A Corvinus is részt vett az MNB Könyvsarok programban
Dubéczi Zoltánnal, a jegybank oktatási programjainak főkoordinátorával beszélgettünk (I. rész)

b_v_173.jpg

Színvonalemelés, nemzetközi mércék, verseny és utánpótlás – néhány ok, ami miatt a Magyar Nemzeti Bank is szerepet vállal a felsőoktatásban. Néhány hete az egyetem könyvtárában átadták az MNB Könyvsarkot, többek között erről is beszélgettünk Dubéczi Zoltánnal, a jegybank elnöki főtanácsadójával, az MNB oktatási programjainak főkoordinátorával.

2020.12.11. Írta: Kovács Máté, borítókép: Bera Viktor, Közgazdász

Az MNB és a PABooks az elmúlt években számos új tudományos munkát adott ki közgazdasági, pénzügyi, geopolitikai és menedzsment témákban.

Az MNB Könyvsarok programot azért találtuk ki, hogy a témákban született könyveket, kiadványokat az MNB-vel együttműködő egyetemek hallgatói részére az egyetemi könyvtárakban elérhetővé tegyük

– mondja Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója. A gyűjteményben az MNB saját könyvei mellett folyóiratok és egyéb kiadványok is helyet kapnak majd.

dr_dubeczi_zoltan_portrek_highres-0513-kozeli.jpgAz első gyűjteményt szeptember 1-jén adták át a Pécsi Tudományegyetemen, ezt további egyetemek könyvtárai követik. Pécsett szeptemberben még lehetett rendezvényt tartani, a Corvinuson a járvány miatt már nem. “Azzal, hogy a Könyvsarok tábla felkerült, és a könyveket elhelyezték, átadtuk az MNB Könyvsarkot és használhatják a hallgatók. Az MNB Könyvsarkot az időközben megjelenő újabb könyvekkel félévente frissíteni fogjuk. Remélhetőleg fél év múlva, az akkor érkező könyvcsomag átadása alkalmából már szervezhetünk programot is, később pedig további szakmai programokat is tervezünk.”

„Az MNB könyvek nagy terjedelmű, vastag, majdhogynem kódex méretű könyvek, melyeket évről-évre adunk ki” – mondja Dubéczi Zoltán. „Ilyen például az Egyensúly és növekedés, a Versenyképesség és növekedés, az Etikus közgazdaságtan vagy a Modern jegybanki gyakorlat.”

Vannak olyan MNB kiadványok, amelyek meghatározott időközönként jelennek meg. Ilyenek például a Pénzügyi stabilitási jelentés, az Inflációs jelentés vagy a Lakáspiaci jelentés. Akadémiai szinten is jegyzett folyóirat a Hitelintézeti Szemle, melynek kínai nyelvű válogatáskötetei is vannak.

A jegybank alapítványának könyvkiadója, a Pallas Athéné Books könyvei is kiemelt szerepet kapnak. Elsősorban külföldi egyetemi kiadók könyveit adják ki magyarul, pár hónappal az eredeti megjelenésük után.

„A könyvsarok tehát az MNB könyvekből, az MNB rendszeres és eseti kiadványaiból, a Hitelintézeti Szemléből, geopolitikai témájú könyvekből és a PABOOKS könyveiből áll össze.”

Dubéczi Zoltán szerint „fontos, hogy egy helyen elérhető legyen mindaz a szellemi termék, ami könyvekben, folyóiratokban, szakmai kiadványokban testesül meg.

"A hallgatók ezt látva tudhatják, hogy a könyvtárban kereshetik az MNB és a PABooks kiadványait."

A kiadványok negyedévente, a könyvek egy-két hetente jelennek meg, ezért a könyvtárat is folyamatosan frissíteni fogják.

Az MNB Könyvsarok nemcsak országos, hanem Kárpát-medencei program. „Határon túli, magyar nyelvű képzéseket is folytató egyetemekre, karokra is szeretnénk eljuttatni ezeket a könyveket. Az erdélyi és felvidéki hallgatók számára is kiváló lehetőség, hogy az MNB Könyvsarok könyveit ingyen olvashatják és tanulhatnak belőlük.”

b_v_219_1_1.jpg

Kép: Bera Viktor, Közgazdász

Gyakorlatiasság, nemzetköziesítés, verseny és utánpótlás

Miért van szükség arra, hogy az MNB szerepet vállaljon a felsőoktatásban? Dubéczi Zoltán szerint az a céljuk, hogy emeljék a magyar közgazdaság-tudományi képzés színvonalát. „Azt szeretnénk, hogy több gyakorlati ismeret, több gyakorlati tudás kerüljön be az oktatásba”.

Fontosnak tartjuk a nemzetköziesítést is. Célunk, hogy minél több külföldi oktató jöjjön Magyarországra, valamint ösztöndíjakat adjunk magyar hallgatóknak, hogy menjenek külföldre tanulni

– mondja az MNB elnöki főtanácsadója. „Ennek érdekében több száz külföldi oktatót, jegybanki vezetőt hívtunk meg, ezt jellemzően mi finanszíroztuk. Ez a vírus miatt megakadt, de online is próbáljuk folytatni”.

Az utánpótlásképzés sem elhanyagolható szempont. „Van egy olyan célunk is, hogy szélesítsük azt a bázist, ahonnan a Magyar Nemzeti Bankhoz kerülnek a fiatalok, és javítsuk a felkészültségüket. Tehát magunkra is gondolunk, amikor a Corvinus különböző programjaiban részt veszünk.” Dubéczi Zoltán azt mondta, a hallgatók közül most is sokan dolgoznak gyakornokként vagy pályakezdőként az MNB-nél.

A verseny az egyetemek és a hallgatók között egyaránt fontos szempont, amit a jegybank elnöki főtanácsadója is kiemelt. „Az MNB 2016-ban hívta életre Kiválósági Ösztöndíjprogramját, mely nagy sikerrel működik immár ötödik éve."

A tanulmányok támogatása mellett egyértelmű cél, hogy növeljük a versenyt, ami jobbnál jobb teljesítményt hozhat elő.

süti beállítások módosítása