Ismerkednél? – A randi appok előnyeiről és hátrányairól olvasóink történeteivel

pexels-josh-willink-1690732.jpg

A legtöbb személyes kapcsolat ma az interneten kezdődik. A kulturális tabu a randioldalak és -appok körül elhalványult, és hétköznapi jelenséggé vált az online ismerkedés. Utánajártunk, hogy a szakértők szerint miért szeretjük a randiappokat, valamint használatuknak milyen kockázatai vannak. Előnyeiket és a hátrányaikat olvasóink saját történeteivel illusztráljuk.

2020.10.11. Írta: Taxner Tünde, borítókép: Josh Willink, Pexels

A randiappok sűrűbbé szövik a társadalom szövetét, hiszen nagyon könnyűvé vált ismeretlenekkel kapcsolatba lépni. Hagyományosan a család, az iskola, másodsorban pedig a szomszédok, a barátok és a munkahelyi közeg játszottak jelentős szerepet abban, hogy kivel ismerkedünk, de ma az internet egyre jobban átveszi a helyüket. 

2012-ben a Tinder betört a piacra, és új sztenderdeket állított az online társkeresésben. Indulása óta közel százmillióan töltötték le, működését pedig sok más app is átvette. Azóta „matching”-kultúrában élünk, vagyis az első benyomás nagyon rövid idő alatt, pár kép és egy rövid szöveg alapján alakul ki, és rögön megszületik az első döntés: elutasítom vagy érdekel. Szeretjük a kényelmet, a gyorsaságot, a játékosságot, a randiappokat mégis sokan kritizálják.

Kapcsolat vagy kapcsolódás?

Azt találtuk, hogy a felhasználók több mint 80 százaléka azért van a Tinderen, hogy hosszú távú kapcsolatokra találjon. – Sean Rad, a Tinder CEO-ja (forrás)

Az első benyomásunk és az előzetes elképzelésünk nagy valószínűséggel nem egyezik azzal, amit a Tinder vezérigazgatója 2015-ben nyilatkozott. Ahogy a randiappok egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, elterjedt az a vélemény, hogy a „hookup”-kultúrát, vagyis az egyéjszakás kalandok, a rövid távú, felelősségvállalás nélküli emberi kapcsolódások világát fogják kialakítani. Egyik olvasónk a randi appok legnagyobb előnyeinek és hátrányainak egyaránt azt tartja, hogy közvetlenek, kiszámíthatatlanok és következménymentesek. Azonban tagadhatatlan, hogy sok a választási lehetőségünk, és könnyen, gyorsan, hatékonyan kapcsolatba léphetünk bárkivel, ami vegyes, de életre szóló tapasztalatokat jelenthet. 

Bizalmatlanul töltöttem le a Tinder-t. Néhány mondhatni kellemes beszélgetés, majd egy-egy kiábrándító randi után a kezdeti kételkedés csak még erősebbé vált bennem. Volt szerencsém mindkét véglethez: az önmagát humorosnak tartó, bújtatottan "szolgáltatást felajánló” és a pontokba szedett, "tökéletes feleség alapanyag”-listán szigorúan pipáló mind az utamba kerültek. – Petra, 22

pexels-julia-m-cameron-4145034.jpg

Kép: Julia M Cameron, Pexels

Új lehetőség vagy időpocsékolás?

Attól függetlenül, hogy milyen komolyságú és típusú kapcsolatokat keresünk, és melyik nemhez vonzódunk, a randialkalmazások nyújthatnak segítséget. A Stanford Egyetem kutatója azt állapította meg, hogy az eredetileg online létrejövő kapcsolatok nem gyengébbek a hagyományos úton kialakulóknál, valamint fontos csatornát és új lehetőségeket jelentenek azok számára, akiket szexuális érdeklődésük valamilyen kisebbséghez kapcsol. Egyik 22 éves olvasónk ezt a csodálatos történetet osztotta meg velünk:

A kedvenc történetem jelenleg is íródik, éppen 9 hónapja, a barátommal ugyanis Tinderen ismerkedtem meg. Ennek az első lépés szempontjából volt jelentősége, utána már minden az első találkozáson dőlt el. Ezek az első találkozások olyanok, mint egy doboz bonbon. Sohasem tudhatod, mit veszel ki belőle. Mindig ezzel a kíváncsisággal és nyitottsággal álltam hozzá, és ez a barátomra is igaz volt. Nem véletlen tehát, hogy egymásra találtunk, és rögtön rezonálni tudtunk egymás érzéseivel.

Számomra ez az app jelentett mindent, hiszen melegként még a szokásosnál is nehezebb "hagyományos módon" ismerkedni, ha egyáltalán létezik ilyen. Ezek az appek - feltéve, hogy jól használod őket - lebonthatják a kezdeti akadályokat a leendő párod és közted éppúgy, mint saját magad elfogadásában. Láthatod, hogy nem vagy egyedül, a pozitív visszajelzések pedig megerősíthetnek abban, hogy semmivel sem vagy értéktelenebb másoknál. Innen nézve ráadásul nemcsak párkereső, hanem a szó szoros értelmében társ, sorstárskereső is. Voltaképpen egy közösség, egy szubkultúra, ami persze máshol is jelen van, de ide sokan félelemből nem jutnak el.

Egy másik hasznos visszajelzés rámutat arra, hogy  a platformok működési mechanizmusai eltérőek lehetnek. Ha az egyiken nem járunk sikerrel, vagy nem tetszik, érdemes mást is kipróbálni. 

A Grindr egy internetes dating app melegeknek, aminek a legnagyobb problémája, hogy nagyon sokan inkább alkalmi dolgokat keresnek, mintsem bármilyen kapcsolatot. Előnye a Tinderrel szemben viszont, hogy nem kell matchelni ahhoz, hogy beszélgetést kezdeményezhess, tehát nem csak a külső alapján dőlhet el minden. – Dániel, 24

A felhasználóbarát kialakítás, a vonzó vizuális megjelenés és a gamifikáció a magas letöltési aránnyal rendelkező randi appokra (pl. Tinder, Bumble, Coffee meets bagel, Plenty of Fish) már mind jellemzőek, és ezek szélesebb ismerkedési lehetőségeket biztosítanak, mert többen használják őket. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a régiódban melyik terjedt el, hiszen a tartózkodási helyed gyakran meghatározza a kapcsolatfelvétel sikerességét. Magyarországon és világszerte továbbra is a Tinder vezet, bár a karanténidőszak alatt új vállalkozások, mint a Quarantine Together is feltűntek a piacon.

pexels-d_ng-nh_n-1021145.jpg

Kép: Dương Nhân, Pexels

Üzleti vállalkozás és kiapadhatatlan veszélyforrás? 

A lehetőségek tárháza végtelennek tűnik, a randiappok tárt karokkal várják a generációkat – elsődlegesen üzleti megfontolásokat figyelembe véve. A tudatos használathoz elengedhetetlen, hogy ezt az aspektust szem előtt tartsuk – olvasóink közül is többen beszámoltak arról, hogy az alkalmazások addiktívak. Nem meglepő, hiszen a szolgáltatók érdeke a reklámbevételek miatt az, hogy minél több időt töltsünk rajtuk, és minél aktívabb kapcsolatot alakítsunk ki velük. 

Bármennyire is tudatában vagyunk ennek az üzleti modellnek, a design pszichológiai hatásai alól nehéz kikerülni, és sokszor nem is szeretnénk, mert remek unaloműző elfoglaltság. Tinderen csak a pozitív fejleményekről értesülünk, ami boldogságérzetet okoz, és fokozza az app szeretetét. Egyik olvasónk csak ezt a történetet osztotta meg velünk, ami mutatja, hogy milyen megrázó lenne, ha a kudarcokkal is folyamatosan szembesülnénk:

Ültem a buszon, és konkrétan láttam, ahogy egy lány megnézte a profilomat, és balra húzott. – Tamás, 24

Az addikció problémáján túl olvasóinkban felmerült a veszélyesség és a szokatlanság érzete is, hiszen a hamis identitás felépítése, a személyiséglopás és az online zaklatás a randiappokon is előfordulnak. A képi és verbális szexting is a bántalmazás eszköze lehet, valamint azt is érdemes átgondolni, hogy az online felületeken magunkról mesterségesen kialakított kép és a valóság között eltérések vannak. Akárcsak a közösségimédia-felületeken, a személytelenség itt is zavaró lehet, és számos lehetőség nyílik egymás véletlen vagy szándékos félreértésére. Egy fontos különbséget azonban érdemes mérlegelni: a randiappokon gyakran intimebb, szenzibilisebb információkat adunk ki magunkról. Tényleg vannak, akik életük szerelmét keresik, vagy esetleg meg is találják. 

Random elkezdtünk beszélgetni Tinderen, aztán egy héttel később taliztunk. Most már mindjárt egy éve együtt vagyunk, és közös lakásunk van. – Ramóna, 20

Hol a bevált recept?

Mint láthatjuk, sem a szakirodalom, sem a személyes tapasztalatok nem fogalmazzák meg az online ismerkedés egységes, bevált receptjét. Azonban fontos, hogy randi appokat kockázataik és működési mechanizmusaik tudatában használjuk, és közben hallgassunk a szívünkre. Ahogy egyik olvasónk remekül megfogalmazta:

A társkeresők a félelmek leküzdésében is segíthetnek, de nagyon fontos, hogy ne ezek a kapcsolatok határozzanak meg. Ne akarj más lenni senki kedvéért, mint amilyen vagy. Nincs olyan, hogy ilyennek és ilyennek kell lenned. Aki a valós éneddel tud összhangba kerülni, ő lesz az igazi párod. – Marci, 22

süti beállítások módosítása