Hova menjek alapképzés után? - A CEMS kettős diploma nyújtotta lehetőségek

b_v_171.jpg

Nemzetköziség, gyakorlatorientáltság és kiválóság. Ez jellemzi a CEMS felsőoktatási programot, ami évről-évre a Financial Times ranglistáján a legjobbak között szerepel. Több mint 70 olyan vállalati partnerrel dolgozik együtt, mint a Coca-Cola, a Google és a Facebook. A CEMS nyújtotta lehetőségekről, nagyvállalatok szerepéről és a mesterképzés helyes megválasztásáról Szántó Richárdot, a Corvinus Egyetem dékánját, a CEMS program akadémiai igazgatóját kérdeztük.

Írta: Belayane Najoua, borítókép: Bera Viktor

  • Mik a legfontosabb jellemzők?
  • Hogyan épül fel a karriert segítő mentorprogram?
  • Milyen az élet a CEMS Club-ban?
  • Milyen előnyökkel indul egy CEMS-es diák a munkaerőpiacon?

Korábbi cikkünkben a CEMS felépítéséről, tárgyairól, a jelentkezés feltételeiről és menetéről, valamint a kötelező külföldi félévről és szakmai gyakorlatról is olvashatsz.

Mi az a három jellemző, ami először eszébe jut a CEMS programról?

Nemzetköziség, gyakorlatorientáltság, kiválóság. Ebben a globális szövetségben összesen harminchárom üzleti iskola és több mint hetven multinacionális vállalat vesz részt a világ összes kontinenséről. A hetven vállalat nagyon aktív a képzésben, gyakorlati látásmódot és számos olyan programelemet biztosít, ami felkészíti a hallgatókat az CEMS utáni szakmai életre. Az alapítás óta (1988) szinte mindig a top tízben volt a program a Financial Times rangsora szerint, ami világszinten egy óriási elismerésnek és diploma biztosítéknak minősül.

cemas_1.jpg

Milyen programokban vehetnek részt a hallgatók? 

Az egyik különlegessége a programnak, hogy minden CEMS-es egyetemen van egy CEMS Club, amelyet a diákok működtetnek, és ezek globális hálózatot alkotnak. Ha valaki ebbe bekerül, akkor olyan kapcsolatokra tehet szert, amik nagy segítséget nyújthatnak a jövőben, akár szakmai, akár más téren. A hallgatói programok nagy részét is a CEMS Club szervezi,  ilyen például a Rotation Dinner, amikor a diákok több multinacionális vállalat képviselőivel beszélgethetnek egy vacsora keretében. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a vacsora során a hallgatók minden egyes fogásnál más asztalhoz ülnek, így az összes vállalati küldöttel van lehetőségük egy informálisabb beszélgetésre.

Budapest kitüntetett hely a CEMS-es diákok életében, ugyanis évről-évre itt szervezik meg a karrierfórumot. Ilyenkor a világ minden tájáról érkeznek diákok, hogy a legfontosabb multinacionális vállalatok állásajánlatai közül válogassanak. Képességfejlesztő szemináriumoknak, állásinterjúknak és kötetlen beszélgetéseknek ad helyet a fórum.

Hogyan épül fel a mentorprogram? 

A mentorprogramban az alumnik párokat alkotnak a hallgatókkal és végigkísérik őket nemcsak a CEMS-es éveken, hanem a mesterképzés utáni karriertervezésben is. Mivel a mentorok is CEMS-es diákok voltak, könnyen tudnak válaszolni a diákok kérdéseire, kihívásaira és kívánságaira. Ezek a kapcsolatok nagyon erősek lehetnek és több év távlatában is megmaradhatnak. Az alumnik segítik őket, például, ha egy álláslehetőség nyílik az ő cégüknél, akkor tanácsokat adnak, hogy miként lehetne sikeresen megpályázni.

Mennyire erős a CEMS-esek közötti kapcsolat világszinten?

Nagy az összetartás nemcsak lokális, de globális szinten is, amit a mi diákjaink is kihasználnak. A program egyik legnagyobb értéke a több mint tízezer tagot tömörítő alumniközösség. Mivel a legtöbb nagyvárosban vannak CEMS-esek, vagy olyanok, akik már végeztek a programban, a világ szinte bármely pontján ki lehet használni, ha valaki benne van ebben közösségben.

Milyen előnyei vannak egy CEMS-es exdiáknak a magyar és a globális munkaerőpiacon ?

A vállalati partnereknek a CEMS diploma biztosítékot jelent, és sok helyen a volt CEMS-es diákok automatikusan megugranak egy-két szintet az interjúztatás során. A multinacionális vállalatok HR-esei ugyanis tisztában vannak azzal, hogy a CEMS programot végzett diplomások képesek komplexen kezelni a problémákat, és rájuk lehet bízni komolyabb döntéseket is. Emellett a CEMS a szakmai életben egy brand, ami jól cseng a felsőoktatási és a munkaerőpiacon egyaránt. Amit nagyon fontos kiemelni, hogy az összes CEMS-es diák önéletrajza bekerül egy adatbázisba, amit a partnercégek HR-esei rendszeresen néznek, mikor egy-egy állás felszabadul az adott multinacionális vállalatnál.

t_t_0015.JPG

Kép: Taxner Tünde

Egy végzős hallgató szemszögéből nézve miért jobb egy CEMS képzés, mint egy másik, általános mesterképzés?

1. A jó hír, hogy nem kell választani! Nem kell egyikről sem lemondani, hiszen a CEMS egy kettős diplomaprogram, tehát, ha a hallgató kiválaszt egy Corvinusos üzleti mesterképzést, akkor amellett tudja elvégezni a CEMS-et. A CEMS-es közösségben nagyon sokszínű emberek vannak: vannak diákok pénzügyi képzésről, vezetés és szervezés képzésről de a vállalkozásfejlesztés, a marketing és a logisztika sem ritka.

2. Egy másik döntő érv lehet a CEMS mellett, hogy ha a hallgatót Magyarországra kötik személyes családi szálak, akkor sem kell lemondania a nemzetköziségről. A kötelező szakmai gyakorlat külföldön van, illetve egy félévet külföldön kell töltenie a hallgatónak az általa választott partnerintézményben. 

3. Harmadikként pedig a költségeket mondanám. Vagyis azt, hogy nincsenek költségek. A Corvinuson nem kell külön fizetni a CEMS programért, míg más CEMS-es intézményekben akár 30-40 ezer eurót (10-145 millió forintot) is elkérhetnek a képzésért.

A CEMS tehát kiváló lehetőség azon hallgatók számára, akik nyitottak a nemzetközi környezetre, a gyakorlatias oktatást részesítik előnyben, és akik el tudják képzelni a jövőjüket olyan multinacionális vállalatoknál, amelyek tevékenysége a globális piac egészére kihat.

süti beállítások módosítása