Erasmusban gondolkodsz? - Mik a teendők, ha már jövő ősszel utaznál?

b_v_0106_1_1.jpg

A koronavírus okozta nehézségek közepette számos kérdés merülhet fel bennünk a külföldi utakkal, hosszabb kinttartózkodással kapcsolatban. Annak viszont, aki a 2021/22-es tanévben alap-, mester- vagy doktori képzése során akár csak egy félévet is külföldön szeretne tölteni az Erasmus+ program keretein belül, már most pályáznia kell a helyekre. Cikkünkben a Corvinus hallgatói számára összegyűjtöttük a legfontosabb határidőket és operatív infókat a külföldi részképzéssel kapcsolatban.

2020. 11. 09. Írta: Kristóf Benjámin, borítókép: Bera Viktor

Mi az az Erasmus+, és mit értünk részképzés alatt?

Az Erasmus+ az Európai Bizottság hallgatók számára létrehozott mobilitási programja, melynek segítségével minimum 3, maximum 12 hónapot tölthetsz külföldön tanulmányi vagy szakmai gyakorlati mobilitás keretein belül.

A program ösztöndíjas támogatást is nyújt a kint töltött időszakra, melynek mértékéről a fogadó ország, a mobilitás időtartama és más egyéb tényezők döntenek. A témában részletesebb tájékoztatást a Tempus Közalapítvány honlapján találtok. Amennyiben bilaterális helyre pályáztok, a Corvinus sikeres pályázat esetén csak helyet biztosít a partneregyetemen, anyagi támogatást nem.

A tanulmányi mobilitási pályázat menete

Míg külföldi szakmai gyakorlatot támogató pályázatra folyamatosan lehet jelentkezni, a tanulmányi mobiltásnak megszabott időbeli keretei vannak. A következőkben ennek menetét és feltételeit ismertetjük a Corvinusos hallgatók számára.

A Corvinus partnerintézményeiről és a megpályázható helyekről az alábbi linken tájékozódhattok.

A pályázás idén teljesen online módon történik, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatójaként a Neptunon  keresztül. A 2021/22-es tanév mobilitási időszakára pályázatotokat a Neptun rendszerében az Ügyintézés menüpont Kérvények almenüjében tudjátok leadni. A honlapon található, aktuális pályázati kiírásban pontosan nézzetek utána, hogy miket kell leadni, és kövessétek a feltöltött, hivatalos checklistet is.

Csak abban az esetben tudtok Erasmus+ külföldi részképzésre jelentkezni, amennyiben az átlagotok eléri a legalább 3,0-ás értéket, a kiutazás tervezett időpontjáig legalább két abszolvált félévetek lesz, és rendelkeztek legalább egy B2-es nyelvvizsgával. A pályázat ellenkező esetben automatikusan elutasításra kerül.

Nagyon fontos feltétel az is, hogy abszolválásig - a szakszemináriumon és a kötelező gyakorlaton kívül - a kinti félév idejére még minimum 21 kreditnek maradnia kell. Vagyis legalább 21 kreditet kint kell sikeresen elvégeznetek ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni a mobilitási ösztöndíjat.

Az Erasmus Student Network (ESN) a legnagyobb európai diákszervezet, amely a Corvinuson is jelen van, és segítséget nyújt a diákoknak az akadémiai és egyéb elhelyezkedésekben. Nézzetek utána a tevékenységüknek, ha komolyan érdeklődtök Erasmus iránt.

b_v_0113.jpg

Kép: Bera Viktor, Közgazdász

Az elbírálás egy megadott pontozási rendszeren keresztül történik, amelyben az alábbi tényezők játszanak szerepet.

  • Tanulmányi átlag
  • Neptunba feltöltött nyelvvizsgák (A pályázatba csak azok a nyelvvizsgák számítanak bele, amelyek a Neptun rendszerében szerepelnek!)
  • Motivációs levelek (Az adott egyetemre írt, célratörő motivációs levelek, melyekbe belefoglaljátok azt is, hogy milyen tárgyat kívántok ott felvenni. Az első három helyen megjelölt egyetemre vonatkozóan érdemes motivációs leveleket írni.)
  • Egyéb szakmai tevékenységek (pl. TDK, versenyek, diákszervezeti tagság)

A pályázat leadását követően emailben kaptok értesítést a beszámított pontjaitokról. Amennyiben fellebbeznétek a döntéssel kapcsolatban, egy hét áll rendelkezésetekre. Ezt követően a végleges pontok alapján kerülnek kiosztásra a helyek azonos tudományterületen tanuló hallgatók között. A jelentkezés menetéről és a folyamatról részletes leírást az itt elérhető pdf-ben olvashattok.

A pályázatok leadási időszaka 2020. november 09. (hétfő) 9:00-kor kezdődik, és 2020. november 20. (péntek) 12:00-ig tart.

Ha a Corvinus hallgatójaként pályázol Erasmusra, az egyetem honlapján kezdd el a tájékozódást! A pályázat leadásával és az azt követő folyamatokkal kapcsolatban is számos információt találtok az egyetem hivatalos Erasmus+ külföldi tanulmányi mobilitási útmutatójában, amelyet itt értek el.

stock_1.jpg

Kép: Buro Millenial, Pexels

Kiegészítő lehetőségek

A külföldi részképzés finanszírozását szociális alapú támogatásokkal is ki lehet egészíteni, ezeknek az Erasmus+ pályázat leadására épülő, ám attól független elbírálása van. Fogyatékkal élő és tartósan beteg hallgatók vagy szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók pályázhatnak ilyen kiegészítő támogatásokra. Az ezekkel kapcsolatos lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Kiegészítésként az Erasmus pályázattól függetlenül van lehetőség Campus Mundi ösztöndíj elnyerésére is, amivel akár kiegészíthetitek az elnyert Erasmus ösztöndíjatokat. Ezekről a további lehetőségekről ugyancsak a honlapról tájékozódhattok.

süti beállítások módosítása