Karácsonyi készülődés könyvekkel - könyvajánló

pexels-jill-burrow-6069700.jpg

A karácsonyi hangulatot nemcsak gyertyákkal, mézeskaláccsal vagy adventi kalendáriummal lehet meghozni, hanem könyvekkel is. A klasszikus regénytől a meseleveleken át a krimiig: mutatunk három könyvet, amit érdemes elővenni a karácsonyi készülődés közben.

2020.12.06. Írta: Sipos Sára, borítókép: Jill Burrow, Pexels

Karácsony közeledtével, a fa alatt megpróbálunk többet olvasni, a vizsgaidőszak után pedig talán több időnk is van rá. Szívesen vennél kézbe a hangulathoz illő, kedves könyvet? Vagy inkább valami hátborzongató, izgalmas történet köt le a munkás hetek után? Könyvajánló sorozatunk karácsonyi kiadásában mindegyikre hozunk példát, hogy ne maradj olvasnivaló nélkül a téli szünetben sem.

Charles Dickens: Karácsonyi ének

A máig népszerű angol író regénye igazi karácsonyi klasszikus: megerősíti az emberekbe, a világba, a változás lehetőségébe vetett hitet, ami - lássuk be - 2020-ban ránk is fér.

A történet főszereplője a gazdag, magányos, szívtelen és kapzsi Scrooge úr, aki ráadásul utálja a karácsonyt.

Miután a körülötte élő embereknek pusztán szórakozásból újfent keresztbe tett, meglátogatja őt volt üzlettársának szelleme, és másik három szellem érkezését jelenti be. Scrooge úrnak megjelenik először a múlt karácsony szelleme, emlékeztetve őt hajdani életére. Ezután érkezik a jelen karácsony szelleme, aki megmutatja neki a környezetében élők valóságát. Végül a jövő karácsony szelleme figyelmezteti, milyen sors vár rá, ha nem változik meg. A szellemek látogatása felnyitja a főszereplő szemét, és új emberré válik.

Ez a felemelő könyv rávilágít arra, miről is szól igazából a karácsony. Dickens regényét sokan már szinte közhelyesnek tartják, pedig nem is állhatna attól távolabb. A szolidaritás és a társadalmi érzékenység adják a történet alapját. A szellemek megjelenése ellenére azt a tételmondatot fogalmazza meg, hogy apró, hétköznapi dolgokkal is lehet szebb jövőt kreálni, nem kellenek ehhez hatalmas vállalások. Egyszerre rendkívül humoros és fájdalmas, jól kidolgozott jellemekkel operáló, csodálatos kis könyv.

dickens.jpg

Kép forrása: British Library’s collection

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

A Gyűrűk ura sorozat írójának karácsonyi könyve is széles körben ismert, nem véletlenül. Már a háttértörténet is szívet melengető: Tolkien 1920-tól húsz éven keresztül minden decemberben saját maga által illusztrált leveleket küldött a gyerekeinek, melyek a bélyeg szerint az Északi-sarkról jöttek.

tolkien.jpg

Kép forrása: libri.hu

A leveleket Karácsony apó írta a gyerekeknek, és mesélt nekik az életről, kalandokról és a veszteségekről is. Az egyik legkedvesebb karakter Korhu, a jegesmedve, aki rendszerint valamilyen kalamajkába keveredik. A leveleket bűbájosan kiegészítik Tolkien saját rajzai.

A Gyűrűk ura megálmodója nem hazudtolta meg magát: a Karácsonyi levelek egész mitológiát, világot teremtett. Az évek alatt Karácsony apó leveleiből szinte eposz alakult ki: háborúkkal, saját írással, új ábécével, rengeteg mókás kalanddal.

A Gyűrűk ura rajongóknak szinte kötelező darab, de a kötet mindenkinek szól: megnevettet, másik világba repít, és annak részesévé tesz. Tolkien fantáziavilágát a magyar kiadásban is teljesen át lehet élni, hiszen a rajzokon kívül az eredeti levelekből is tartalmaz részleteket, és még Jegesmedve ábécéjét is bogarászhatjuk benne.

Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Egy igazi krimi karácsonykor is krimi, a világ legjobb nyomozója pedig az ünnepekkor sem tétlenkedik. Agatha Christie regénye eltérőnek tűnhet az előző könyvektől, de a karácsonyfa mellett üldögélve remek, izgalmas olvasmány.

agatha_christie.jpgKép forrása: IMDb

A történet szerint a milliomos Simeon Lee meghívja, vagy inkább magához rendeli családját karácsonykor. A családi környezetben érezhetően feszültség uralkodik, ráadásul váratlan vendégek is érkeznek. A zsarnokoskodó házigazda karácsony napján a végrendeletét beszéli meg az ügyvédjével, majd magához hívja a családtagokat, és összeugrasztja őket. Hamarosan brutális gyilkosság történik, de szerencsére a világhírű belga nyomozó, Hercule Poirot a közelben vendégeskedik, így - karácsony ide vagy oda - a rejtély végére kell járnia.

Valaki nem az, akinek mondja magát? Melyik családtag lehetett a tettes? Hová tűntek a gyémántok? Természetesen a zseniális Poirot megkeresi a válaszokat a kérdésekre, mi pedig lefagyva olvashatjuk a végkifejletetet. Agatha Christie ezen regényét a legjobbjai között tartják számon: bravúros, olvasmányos, fordulatos krimi, ami meglepő módon valóban szolgál egy kis ünnepi hangulattal.

süti beállítások módosítása