Szerinted milyen a jövő társadalma? - Komplex érzékenyítő program az On The Spot támogatásával

influencer-4081842_1920.jpg

Coming out vagy outing? Mi fán terem a GDPR és az újságírói etika? Kiről és milyen feltételek mellett publikálhatsz képet? Melyek a hazai gyermekvédelmi rendszer legfontosabb törekvései? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak válaszokat a Dear Society képzés résztvevői.

2021.02.09. Írta: Barla-Szabó Zsófia, borítókép: expresswriters, Pixabay

“Egy társadalom akkor válhat jobbá, ha a tagjai figyelemmel és elfogadással fordulnak egymás felé. Hallasd te is a hangod!” Így szól a Menetszél Egyesület programjaként megvalósuló Dear Society komplex média és érzékenyítő újságírói kurzus mottója, aminek hatására fél évvel ezelőtt rányomtam a küldés gombra a jelentkezési lap kitöltése után.

Az On The Spot dokumentumfilm-sorozat alkotói által támogatott programba elsősorban azokat a társadalmi kérdések iránt érdeklődő fiatalokat várják, akik szeretik kritikusan és őszintén szemlélni korunk problémáit, és nyitottak rá, hogy véleményüket újságíróként másokkal is megosszák.

A 2019-ben indult képzés legfontosabb célja egy civil szervezeteket és fiatalokat összehozó közösség felépítése, amely a médianyilvánosság segítségével igyekszik felhívni a figyelmet a társadalmunkat érintő problémákra.

Bár a programba elsősorban szociológia, pszichológia, szociális munka, kommunikáció- és médiatudomány, pedagógia, szabadbölcsészet és jog szakokon tanuló vagy végzett fiatalokat várnak, a mi csoportunkban akadt több közgazdász és informatikus is - bátran ajánlom tehát bármely tudományterületen tevékenykedőnek, aki szociálisan érzékeny és kellő motivációval és eltökéltséggel rendelkezik.

A kéthetente szerda esténként zajló kurzus alkalmai az alábbi témákat érintik:

  • Bevezetés és újságírás alapozó
  • Sajtóműfajok, a cikkírás alapjai
  • Vizuális érzékenyítés
  • Adatvédelem és újságírói etika
  • Gyermekvédelem
  • Nők jogai
  • LMBTQ
  • Klíma- és környezetvédelem

A workshopokon kívül a résztvevők rendszeres otthoni feladatokon is dolgoznak - a számos apró, kreatív egyéni és csoportmunka remek ráhangolódást jelent a közös alkalmakra. Mindezen kívül pedig a program teljesítésének feltétele három cikk megírása szabadon választott témában, amelyhez minden segítséget biztosítanak a szervezők.

filmmaker-2838932_1920.jpg

Kép: lukasbieri, Pixabay

A vírusra való tekintettel a képzés jelenleg online formában zajlik, ez azonban nem akadálya a színes, interaktív alkalmaknak. Az esti workshopok többségét meghívott előadók tartják, az izgalmas prezentációkat kiscsoportos műhelymunka, kérdezz-felelek és interaktív vita követi.

A félév során a vendégelőadók sorát erősítették többek között a Gyermekhíd Alapítvány, a Háttér Társaság és a Nők Lapja munkatársai, a Dear Society partnerei között pedig a Fridays For Future, az InDaHouse és a Budapest Pride mellett számos egyéb szervezet is megtalálható.

Az már csak hab a tortán, hogy a Dear Society kapcsolatban áll az Átlátszóval, így a képzés során gyakorlatilag szinte minden héten volt lehetőségünk áthallgatni egy-egy oknyomozó újságírást boncolgató workshopra is.

A kurzus elején minden résztvevő saját mentort kap maga mellé, aki a program alatt végigkíséri őt a cikkírás folyamatán, válaszol felmerülő kérdéseire, emailben, videón vagy személyes találkozók alkalmával támogatja. Az egyértelmű szakmai fejlődés mellett tehát a Dear Society remek lehetőség a kapcsolatépítésre is - értékes ismeretségeket köthetsz mind a meghívott előadókkal, mind pedig a képzést szervező és azon résztvevő fiatalokkal egyaránt.

Szívből ajánlom a programot mindazok számára, akiket egy kicsit is érdekel, hogy merre tartunk társadalmilag, szeretnek és szeretnének közösen gondolkodni, és véleményüket szívesen megosztanák másokkal is. A Dear Society eszközt ad a kezedbe, hogy változtathass. Élj vele!

Ha megtetszett a lehetőség, plusz infókat a program honlapján találsz. A jelentkezési űrlapot itt éred el, a határidő pedig február 11. csütörtök.

süti beállítások módosítása