Hatvan százalékkal nagyobb fizetés felsővezetőként? - Megújul a Corvinus Executive MBA programja

k_b_0030-min.JPG

A gyakorlatiasság, az interdiszciplináris tudás és a felsővezetői készségek elengedhetetlenek, hogy feljebb lépjünk a munkahelyi ranglétrán, ezért nem meglepő, hogy az Executive MBA-t elvégzők átlagfizetése 35-60 százalékkal nő meg a program után. A Corvinus Egyetemen megújulnak a posztgraduális képzések, köztük az Executive MBA is. A változásokról, az AMBA akkreditációról és a jövőbeni irányvonalakról Dr. Toarniczky Andreát, a szak felelősét kérdeztük. 

Írta: Belayane Najoua, Borítókép: Kristóf Benjámin

  • Kinek való az Executive MBA?
  • Mik a legfontosabb változások?
  • Milyen fő kurzusokkal és specializációkkal találkozhatunk a két év során?
  • Mik a program sarokkövei és legfontosabb jellemzői?
  • Milyen értéket ad a programnak a nemrég megkapott AMBA akkreditáció?

Kinek éri meg posztgraduális képzésre jelentkezni?

“A Corvinuson található Executive MBA három célcsoportnak lehet releváns” - mondja Dr. Toarniczky Andrea, a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézet egyetemi docense. “Az első csoportnak az Executive MBA karriergyorsító program. Ide olyan tehetséges fiatalok tartoznak, akik a szervezetük számára kiemelkedő szereplők.

Az Executive MBA biztos út a felsővezetői pálya felé.”

A második csoportba a KKV-k, azaz a kis- és középvállalkozások tartoznak. A KKV-k esetében nemcsak az MBA résztvevője profitálhat a program során tanultakból, hanem “egy esetleges generációváltáskor a nemzetköziesedést és a nagyléptékű változást szorgalmazó fiatalabb generáció a programon szerzett tudás segítségével a vállalkozást is gyorsítópályára állíthatja“. 

pexels-energepiccom-288477.jpg

(kép: pexels.com)

A harmadik célcsoportba azok a startupperek tartoznak, “akik alól gyorsan kinő a cég”. Tehát a megújuló Executive MBA nemcsak a már jól működő, széles kapcsolati hálóval rendelkező vállalkozások vezetőinek nyújt fejlődési lehetőséget, hanem egy olyan általános vezetői menedzsment képzést ad, ami akár egy startup nemzetköziesedését is elősegítheti.

Dr. Toarniczky Andrea szerint a Corvinusra érkező vezetők nagyon céltudatosan és pontos elképzelésekkel vágnak neki a kétéves MBA programnak.

Milyen konkrét változások zajlottak, és mitől más, mint egy hagyományos, régióbeli MBA?

msm.jpg“A Corvinus-MSM-SEED MBA program egyik legnagyobb plusz értéke a 2 év után megszerezhető kettős diploma. Az egyiket a Corvinus Egyetem adja, míg a másikat a Maastricht School of Management” - mondja Dr. Toarniczky Andrea. A hallgatók a fő kurzusokat Budapesten végzik, míg a specializáció Maastrichtban zajlik. (kép: Maastricht School of Management; forrás)

“Ezenkívül fontos változás az oktatói bázis nemzetköziesedése és a vezetőfejlesztési vonulat hansúlyosabb beépítése a specializációs kurzusokba” - mondja a docens. “Mindegyik félévben található egy integratív tárgy, ami gyakorlatban feldolgozandó üzleti problémákkal szembesíti a hallgatókat. Az  egyik ilyen integratív tárgy során a hallgatók projekt alapon dolgoznak, miközben a változást járják körül, így fejlesztve a felsővezetői látásmódjukat és a kritikus felsővezetői készségeiket.”

A Corvinus Executive MBA programja személyre szabott, egyéni fejlődési lehetőséget is kínál:

“A program elején minden hallgató egy fejlődési célt definiál magának, ennek folyamatát az egyéni tanulási portfólióban kell rögzítenie. A portfólió és a mentor segítségével mindegyik résztvevő olyan fejlődési görbét ír le, ami hozzásegíti a reális vezetői énkép kialakításához,  és a szakdolgozat megírásához.”

Mik a program legfontosabb jellemzői?

“Regionális relevancia, gyakorlatiasság, élményalapú oktatás, akadémiai minőség  és interdiszciplinaritás. Ezek a program legfontosabb jellemzői és egyben a változtatások céljai is” - mondja Dr. Toarniczky Andrea az MBA sarokköveiről.

Az MBA program egyik legfontosabb célja a régió élmezőnyébe kerülni a minőséggel és a folyamatos fejlesztéssel, ahogy az Egyetemnek is fontos, hogy regionálisan releváns intézmény legyen.

A gyakorlatiasság a program struktúrájában, a csapatmunkában, a vezetői készségek fejlesztésében is érezhető:

“A résztvevő rögtön érezni akarja a program hatását a karrierjén. Ha visszamegy a munkahelyére, szeretné is alkalmazni a tanultakat. Ebben mi maximálisan támogatjuk a hallgatókat. Ebben nemcsak a saját tapasztalataikra tudnak reflektálni, hanem egymástól is rengeteget tanulhatnak”

- emeli ki Dr. Toarniczky Andrea a tanulócsoportok és a tapasztalatszerzés fontosságát a programon belül.

Az interdiszciplinaritás pedig a különböző tudományterületeken szakértő oktatók segítségével  épül bele a programba, így a második év végén a hallgatóknak nagyobb rálátásuk lesz a különböző iparágakra.

k_b_0029-min.JPG

(Fotó: Kristóf Benjámin)

Milyen értéket ad a programnak az AMBA akkreditáció?

“Nemzetközi szinten növeli az értékét, hiszen egy globálisan is értelmezhető minőségi jelző, ami könnyen eladhatóvá teszi a megszerzett MBA diplomát” - mondja Toarniczky Andrea.

A cél megszerezni mindhárom akkreditációt. Az AMBA akkreditáció nemcsak minőségi jelző a Corvinus számára, hanem fejlesztő visszajelzésként is értelmezhető. Dr. Toarniczky Andrea így látja az akkreditáció hatását: “az akkreditáció a fejlesztési folyamatot is befolyásolta. Még jobban fókuszba helyezte az aktualitás fontosságát, a fenntarthatósági kérdést és a vállalati felelősségvállalást. Az, hogy a Corvinus MBA megkapta az AMBA akkreditációt, nemcsak egy elismerést jelent, hanem egy új célt is kitűz elénk: a fókuszpontok kialakításával egy egyenletes fejlesztési folyamatot kell garantálnunk a résztvevőknek.”

süti beállítások módosítása