Mama gyömbéres húsvéti kalácsa – Recept és hagyomány

00.jpg

A húsvét az egyik legmeghittebb családi ünnep, amihez csodálatos emlékeim kötődnek. Ahogy jobban belegondolok, rajongásom az ünnep iránt valószínűleg főleg a kalácssütés és közös kalácsevés miatt alakult ki, hiszen évek óta segítek Mamának az elkészítésben, majd másnap, Jézus feltámadásának ünnepén együtt ülünk neki büszkén és csillogó szemekkel a bőséges lakomának. Hagyomány, melegség és csodálatos, foszló tészta, amiről az idei rendhagyó húsvétkor sem tudtam lemondani, bár most Mama telefonon, távból instruált, és mivel nem volt a boltban, magamnak kellett élesztőt készíteni. Bevezetlek bennetek abba, hogyan válik egy ősi recepten keresztül élővé egy ünnep. 

Írta és fényképezte: Taxner Tünde 

12-min.JPGHozzávalók (egy adaghoz): 

  • 60 dkg finom liszt
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál gyömbér
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás (+ 1 sárgája a tojásozáshoz)
  • szezámmag

 

Elkészítés:

01-min.JPG1. A lisztet készítsük ki pár órával előbb, hogy ne legyen hideg. A tésztához 60 dkg szobahőmérsékletű finom lisztet, egy csipet sót, 2 teáskanál gyömbért és 3 csapott evőkanál kristálycukrot egy tálban összekeverünk.

2. Egy másik tálban 3dkg élesztőt 1dl langyos tejjel és 1 csapott evőkanálnyi kristálycukorral összekeverünk, meleg fűtőtestre tesszük vagy kicsit a tűzhelyen megmelegítjük, és várjuk amíg elkezd hólyagosodni, vagyis dagadni.

Élesztőkészítés házilag

1 dl szűretlen sört, 1 evőkanál lisztet, 1 teáskanál kristálycukrot egy éjszakán keresztül egy tálban állni hagyunk. Másnapra az alján lesz a friss élesztő, ennyiből nagyjából 25g keletkezik. 

04-min.JPG3. A dagasztó tálban lévő lisztes keverék közepén kialakítunk egy krátert, abba öntjük bele a megkelt élesztőt. Az élesztő tetejét 1cm-es vastagságban beszórjuk. Majd várunk amíg a liszt elkezd felpúposodni, azaz kelni, akkor lazán az egészet összekeverjük.

4. Megmelegítünk 8 dkg puha, langyos vajat (legjobb, ha jó minőségű, házi vajat használunk), majd 1,5dl langyos tejjel és 1db felvert (villával jól szétkevert) tojással a tésztához keverjük. Amikor mindent jól összekevertünk, a tésztát máris lehet dagasztani. Erősen, tenyérrel és nem az ujjaink hegyével érdemes dolgozni (nem úgy mint a képen).

Ha a tészta túl kemény, egy evőkanál tejföllel lehet lazítani. A tészta akkor jó, ha leválik az edény faláról és a kezünkről is és könnyen formázható.

05-min.JPG

5. Ha sikerült, egy gombócba összegyúrjuk a tésztát, visszatesszük a belisztezett tálba, letakarjuk. Nagyjából fél óráig pihentetjük és várjuk, hogy megkeljen, azaz egy kicsit megnőjön.

07-min.JPG6. Amennyiben hagyományos, háromfonatos kalácsot szeretnénk készíteni, a megkelt tésztát 3 egyenlő részre kell osztani. Ez úgy a legcélravezetőbb, ha a gombócból egy vastag hengert készítünk és azt vágjuk 3 felé. Méréssel lehet teljesen pontosan szétosztani a tésztát, de a szemmérték is célravezető lehet, hiszen nem tesz jót a tésztának, ha kis részekre szétdaraboljuk és utána gyúrjuk újra össze.

Amennyiben 2 vagy 6 fonatos kalácsot szeretnénk, annyi részre vágjuk szét a tésztát.

7. A részekből kis cipókat formázunk a gyúródeszkán, amiket letakarunk és 10 percig pihentetünk. Közben előmelegítjük a sütőt.

09-min.JPG

8. Utána kézzel sodorjuk a cipókat és ugyanolyan hosszúságú rudakat formázunk belőlük, amiket összefonunk. Saját ízlésünk és kedvünk szerint fonhatjuk a tésztát koszorúba vagy hagyhatjuk rúd alakban, majd belehelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.

9. Kevés tejjel összekevert tojás sárgájával nagyobb mozdulatokkal megkenjük. Ezután kicsit várni kell, hogy megszáradjon a tojás, akkor újra megkenjük. A még nedves tojásra szezámmagot szórunk.

11-min.JPG

 10. A kalácsot 25-30 percig 200C fokon felső-alsó sütési módban sütjük. Ha már nagyon megpirult a teteje, de még nem sült meg teljesen, lazán alufóliával letakarhatjuk, hogy ne égjen meg. 

Érdemes megvárni amíg szinte teljes kihűl, majd fogyasszuk el minél hamarabb, hogy a napok során ne száradjon ki. Persze ez csak kifogás, úgyis azonnal el fog fogyni, hiszen édes és sós környezetben is kiváló. Húsvéti sonkához vagy akár reggelire egy kis eperlekvárral is kipróbálhatjuk. Legyen ünnep az idei húsvét is!

13-min.JPG

2020. április 11.

süti beállítások módosítása