Felnőttként is olvassunk mesét! - Könyvajánló

dsc_2371.jpgTanítanak, bátorítanak, szórakoztatnak, és segítenek, hogy újra higgy a boldog befejezésekben. Mi másról is lehetne szó a könyvajánló sorozatunk legújabb részében, mint a mesekönyvekről? Három klasszikus kedvencemmel bebizonyítom, hogy a meséknek a felnőttek életében is helye van.

2020.10.11. Írta: Sipos Sára, Képek: Bera Viktor

Vajon emlékszünk még azokra az időkre, mikor lefekvés előtt mesét olvastak nekünk? Ezt a szokást megőrizhetjük: egy-egy esti mesével rájöhetünk, hogy ezek a történetek mind a mai napig ugyanúgy szólnak a felnőttekhez is. A könyvajánló sorozatban ezúttal a három kedvenc mesekönyvemet mutatom be, melyeket még mindig le szoktam venni a polcról.

dsc_2332.jpg

Benedek Elek: Világszép nádszál kisasszony

Nagy becsben tartom ezt a mesekönyvet, ugyanis majdnem szétesik már a kezemben, annyira régi. Mégis rengeteg gyerekkori emlékem kötődik hozzá, sőt a listában ez a legrégebbi darab. Benedek Eleket szerintem senkinek sem kell bemutatni: a nagy mesemondó elsők között kezdte el gyűjteni és feldolgozni a magyar népmeséket.

A világszép nádszál kisasszony kötet minden gyermek és gyermeklelkű felnőtt vágya: királylányok, királyfik, három próba, csodás lények, Üveghegy és Operenciás-tenger mind megtalálható benne. A kötetben számtalan mese közül választhatunk, de mindegyik humoros, szép és kedves. A jó elnyeri jutalmát, a rossz a büntetését, az otthontalan hazatalál, a szerelmesek egymáséi lesznek - lehetnének egy amerikai romantikus vígjáték kellékei is, ezek a mesék azonban rengeteg bájjal, kedvességgel és törődéssel szólnak hozzánk, miközben megpaskolják a fejünk búbját, és jó éjszakát kívánnak. Egy hosszú, nehéz nap után máris újra hiszünk egy szebb holnapban.

A Világszép nádszál kisasszony mesegyűjtemény már jó néhány kiadásban megjelent, köztük igényes, gyönyörűen illusztrált darabokkal is, melyeket már magukért a rajzokért is érdemes fellapozni.

dsc_2330_1.jpg

Az Ezeregyéjszakai meséi

Ha már úgysem tudunk jelenleg utazni, tegyük meg képzeletben: ehhez tökéletes segítséget nyújt ez a mesekönyv. Távoli, izgalmas, egzotikus tájakon és kultúrákban játszódnak a mesék, melyek egészen más hangulatot árasztanak, mint a magyar népmesék. Emiatt is érdemes beleolvasni! 

Tudtátok, hogy Szindbád karaktere régi keleti mesékből ered? És hogy Aladdin Kína egyik városából származik? Bizony, a jól ismert történetek eredetijét ebben a könyvben találjuk. Más világból szólnak hozzánk ezek a mesék; első pillantásra idegennek tűnnek a saját, európai mesevilágunkhoz képest. Pár történet után azonban észrevesszük, hogy ugyanazokról a nagy, emberi témákról tanítanak, mint bármelyik magyar népmese.

Más kultúra meséit azért is érdemes elolvasni, mert saját kultúrájuk gyökereit találjuk bennük. A mesék mindenhol a közkincs, a kollektív tudás részét képezik. Általuk közelről meg tudunk vizsgálni más kultúrákat, és nem csupán megvizsgálni, hanem megérteni is. Olvassatok keleti meséket, hiszen közel hozzák hozzánk a kultúrát, gyakran közérthetőbben, mint bármi más!
dsc_2320.jpg

Kopányi György: Tücskök tücske

Kopányi György író, dramaturg, forgatókönyvíró jegyzi ezt a édes mesekönyvet. Költőként indult a pályafutása, a Weöres Sándor nevével fémjelzett költő generációhoz tartozott. Később dramaturg lett, színművek, regény köthetők a nevéhez, és a magyar írók, költők színpadi és rádiós adaptációinak szentelte életét, nagy sikerrel. 

1958-ban jelent meg a Tücskök tücske című mesekönyve, melyet két gyermekének írt. A könyv érdekessége, hogy Pilinszky János költő szerkesztette, és Ország Lili festő, grafikus illusztrálta, így az 50-es évek magyar művészvilágának is értékes lenyomata.

A kötet tizenhárom lélekmelengető mesét tartalmaz: az ellopott tótól kezdve a három kívánságig minden kelléket megtalálunk benne.  Ezek a mesék azonban mégis mások, mint a népmesék: intimebb, közelibb, közvetlenebb hangulat jellemzi őket. 

A címadó történet főszereplője Kücürü, aki Egresréten valóban a tücskök tücske: minden állat az ő hegedülésére alszik el. Egyik este azonban meglátja a Holdat, ami úgy elbűvöli, hogy játszani sem tud tőle. És hogy mi a történet vége? Nem árulhatom el, de egy biztos: boldog lesz. Aki nem hiszi, járjon utána!

süti beállítások módosítása