A Valentin nap közeledtével felmerülhet a kérdés, hogy vajon milyen személyes ajándékkal kedveskedjünk párunknak. A szeretettel elkészített desszertekkel nem lehet tévedni, az alkotás pedig akár közös élmény is lehet. Ebben a cikkben elhoztunk néhány receptet, melyek tökéletes részét képezhetik az idei Valentin-napi ünneplésnek.
Írta: Corvinus Hallgatói Médiaközpont
Borítókép: Pixabay
Csokis Truffle - Turner Lili
Hozzávalók:
- 450 gramm csoki (fele tej, fele étcsoki)
- 1 bögre tejszín (kb. 2,4 dl)
- 1 teáskanál vaj
- opcionális hozzávalók: - vanília aroma, mandula kivonat, citromlé, menta aroma ízlés szerint
- opcionális feltétek: szórások, feldarabolt mogyoró, kókusz, kakaópor, porcukor, olvasztott csoki mártogatósnak
Elkészítés:
- Daraboljuk fel a csokit, majd olvasszuk meg. Egy tálba öntsük bele a tejszínt és melegítsük meg a mikróban kb. egy percig, majd öntsük rá a csokira.
- Ezután adjunk hozzá még opcionális hozzávalókat. Fedjük le a tálat és hagyjuk pihenni öt percet.
- Keverjük, amíg a krém sima, egyenletes nem lesz. Ezután fedjük le újra és rakjuk a hűtőbe minimum 1-2 órára.
- Vegyünk elő egy tepsit és rakjunk bele sütőpapírt. Amikor megszilárdult a massza egy fagylalt vagy egy sima kanál segítségével adagoljuk ki kis gömb alakokba a tepsire. Ezután rakjuk a fagyasztóba kb. 10 percre.
- Rakjunk választott feltéteket egy kis tálba. Vegyük ki a tepsit a fagyasztóból és a kis gömböket forgassuk meg a különböző feltétekben. Ha túl ragadósak, még rakjuk vissza a fagyasztóba.
- A hűtőben vagy a fagyasztóban tároljuk felszolgálásig.Forrás: iheartnaptime.net
Vörös Bársony Süti - Turner Lili
Hozzávalók:
- 220 gramm liszt
- 16 gramm kakaópor
- másfél teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 115 gramm olvasztott vaj
- 150 gramm barna cukor
- 50 gramm kristálycukor
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál folyékony piros ételfesték
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk elő két tepsit, majd rakjunk mindkettőre sütőpapírt
- Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze a lisztet és a kakaóport, adjuk hozzá a sütőport, és a sót. Ezután keverjük össze újra.
- Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd a hőről levéve adjuk hozzá a barna és a kristálycukrot, majd alaposan keverjük össze, amíg egyenletesen fel nem oldódik a cukor.
- Egy tálba öntsük át a cukros, vajas keveréket, adjuk hozzá a tojást, a tojásfehérjét, a vanília aromát és a piros ételfestéket.
- Adjuk hozzá a nagy tálban lévő száraz hozzávalókat, majd keverjük át alaposan.
- Egy fagylalt adagolóval, vagy evőkanállal adagoljuk ki a tésztát a sütőpapíros tepsibe lapos gömb formára.
- Forgassuk meg kristálycukorban a kiadagolt süti darabokat, majd szórjuk meg őket porcukorral.
- Ezután rakjuk vissza a sütiket a tepsire, de hagyjunk kellő helyet közöttük, hogy ne tapadjanak össze.
- Süssük 10-12 percig, amíg a sütik teteje is megsül. Ezután vegyük ki a sütőből és 5-10 percig hagyjuk hűlni.
- A megmaradt sütiket a levegőtől elzárva 5 napig lehet tárolni szobahőmérsékleten. Forrás: livewellbakeoften.com
Szív alakú csokis sütiszendvics - Turner Lili
Hozzávalók:
- 1 bögre (220 gramm) sótlan vaj
- 1 bögre kristálycukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2 bögre finomliszt
- ¾ bögre holland kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- A töltelékhez
- fél bögre (110 gramm) sótlan vaj
- 1 teáskanál kávétejszín
- 2 bögre (240 gramm) porcukor
- 2-3 csepp piros ételfesték
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a kakaóport a sütőporral és a sóval.
- Egy másik tálban egy mixer segítségével keverjük össze a vajat és a cukrot, amíg a cukor egyenletesen el nem oszlik. Ezután adjuk hozzá a tojást, a vanília aromát és keverjük további két percig.
- Ezután adjuk hozzá a nagyobb tálban lévő lisztet és kakaóport, majd keverjük, amíg egy egyenletes masszát kapunk.
- Szedjük ketté a tésztát és egy műanyag fóliával lefedve hagyjuk pihenni kb 30 percet.
- Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra és a tepsikbe rakjunk sütőpapírt.
- Ezután a tészta felét vegyük ki, nyújtsuk fél cm vastagságúra, majd egy szív alakú kiszúró segítségével készítsünk kisebb szív alakú darabokat. Ezeket helyezzük el a sütőpapíros tepsiken.
- Folytassuk, amíg el nem fogy a tészta. Süssük 12 percig, majd hagyjuk kihűlni.
- Amíg hűlnek a sütik, készítsük el a krémet.
- Keverjünk össze ehhez vajat és kávétejszínt, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Amikor összekevertük, adjuk hozzá a piros ételfestéket.
- Ezután a krémet rakjuk két keksz közé és készen is vagyunk.
- Tartsuk szobahőmérsékleten, a levegőtől elzárva maximum öt napig. Forrás: tablefortwoblog.com
Zablisztes linzer szívecskék - Turner Lili
Hozzávalók:
- 150 gramm búzaliszt
- 150 gramm zabpehelyliszt
- 200 gramm cukor
- 80 gramm vaj vagy margarin
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 100-200 gramm lekvár
Elkészítés:
- Melegítsük elő a tepsit 180 fokra alsó, felső sütésen.
- A lisztet keverjük össze a zabpehelyliszttel, és a többi hozzávalóval, kivéve a tejföllel egy keverőtálban. A masszát dagasszuk egy konyhai robotgép segítségével sima tésztává.
- A keverés során apránként adjuk hozzá a tejfölt.
- A tésztát lefedve 30 percre tegyük a hűtőszekrénybe.
- Ezután a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, majd szúrjunk ki belőle szív formákat, és tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A süteményszívek felének közepét pedig szintén szív alakban szúrjuk ki.
- A sütit süssük kb 10-12 percig, majd hagyjuk hűlni.
- A minta nélküli linzereket kenjük meg egy kevés lekvárral, majd ragasszuk össze őket egy-egy kiszúrt linzerrel.Forrás: sutnijo.hu
Fehércsokis málnás sajttorta - Reichl Tamara
Hozzávalók:
- Az alaphoz:
- 350 gramm háztartási keksz
- 100 gramm vaj
- A krémhez:
- 350 ml habtejszín (30%)
- 250 gramm fehércsoki
- 500 gramm krémsajt
- 100 gramm porcukor
- 250 gramm málna
- A mázhoz:
- 150 gramm fehércsoki
- 90 ml habtejszín (30%)
- málna (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Az alaphoz daráljuk le a háztartási kekszet, és olvasszuk meg a vajat, majd a kettőt összekeverve gyúrjunk egy morzsás halmazállapotú masszát.
- A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt, majd öntsük bele a kekszes masszát és terítsük szét.
- A krémhez olvasszuk meg a fehércsokit, a tejszínből pedig verjünk stabil habot.
- A krémsajtot és a porcukrot géppel keverjük össze, majd adjuk hozzá az olvadt fehércsokit, a tejszínhabot és a málnát, amiket már csak kanállal keverjünk el.
- Az elkészült krémet öntsük a tortaformában pihenő alapra, és hagyjuk pihenni egy éjszakát a hűtőben.
- Másnap a mázhoz a olvasszuk fel a fehércsokit és keverjük össze a tejszínnel. Az így kapott mázzal borítsuk be a kész tortát. Ízlés szerint díszítsük málnával.
- A legjobb állag érdekében még 1 órára tegyük hűtőbe tálalás előtt.Forrás: fitwafflekitchen.com
Vörösbársony muffin - Reichl Tamara
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 200 gramm finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál kakaópor
- 100 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 100 gramm vaj
- 1,8 dl joghurt
- 1 teáskanál piros ételfesték
- A krémhez:
- 120 gramm mascarpone
- 60 gramm vaj
- 200 gramm porcukor
- 2 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- A lisztet keverjük össze a kakaóporral, egy csipet sóval és a sütőporral.
- A tojásokat verjük habosra a cukorral és az olvasztott vajjal, majd adjuk hozzá a joghurtot és az ételfestéket.
- A lisztes keveréket keverjük hozzá a masszához.
- A muffin formát béleljük ki papírral, majd adagoljuk bele a tésztát.
- A muffinokat 20-25 percig, 180 fokon süssük.
- A krémhez keverjük habosra a hozzávalókat, majd töltsük habzsákba, és ízlés szerint díszítsük vele a kisült muffinokat.Forrás: sobors.hu