6 film a II. világháborúról, amit még nem láttál

fortepan_142687.jpg

1945. május 8-án, ma 75 éve hivatalosan véget ért a II. világháború Európában. Az ezt megelőző pár év keserves szenvedését mi, egy békében felnövő generáció tagjai szinte fel sem tudjuk fogni. Mégis megpróbálhatjuk megismerni és megérteni ezt a korszakot az azóta készült számtalan, ezt feldolgozó művészeti alkotáson keresztül - köztük az egyik természetesen a film. A következőkben néhány II. világháború témájú filmet ajánlunk nektek különböző korszakokból és stílusokból: ígérjük, hogy tragédiában, humorban, izgalmakban, katarzisban és szép pillanatokban sem lesz hiány. Igyekeztünk olyan filmeket választani, amik ritkábban fordulnak elő hasonló listákon.

Írta: Bera Viktor / Képek: Fortepan

fortepan_142682.jpgSötétség és köd (1956): Alain Resnais neve ismerős lehet a gyakorlott filmnézőknek, hiszen gyakran François Truffaut-val a francia újhullám egyik atyjaként hivatkoznak rá. Olyan filmek kapcsolhatók hozzá, mint a Szerelmem, Hiroshima (1959) vagy a Tavaly Marienbadban (1961). Mi azonban egy ezeknél korábbi filmjét, ráadásul egy dokumentumfilmet ajánlunk nektek, ami mindössze 10 évvel a háború borzalmai után a koncentrációs táborok borzalmait próbálja objektív módon bemutatni. 

Tüzek a síkságon (1959): Listánk filmjei közül itthon valószínűleg ezt ismerik a legkevesebben - mivel japán filmről van szó. Nagyon érdekes japán háborús alkotásokat nézni: az európai ember egy egészen más perspektívát ismerhet meg. A filmben egy elkeseredett japán katona napjait követhetjük végig, ahogy egyre rosszabb mentális és fizikai állapotban harcol azért, hogy emberből ne váljon állattá. Kon Ichikawa filmje erős gyomrot kíván, viszont kétségtelen, hogy egy remek klasszikusról van szó, bátran ajánljuk. 

 

A leghosszabb nap (1962): Az ‘50-es, ‘60-as évek Amerikájában rengeteg II. világháború témájú film készült, amik nagyrészt törekedtek a történelmi hűségre, de a történeteket mégis dramatizálva, sokszor Hollywood legnépszerűbb színészeivel adták elő. Az ilyen stílusú filmek közül nekünk messze ez a kedvencünk. Érdemes elolvasni az alapjául szolgáló könyvet is Cornelius Ryan tollából, aki éveken keresztül kutatta a normandiai partraszállás hátterét, sőt rengeteg, a hadműveletben résztvevő veteránnal is készített interjút. 

Az élet szép (1997): A legkönnyebb hangvételű és egyben az egyik legtragikusabb film a listán. Roberto Benigni - aki egyben a rendező is - zsidó származású családapát játszik a világháború idején. A gyűlölet és az antiszemitizmus ellen nem fegyverrel, hanem humorral és jókedvvel próbál harcolni; egyetlen célja, hogy családját biztonságban tudja. Megindító és remek történet, megérdemelten emlegetik a legjobbak közt.

 

fortepan_20342.jpgAz elit alakulat (2001): Stephen E. Ambrose szintén egyike a háború népszerű kutatóinak. Ugyanezen a címen megjelent könyvéből készült ez a 10 részes minisorozat is. Igen, nem egy filmről van szó, hanem sorozatról, de műfaja indokolt: a cselekmény egy egész alakulat történetét igyekszik végigkövetni. Nem dokumentumfilmre kell számítani: ez egy nagy költségvetésű, nagyon hatásos alkotás, többszöri megnézés után is remek, hidegkirázós élmény.

 

Dunkirk (2017): Christopher Nolan eddigi egyetlen háborús filmje a háború egy kevésbé emlegetett eseményét dolgozza fel egészen egyedi módon. Mi is történt Dunkirknél? A hitleri Németország gyors előretörése egészen a francia partokig szorította a szövetségeseket. Rövid időn belül katonák százezreit kellett elszállítani Franciaországból. Nolan filmje ezt a történetet nem a szokásos filmnyelvi eszközökkel, hanem inkább a látvány és az atmoszféra segítségével próbálja elmesélni. Szerintünk remek film lett a végeredmény!
fortepan_134268.jpg

Valóban hiányzik a listáról a három talán legnépszerűbb háborús film, vagyis a Becstelen Brigantyk, a Ryan közlegény megmentése és a Schindler listája. Ezeket is bátran ajánljuk, de rendkívüli népszerűségük miatt nem éreztük, hogy bemutatásra szorulnak, inkább igyekeztünk egy átlagos “must-see” listán lévő filmektől eltérőeket, akár itthon kevésbé ismerteket hozni nektek.

A II. világháború olyan mérhetetlen hatással volt a világra, hogy lelki és szellemi feldolgozása azóta is tart: egyik útja a művészeteken keresztül vezet. Talán ezért is készül a témából végeláthatatlan számű film, közülük temérdek remek alkotás. Keresgéljetek és nézzétek meg őket, így is felidézve, megismerve a II. világháborút!

fortepan_45845.jpg

2020. május 8.

Képek: Fortepan (megjelenési sorrendben: 142687, 142682, 20342, 134268, 45845)

süti beállítások módosítása