Ho Ho Ho-memade: egyszerű, de nagyszerű karácsonyi receptek

food-3048440_1280.jpgKözel a karácsonyi időszak, ezért ideje minél előbb beiktatni a nagy karácsonyi bevásárlást. Ha szeretsz előre tervezni, és kitalálni, hogy mikor-mi lesz a menü, ez a lista neked való, hiszen igyekszünk minél színesebb receptekkel szolgálni.

Írta: Corvinus Hallgatói Médiaközpont

Borítókép: Pixabay

Hógolyócskák – Bogos Katalin 

Hozzávalók:

20 dkg liszt 

15 dkg margarin

15 dkg porcukor

5 dkg darált dió

1 tk vanília aroma

½ tk szerecsendió

1 csipet só

Elkészítés:

Olvaszd meg a margarint, majd keverd bele a porcukrot, a vanília aromát, a szerecsendiót és a sót. Add hozzá a lisztet és a darált diót, majd dolgozd össze a masszát. Dolgozz minél gyorsabban, amíg langyos a margarin, így a tészta lágyabb marad és könnyebb lesz kikeverni. Formálj körülbelül 2 cm átmérőjű golyókat a tésztából és rakd őket egy sütőlapra, egymástól 4-5 cm távolságra. 175℃-ra előmelegített sütőben süsd ki őket, hogy megszilárduljanak, de figyelj, hogy ne barnuljanak meg. Hagyd őket pár percig hűlni, majd forgasd őket porcukorba. Várd meg, amíg teljesen kihűlnek, majd még egyszer görgesd meg őket porcukorban. El is készültek a hógolyócskák. canva-hogolyo.pngForrás: canva.com

Gyömbéres keksz – Bogos Katalin 

Hozzávalók:

10 dkg margarin

25 dkg cukor

35 dkg liszt

10 dkg csoki chips/ étcsoki összetörve

1 nagy / 2 kis tojás

1 csomag sütőpor

1 csipet só

2 tk őrölt gyömbér

Elkészítés:

Olvaszd meg a margarint és keverd össze a cukorral. Hagyd kihűlni, majd add hozzá a tojást villával felverve. Tedd bele a sütőport, a sót és a gyömbért, majd alaposan keverd össze a hozzávalókat. Add hozzá a lisztet és a csokit, majd dolgozd össze a tésztát. Rakd a masszát minimum 1 órára a hűtőbe. Miután lehűlt, melegítsd elő a sütőt 190℃-ra. Nedves kézzel formálj körülbelül dió nagyságú golyókat a tésztából és helyezd őket a sütőpapírral borított tepsire, egymástól 6-7 cm távolságra, majd spatulával lapítsd ki őket. Süsd a tallérokat 190℃-on, középső rácson 10-12 percig, majd hagyd kihűlni őket, mielőtt levennéd a kekszeket a tepsiről, és kész is a gyömbéres keksz, ami az ünnepek alatt a reggeli teák és kávék tökéletes kísérője lehet.canva-keksz.pngForrás: canva.com

Narancsos-csokis kuglóf – Bogos Katalin 

Hozzávalók:

30 dkg búza finomliszt

10 dkg rétesliszt

15 dkg porcukor

1 tábla étcsoki összetörve

őrölt kardamon és gyömbér

3 narancs leve és a héja lereszelve

2 tojás

300 ml görög joghurt 

1,5 dl kókuszolaj

fél csomag sütőpor

2 tk szódabikarbóna

1 csipet só

1 tk vanília aroma

Elkészítés:

Először keverd össze a száraz, majd a nedves hozzávalókat. Dolgozd össze őket úgy, hogy egy sűrű, folyékony masszát kapj. Ha nem elég folyékony, nyugodtan adj hozzá még joghurtot, vagy akár egy kis tejet is. Vajazd ki és lisztezd meg a kuglóf formát, majd öntsd bele a massztát. Amíg a tészta 10-15 percet pihen, addig elkezdheted előmelegíteni a sütőt. 200℃-on süsd 10 percig, majd vedd le a hőfokot és 170℃-on süsd további 35 percig. Csak akkor vedd ki a formából. amikor már teljesen kihűlt, hogy ne essen össze a tészta. Ha szeretnél rá díszítést, akkor olvassz meg egy kevés (kb. fél tábla) étcsokit és margarint (vagy tejszínt) és az így készült öntettel tálalhatod a karácsonyi ebéd után. canva-kuglof.png Forrás: canva.com

A tökéletes mézeskalács máz – Bekiarisz Efi

Ha te is minden évben szeretnéd szépen feldíszíteni a mézeskalácsaidat, de sosem tudsz olyan mázat keverni hozzá, ami tartós és könnyen kenhető, próbáld ki ezt a receptet!

Hozzávalók:

1 db tojásfehérje
200 g porcukor
Egy pici só
1 evőkanál keményítő

Elkészítés:

Először felverjük a tojásfehérjét egy félig kemény habbá, majd átszitáljuk a porcukrot és elkeverjük a keményítővel, a sóval. A felvert habhoz részletekben hozzáadjuk a porcukros keveréket és összekeverjük. A kapott mázat ételfestékekkel is lehet színezni, de figyelni kell arra, hogy a folyékony ételfestéktől a máz túl híg lesz. Ezesetben érdemes adni hozzá még több mázat vagy porcukros keveréket. A kontúrozáshoz sűrűbb, míg a forma kitöltéséhez egy hígabb (1-1 csepp vízzel felkevert) mázra lesz szükséged. A kontúrozáshoz akkor lesz jó a cukormáz, ha a keverékbe húzott vonal kb. 5 másodperc alatt kisimul. A kész mázat habzsákokba téve pedig már mehet is a dekorálás.656f78eaa8601.jpgForrás: finomfinomsagok.hu

IKEA mézeskalácsház – Bekiarisz Efi

Mindig is meg akartad építeni álmaid mézeskalács otthonát? Az IKEA-ban kapható „VINTERSAGA Mézeskalács házzal” most megalkothatjuk a tökéletes, hibátlan, profi mézeskalács házat. A csomag mindent tartalmaz, amire szükség lehet, nekünk már csak a kreatív folyamatban kell részt venni. Az útmutató segítségével és egy kis ehető ragasztóval egyszerűen rögzíthetjük egymáshoz a részeket. A házak többféle, mini és normál méretben is kaphatók. A mézeskalács-ház építés remek programlehetőség és tökéletes karácsonyi időtöltés is egyben, hiszen akár szeretteinkkel együtt, közösen is díszíthetünk. Az ügyesebbek pedig akár egy egész mézeskalács falut is létrehozhatnak.ike_jpg.jpgForrás: ikea.com

 

süti beállítások módosítása