra, majd egy szív alakú kiszúró segítségével készítsünk kisebb szív alakú darabokat. Ezeket helyezzük el a sütőpapíros tepsiken. 
  7. Folytassuk, amíg el nem fogy a tészta. Süssük 12 percig, majd hagyjuk kihűlni.
  8. Amíg hűlnek a sütik, készítsük el a krémet.
  9. Keverjünk össze ehhez vajat és kávétejszínt, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Amikor összekevertük, adjuk hozzá a piros ételfestéket.
  10. Ezután a krémet rakjuk két keksz közé és készen is vagyunk.
  11. Tartsuk szobahőmérsékleten, a levegőtől elzárva maximum öt napig.  sziv_alaku_csokis_suti.jpgForrás: tablefortwoblog.com

 

Zablisztes linzer szívecskék - Turner Lili

Hozzávalók:

  • 150 gramm búzaliszt
  • 150 gramm zabpehelyliszt
  • 200 gramm cukor 
  • 80 gramm vaj vagy margarin
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 100-200 gramm lekvár

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a tepsit 180 fokra alsó, felső sütésen.
  2. A lisztet keverjük össze a zabpehelyliszttel, és a többi hozzávalóval, kivéve a tejföllel egy keverőtálban. A masszát dagasszuk egy konyhai robotgép segítségével sima tésztává.
  3. A keverés során apránként adjuk hozzá a tejfölt. 
  4. A tésztát lefedve 30 percre tegyük a hűtőszekrénybe. 
  5. Ezután a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, majd szúrjunk ki belőle szív formákat, és tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A süteményszívek felének közepét pedig szintén szív alakban szúrjuk ki. 
  6. A sütit süssük kb 10-12 percig, majd hagyjuk hűlni.
  7. A minta nélküli linzereket kenjük meg egy kevés lekvárral, majd ragasszuk össze őket egy-egy kiszúrt linzerrel.zablisztes-linzer-szivecskek.jpgForrás: sutnijo.hu

 

Fehércsokis málnás sajttorta - Reichl Tamara

Hozzávalók:

  • Az alaphoz:
    • 350 gramm háztartási keksz
    • 100 gramm vaj
  • A krémhez:
    • 350 ml habtejszín (30%)
    • 250 gramm fehércsoki
    • 500 gramm krémsajt
    • 100 gramm porcukor
    • 250 gramm málna
  • A mázhoz:
    • 150 gramm fehércsoki
    • 90 ml habtejszín (30%)
    • málna (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Az alaphoz daráljuk le a háztartási kekszet, és olvasszuk meg a vajat, majd a kettőt összekeverve gyúrjunk egy morzsás halmazállapotú masszát.
  2. A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt, majd öntsük bele a kekszes masszát és terítsük szét. 
  3. A krémhez olvasszuk meg a fehércsokit, a tejszínből pedig verjünk stabil habot.
  4. A krémsajtot és a porcukrot géppel keverjük össze, majd adjuk hozzá az olvadt fehércsokit, a tejszínhabot és a málnát, amiket már csak kanállal keverjünk el.
  5. Az elkészült krémet öntsük a tortaformában pihenő alapra, és hagyjuk pihenni egy éjszakát a hűtőben. 
  6. Másnap a mázhoz a olvasszuk fel a fehércsokit és keverjük össze a tejszínnel. Az így kapott mázzal borítsuk be a kész tortát. Ízlés szerint díszítsük málnával. 
  7. A legjobb állag érdekében még 1 órára tegyük hűtőbe tálalás előtt.0a2c5b88-4b0f-4178-94b4-14913f1a487e.jpgForrás: fitwafflekitchen.com

Vörösbársony muffin - Reichl Tamara

Hozzávalók:

  • A tésztához:
    • 200 gramm finomliszt
    • 1 csomag sütőpor
    • 1 csipet só
    • 1 evőkanál kakaópor
    • 100 gramm cukor
    • 2 darab tojás
    • 100 gramm vaj
    • 1,8 dl joghurt
    • 1 teáskanál piros ételfesték
  • A krémhez:
    • 120 gramm mascarpone
    • 60 gramm vaj
    • 200 gramm porcukor
    • 2 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. A lisztet keverjük össze a kakaóporral, egy csipet sóval és a sütőporral.
  2. A tojásokat verjük habosra a cukorral és az olvasztott vajjal, majd adjuk hozzá a joghurtot és az ételfestéket.
  3.  A lisztes keveréket keverjük hozzá a masszához.
  4. A muffin formát béleljük ki papírral, majd adagoljuk bele a tésztát.
  5. A muffinokat 20-25 percig, 180 fokon süssük. 
  6. A krémhez keverjük habosra a hozzávalókat, majd töltsük habzsákba, és ízlés szerint díszítsük vele a kisült muffinokat.cf370c65-6681-46a3-ae9e-2e644786871b.jpgForrás: sobors.hu
süti beállítások módosítása