Hogy zajlik idén a záróvizsga a Corvinuson? A legfontosabb teendők és határidők egy helyen

img_0283-min.jpg

Ismét látogathatók az egyetemi épületek, ami lehetővé teszi a záróvizsgák tantermi megrendezését is. Következő írásunkban a legfontosabb teendőket és határidőket gyűjtöttük össze, és azt is összefoglaljuk, hogy mi lesz akkor, ha a helyzet rosszabbodna, és mégis online kellene megtartani a vizsgákat. 

A kijárási korlátozások feloldásával megnyithattak az egyetemi épületek, a fővárosi védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet azonban a döntést a rektorok kezébe adta. Május 18-án a Corvinus Elnöki Testülete rendelkezést adott ki, melyben többek között bejelentették, hogy 

az idei záróvizsgákat a jelenlegi állás szerint tantermi jelenlét mellett tartják meg. 

Kire vonatkozik a rendelkezés, és kire nem?

Nem végzős hallgatók: a rendelkezés kizárólag a záróvizsga-időszakra vonatkozik, tehát a második félévet lezáró rendes vizsgaidőszak továbbra is online lesz megtartva. 

Végzős hallgatók: alap-, mester- és szakirányú továbbképzést lezáró vizsgák (komplex vizsgák és szakdolgozat / diplomadolgozat védések) esetén

  • Magyar és azon külföldi hallgatók, akik a záróvizsga időszakában Magyarországon tartózkodnak, tantermi részvétel mellett tehetnek záróvizsgát. Amennyiben a komplex vizsga részét képezi írásbeli vizsga is, az írásbeli Moodle platformon online lesz megtartva.
  • Külföldi hallgatók, akik a veszélyhelyzetre tekintettel hazautaztak és nem tudnak visszatérni Magyarországra, online formában záróvizsgázhatnak.

Ez még változhat?

Abban az esetben, ha a helyzet rosszabbodna, és a kormány ismét korlátozásokat rendelne el, akkor mindenki online formában vizsgázhat. Erről az egyetem vezetése a lehető leghamarabb tájékoztatást fog adni a hallgatóknak. 

A záróvizsgák beosztását és pontos időpontját a szervező Intézet határozza meg, ezekről is értesíteni fognak bennetek Neptun-üzenetben. 

Milyen dokumentumokat kell leadnom?

Online záróvizsga jelentkezés és nyilatkozat: minden záróvizsgára készülő hallgató a szakdolgozat leadásakor egy nyilatkozat kitöltésével jelentkezhetett a záróvizsgára, melyben elfogadták többek között az Online záróvizsga feltételeit. Ennek a határideje május 19-e volt. Akik a szakdolgozatukat korábban adták le, május 20-ig jelentkezhettek a záróvizsgára. A leadott jelentkezések és nyilatkozatok a tantermi részvétellel megvalósuló záróvizsgákra is érvényesek. Ha tehát ezt már leadtad, akkor a jelentkezéssel kapcsolatban nincs további teendőd. 

Jelentkezés a tantermi részvétel mellett megvalósuló záróvizsgára: Ha az előbbi jelentkezést nem adtad le, mert nem akartad vállalni az online záróvizsgát, akkor külön is jelentkezhetsz a tantermi záróvizsgára. Ehhez a Neptunon találsz egy kérvényt, melyet május 24-ig kell elküldeni. Fontos, hogy ezt csak akkor kell megtenned, ha a korábbi kérvényt nem adtad le, de személyesen mégis szeretnél vizsgázni.

Online záróvizsgára való igény bejelentése nem magyar állampolgárságú hallgatók részére: Ha nem magyar állampolgárként külföldön tartózkodsz, és nem tudod megoldani a hazautazást, ezzel a kérvénnyel jelentkezhetsz online záróvizsgára május 27-ig. Erre csak akkor van lehetőséget, ha nem vagy magyar állampolgár, és a veszélyhelyzet miatt hazautaztál. 

Milyen jogi dokumentumok szabályozzák a vizsgák menetét?

A tantermi záróvizsgák menetét alapesetben a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat szabályozza. Ez továbbra is érvényben van, ugyanakkor a 33-as számú Elnöki Testületi rendelkezés első paragrafusában foglalt eltérésekkel (ami alapján a cikk is készült). Az (esetleges) online záróvizsgák menetét a 33-as számú Elnöki Testületi rendelkezés második paragrafusa szabályozza.

Milyen esetekben mehetek be az egyetemre, és milyen szabályokat kell betartanom?

A vizsgaidőszak során csak előzetes időpontegyeztetés mellett léphetsz az egyetem területére. Erre is csak akkor van lehetőséged, ha éppen záróvizsgát fogsz tenni, tanulmányi konzultáción vennél részt, de nagyon indokolt esetben hivatalos tanulmányi ügyintézés miatt is beléphetsz az épületbe.  A védőtávolságot végig tartani kell, ennek feltételeit az érintett oktatási egység vezetőjének, vagy a Hallgatói Szolgáltatások vezetőjének kell biztosítania. 

Milyen feltételek vonatkoznak az online záróvizsgára, ha mégis online kell vizsgáznom?

Az online záróvizsga feltételeit a 33-as számú Elnöki Testületi rendelkezés második paragrafusa szabályozza. Fontos, hogy online csak abban az esetben kell vizsgáznod, ha nem magyar állampolgárként hazautaztál a veszélyhelyzet miatt és nem tudsz visszajönni Magyarországra (és ezt a már jelzett Neptun kérvényen is bejelented), vagy a Kormány ismét korlátozó intézkedéseket vezet be.

Amennyiben ez a jövőben aktuálissá válna, az online záróvizsga feltételeiről is részletesen beszámolunk majd. 

süti beállítások módosítása