74 év áldozatos munkája - Miért ünnepeljük ma a gyermekjogokat?

pexels-artem-beliaikin-1153976.jpg

Minden év november 20-a különleges nap a nemzetközi közösségnek, ugyanis ekkor ünnepeljük a gyermekjogok világnapját. Az UNICEF kezdeményezésére számos ország megemlékezik erről a napról. Ha elég szerencsések vagyunk ablakunkból látni a kékbe borult Lánchidat vagy a Corvinus új épületét péntek este, akkor gondoljunk a Föld minden szegletén élő gyermekekre, és annak a szervezetnek fáradhatatlan munkájára, amely már 1946 óta folytatja a küzdelmet a gyermekek érdekeiért. Cikkünkben az UNICEF működéséről és a Gyermekjogi Egyezményről emlékezünk meg.

2020.11.20. Írta: Balogh Bálint, borítókép: Artem Beliaikin, Pexels

31 éve, 1989. november 20-án lépett életbe a gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezmény, amely egységesíti a szerződést aláíró országokban a gyermekek jogait. Miért van erre szükség? Hogy a világ összes gyermeke érvényesíteni tudja alapvető jogait, és hogy az őket ért sérelmeket visszaszoríthassuk. 

Az egyezmény értelmében minden gyereknek joga van:

  • a gondoskodáshoz és ellátáshoz (élelemtől a tanuláson át a szeretetig), 
  • a védelemhez (jogi és fizikai értelemben) 
  • és a részvételhez (az őket érintő kérdésekben való megnyilvánuláshoz).

De ki áll a szerződés érvényesítése mögött? Elsősorban minden aláíró kormány, azon túl az UNICEF világszervezete, amelynek mandátumát az ENSZ 1953-ban határozatlan időre meghosszabbította. A szervezet a második világháború befejezése óta több millió gyermeknek segített világszerte. Legnagyobb érdemei közé tartozik a frambőzia elleni világkampány elindítása, közreműködése a Gyermekjogi Egyezmény kidolgozásában, a rászoruló országokban az oktatás megszervezése, a szoptatás népszerűsítése a helyettesítő anyagok kódexének felállításával, a Mondj igent a gyermekekért! kampány elindítása, és még számtalan globális és lokális gyermekvédelmi kezdeményezés. 

pexels-neosiam-618116.jpg

Kép: NEOSiAM 2020, Pexels

Munkájáért a szervezet 1965-ben Nobel-békedíjat kapott. 

A szervezet az ENSZ speciális Gyermekalapja, központja New York. 190 országban van jelen, ebből 156 országban folytat fejlesztési programokat, fejlettebb országokban pedig nemzeti bizottságként van jelen, amelyek a szervezet globális munkáját segítik elő adományszervezéssel, illetve érvényesítik a gyermekek jogait az adott országban. Minden iroda az UNICEF küldetésével összhangban, a helyi kormányokkal együttműködve végzi feladatát. 

Magyarországi irodája is van, ez nemzeti bizottságként működik. Elsősorban a rászoruló gyermekeknek gyűjt adományokat, de itthon is indít gyermekvédő programokat, és kiáll például a gyermekbántalmazás ellen. Hazánkban a szervezet 1975 óta tart fenn irodát, de a második világháború után már jelen volt országunkban, amikor élelemmel és egészségügyi ellátással segített a háború károsultjainak.

Miben segít az UNICEF? Elsősorban biztosítják, hogy minden gyermeket megillessenek az alapjogai, és egyenlő esélyekkel tudjanak indulni az életben. Az egyik ilyen sarkalatos küldetése az éhezés felszámolásáért vívott küzdelem. A világon 129 millió gyermeket érint az alultápláltság.

A legbetegebbek megsegítéséért fejlesztette ki az UNICEF a Plumpy’Nut nevezetű terápiás élelmiszerét, ami egy hónapra 3000 Ft-ért képes fedezni egy fejlődő gyermek tápanyagszükségletét.

Az éhezés felszámolása mellett az UNICEF az élet több területén is igyekszik segíteni a rászorulókat. WASH kampányán belül például felhívja a figyelmet a víz, a közegészségügy és a higiénia szoros kapcsolatára.

pexels-archie-binamira-754769.jpg

Kép: Archie Binamira, Pexels

Víztisztító megoldásokkal csak tavaly több, mint 32 millió ember számára biztosított ivóvizet.

Fontos kiemelni az oktatásszervezési tevékenységét, melynek keretében mobil iskolákat hoz létre, illetve oktatókat képez ki.

Fontos az egészségügyi munkája is, hiszen a világ gyermekeinek több, mint egyharmadát a szervezet oltja be. 

Végül, de nem utolsó sorban olyan szociális célokért is küzd, mint a gyermekmunka felszámolása, a megkülönböztetés elleni védelem, menekültek védelme vagy a gyermekházasság felszámolása és a nemi egyenlőtlenségek visszaszorítása. Az érintett gyermekeket és szüleiket humanitárius segélyekkel, oktatással és adománygyűjtéssel igyekszik megsegíteni, a szétszakított családoknak pedig segít az újraegyesítésben. A szervezet igyekszik a probléma gyökerénél segíteni, így megakadályozva a negatív öngerjesztő folyamatokat.

Hazánkban az UNICEF legnépszerűbb programja a Gyerekhang, amit minden év november 20-án tartanak meg. A program keretében a gyerekek veszik át az irányítást különböző vezetői pozíciókban. Így történhetett meg az, hogy tavaly novemberben is több száz gyerek vitázhatott a Parlamentben környezetvédelmi témákról, de előfordult már, hogy az esti híradót is a fiatalok vezették. Emellett fontos megemlíteni az Ébresztő-óra kezdeményezését is, aminek keretében 4-12. osztályos gyermekeknek tartanak felvilágosítást a jogaikról, illetve a Kilátó Élményprogramja, amiben gyermekvédelmi gondozásban élő gyermekeknek nyújtanak többek közt élményterápiás foglalkozásokat.

süti beállítások módosítása