Ide jelentkezz, ha érdekel a számok világa és a FinTech forradalom - Megújul a Pénzügy és számvitel alapszak a Corvinuson

o_zs_0207_1.jpg

A Corvinus Egyetem megújulásának következő projektjeként egy lehetőségekkel teli, sokszínű és áramvonalas alapszakot mutatunk be, ami biztos pénzügyi és számviteli tudást ad a hallgatóknak. Hogyan változott meg a szak felépítése? Milyen specializációk közül lehet választani? Hogyan lehet a hagyományos szakdolgozatot kiváltani egy projektmunkán alapuló esetalapú dolgozattal? Ezekről kérdeztük Dr. Dömötör Barbarát, a Pénzügy és számvitel alapszak felelősét.

2021.02.08. Írta: Belayane Najoua, fényképezte: Örsi Zsanett, Közgazdász

A Budapesti Corvinus Egyetem megújulása komoly változásokat hozott nemcsak az egyetem arculatában és felépítésében, hanem az alap- és mesterszakok, valamint a szakirányú továbbképzések kínálatában is. A Pénzügy és számvitel alapszak megújulására is jellemző az eredményalapú megközelítés, azaz annak a figyelembevétele, hogy a hallgatóknak milyen kompetenciákkal kell rendelkezniük, amikor kikerülnek a szakról. Az egyetem megújulásának következő projektje 2021 szeptemberében debütál.

“A Pénzügy és számvitel alapszak megújításának legfontosabb inputjai a hallgatók visszajelzései, illetve a hasonló képzések nemzetközi gyakorlatának vizsgálata volt. Részletes felmérést végeztünk a jelenlegi alapszakos hallgatók és a már végzettek között, felmértük az igényeket és azok alapján alakítottuk a szak tartalmát. Összességében próbáltuk az alapszakunkat még inkább egy nemzetközi igényeket is kielégítő, gyakorlatias szakká formálni, ahol nagy hangsúlyt fektetünk a kiváló módszertani alapozásra” - mondja Dr. Dömötör Barbara, a Pénzügy és számvitel szak felelőse.

“A változások egyik eleme a célirányos alapozás. Már az első évben, az általános, kötelező tantárgyak keretei között is előjönnek a pénzügyi problémák, a hallgatók a tanult módszertan gyakorlati felhasználásával a kezdetektől fogva találkoznak. A statisztikai, matematikai ismeretek oktatása nem a többi szakkal együtt történik, hanem kimondottan a szakra szabottan, így a módszertani példák során törekszünk arra, hogy a következő évtől kezdve a speciális pénzügyi feladatok még nagyobb hangsúlyt kapjanak.”

A szak felépítése

“A szak felépítésében nem vezettünk be radikális változásokat - az első két évben az alapozó tárgyakat tanulják a hallgatók, míg a harmadik évben a specializációk tárgyain lesz a hangsúly. Ami újdonság és egyben könnyebbség lesz a hallgatóknak, hogy az operatív tantervben kevesebb, nagyobb kiméretű tantárgy lesz, ami lehetővé teszi, hogy a hallgatók ne aprózzák el az energiáikat ” - mondja Dr. Dömötör Barbara, aki azt is kiemeli, hogy bár kevesebb tantárgy lesz, a kreditkövetelmények nem változnak, így az egyes tantárgyak több kreditet fognak érni. “A hat kredites tantárgyak mellett lesznek nulla kredites kritériumtárgyak is, amelyek a későbbi tantárgyakhoz fognak alapozó tudást nyújtani.”

“A kreditek átgondolása mellett megnöveltük a szemináriumok arányát, ahol a hallgatók közvetlenebb kapcsolatot alakíthatnak ki az oktatókkal és egymással. Így több figyelem jut egy-egy hallgatóra és a kisebb csoportok lehetővé teszik a csoportmunkát, és a jobb oktatói visszajelzést” - teszi hozzá a szakfelelős.

Ahogy az élet minden területén, úgy a pénzügyi világban is egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság, éppen ezért a megújult alapszakon már nemcsak érintőlegesen fognak találkozni a tanulók a témával, hanem egy külön, ennek a témának dedikált tantárgy, a Pénzügyi etika és fenntarthatóság kereteiben lehet átgondolni a hosszú távú, sikeres pénzügyi-gazdasági működés feltételeit, alapvetéseit.

A szak elvégzése biztosítja a mérlegképes könyvelői tudás elsajátítását, ami felmentést jelent a mérlegképes könyvelői oklevél megszerzéséhez szükséges vizsgák lényegében mindegyike alól.

o_zs0112_1.jpg

Specializációk

A szakon két specializáció indul, a pénzügy és a számvitel, az egyes specializációk a választott területen nyújtanak további elmélyülési lehetőséget. A szakon eddig is támaszkodtunk az egyetem Pénzügyi Laboratóriuma (FinLab) által nyújtott lehetőségekre, a jövőben folytatjuk ezt a gyakorlatot, és mindkét specializáció oktatásába további FinLab alkalmazási lehetőségeket is beépítünk.

1. Pénzügy specializáció a vállalati pénzügyi tervezés, a pénzügyi adatelemzés és a pénzügyi piacok működésébe nyújt mélyebb betekintést. A hallgatók további ismereteket szerezhetnek a tőzsdei ügyletek, kockázatitőke-befektetések, portfólió optimalizálás, M&A tranzakciók (vállalatfelvásárlások, -egyesülések) területén, valamint esettanulmányokon keresztül a széles értelemben vett gyakorlati pénzügyi problémák sorát tárgyalják. 

2. Számvitel specializáció a számviteli szakma teljes spektrumát átfogja. A hallgatók éppúgy megismerkedhetnek a hazai számvitel részleteivel, mint a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szabályaival. A klasszikus számviteli területek, mint a pénzügyi kimutatások összeállítása, az ellenőrzés és könyvvizsgálat mind részét képezik a specializáció oktatási anyagának, de különös hangsúlyt fektet a specializáció a modern informatikai megoldások ismertetésére is.

A specializációk mellett a hallgatóknak már az első évben lehetőségük nyílik arra, hogy bekapcsolódjanak a Speciális Pénzügyi Matematika tehetséggondozó programba, ami emelt szintű tudást ad matematika, statisztika és a pénzügyek terén

- mondja Dr. Dömötör Barbara.

Az alapszakok utolsó féléveinek fontos feladata a szakdolgozat megírása, amit hagyományosan a szakszemináriumi tárgyak kereteiben végzett kutatómunka segített. A megújult Pénzügy és számvitel alapszak esetében lehetőség nyílik az esetalapú szakdolgozat írásra is. “A tervezett újítással a Szakszeminárium I. helyett egy projekttárgyat is választhatnak a hallgatók, amelynek kereteiben végzett munkát felhasználhatják a szakdolgozatuk megírásához. Ezek a szakdolgozatok esetalapúak lennének, a gyakorlati probléma megoldásának folyamatát, és az ebben tanultakat mutatnák be.”

Ahogy az összes corvinusos szakra igaz, a megfelelő eredményeket elérő hallgatóknak lehetőségük van a Corvinus Ösztöndíj elnyerésére, ami tandíjmentességet biztosít a tanulmányok alatt. A Corvinus Ösztöndíjról ebben a cikkünkben olvashattok részletesebben.

süti beállítások módosítása