5 jó ok, amiért érdemes tanácsadásra járni

pexels-cottonbro-4101143.jpg

Mikor és miért érdemes szakemberhez fordulnunk a problémáinkkal? Erre a legjobb választ pont a szakértők tudják megadni. Havonta a Corvinus Hallgatói Támogatás munkatársainak írásait osztjuk meg veletek. A következő cikket Palkovits Nóra, a Pszichológiai Támogatás vezetője írta, kifejezetten nekünk, egyetemista fiataloknak.

2020.09.24. Vendégszerző: Palkovits Nóra, képek: cottonbro, Pexels

Meg tudom oldani egyedül is a problémáimat! -hangzik gyakorta a tanácsadás ellenében tett kijelentés. Mi, a Corvinus Hallgatói Támogatás szakemberei ebben csak megerősíteni szeretnénk a hozzánk jelentkezőket. Az a feltételezés ugyanis, miszerint a tanácsadó pszichológus  megoldja a kliense problémáit, vagy döntéseket hoz helyette, téves. Mi egészen más feladatra vállalkozunk, amikor konzultációra érkeznek hozzánk a hallgatók. Jelen írásban a teljesség igénye nélkül felsorakoztatunk 5 jó okot, amiért érdemes a Hallgatói Támogatás tanácsadásait igénybe venned.

1. Biztonságban vagy

Vannak olyan témák, amikről magunk előtt is nehéz beszélni, hát még mások előtt. Emiatt könnyen megesik, hogy egyedül maradunk a problémákkal vagy akár lényegtelennek tűnő kételyekkel, amiket soha sem mertünk szóba hozni. Nem vagy egyedül.  A tanácsadás keretei, mint a titoktartás, a  tanácsadó figyelme és ítéletmentessége megteremtik a biztonságot, hogy számodra fontos kérdésekről eshessen szó. A professzionális keretek sarokpontjai a pszichológusi munkának, ezáltal nyújthat mást, mint egy baráti, szülői, akár mentori odafordulás, ami szintén elengedhetetlenül fontos a biztonság megélésében.

pexels-cottonbro-4098374_1.jpg2. Teszel egy lépést önmagad felé

A tanácsadásokra csak önkéntesen lehet jelentkezni, azaz küldeni vagy kényszeríteni senkit sem lehet a részvételre. A hangsúly a te egyéni motivációdon van, a szakember számára is az lesz elsődlegesen fontos kérdés, hogy te milyen októl vezérelve érkeztél a konzultációra, és hova szeretnél eljutni. A te kérdésed lesz a témánk,  a te lépésed lesz önmagad felé a tanácsadás.

3. Ez a Te időd

Már-már luxusnak számít, de képzeld el, hogy van 45 perc minden héten, amikor magaddal kell/szabad foglalkoznod. Hiszed vagy sem, az öngondoskodásnak azt a módját is érdemes gyakorolni, amikor a magadra szánt idő vagy én-idő megkérdőjelezhetetlen. Nem elnapolható, nem lehet rászervezni, átcsúsztatni, hanem ott áll a naptárban és emlékeztet rá, hogy most te következel a teendők sorában. A tanácsadás keretei 6 héten keresztül biztosítják a 45 percet, hogy karrier, tanulás vagy egyéb pszichológiai témákban önmagadról gondolkozz.

4. Lehetőség a változásra

A változásra való képesség mindannyiunkban ott lakozik. Gyakran vágyunk arra, hogy másképp viselkedjünk, legyünk jelen a saját életünkben és kapcsolatainkban, például ne csupán egy robotpilótához hasonlóan, automatikusan végezzük dolgainkat. A változás maga azonban sokkal inkább egy megrajzolódó folyamat, mintsem egy pillanat műve. A tanácsadási forma egy lehetőség, hogy képezzünk egy állomást a változás útján, ahol összegyűjthetjük az erőnket, végig böngészhetjük a lehetséges utakat és irányokat, és tudatosabban haladhatunk a célunk felé.

5. Kapsz útravalót

A magyar nyelvben használt “tanácsadás” kifejezés kevésbé pontos, mint az angol “counseling” szó, hiszen nem konkrét tanácsokkal és megoldásokkal fog bombázni a pszichológus vagy tanácsadó a konzultációk alkalmával, hanem jelen lesz végig a kérdéseivel, visszajelzéseivel, hogy segítsen a kibontakozásban. A pszichológus szerepe eltérő lehet tanácsadásonként: van, hogy tükör, van amikor egy térkép, van amikor facilitátor, máskor társ egy úton. Gondolkodhatsz vele a szükségleteidről,  és tanulhatsz róla, hogyan tudod azokat kommunikálni a környezeted felé. Rálelhetsz a benned rejlő lehetőségekre, tanulhatsz módszereket arról, hogyan alkalmazd, amit már tudsz, és olyanokat, amik segítségével új dolgokat tanulhatsz magadról. Tapasztalatok és gondolatok sorát viheted magaddal tovább, ami a mindennapokban előhívható segítség lesz egy konfliktus, nehéz érzés vagy helyzet kezelésében és megélésében, valamint hozzásegít, hogy ne csak szemlélője, hanem cselekvője legyél a saját történetednek.

pexels-cottonbro-4100661.jpg

A Corvinus Hallgatói Támogatás ingyenes konzultációkat biztosít pszichológiai, illetve karrier- és tanulástámogatás témákban. Bejelentkezés, kérdés esetén írjatok a studentsupport@uni-corvinus.hu címre. Közösségi oldalunkra további cikkekért és eseményekért kattinthattok bátran. És ne feledjétek, mi veletek vagyunk!

süti beállítások módosítása