Lemaradtál? Nézd vissza! – Ilyen volt a 29. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Idén 29. alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat csapata az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált, amely az év legnagyobb diákmédiával kapcsolatos szakmai és kulturális rendezvénye. Megnéztük, mi minden történt.

due1_czerkl_ga_bor_jpeg.jpg

Írta: Klisóczki Fanni
Fotók: Czerkl Gábor és Pozsonyi Zita, DUE, Borítókép: Czerkl Gábor

A DUE Médiahálózat (korábbi nevén  Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Magyarország második legnagyobb újságíró-szervezete. Minőségi tartalmakat gyártanak és gyűjtenek össze országszerte a tehetséges diákoktól, továbbá rendezvények szervezésével foglalkoznak, hogy így segítsék a fiatalok közösségének épülését. Ebből a célból rendezik meg minden tavasszal az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált.

Idén programok sokasága várt minket május 20-án az UP Rendezvénytérben. Az idei fesztivál másik neve a környezettudatosság jegyében Klímanap volt, és a programok között is kiemelt szerepet kapott a környezetvédelem, illetve a természettudományok témaköre.

due2_czerkl_ga_bor_jpeg.jpgFotó: Czerkl Gábor, DUE

A fiatalok között voltak olyanok, akik a színes előadások, izgalmas kitelepülések  miatt érkeztek, de akadt, akit kifejezetten a Nagy Diák Klímateszt és a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt döntője, vagy a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat ünnepélyes díjátadója érdekelt, amelyek szintén a rendezvény keretében valósultak meg. 

Az eseményen nemcsak a csillogó szemeket és az eredményhirdetés miatt az izgalomtól remegő térdeket volt jó látni, hanem azt is, ahogyan a kommunikáció és a média szeretete összekapcsolja a fiatalabb generációt. Inspiráló és befogadó közeggel találkozhattunk, a DUE tagjai régi barátokként üdvözölték egymást, a különböző standoknál pedig azok is új ismeretségeket köthettek, akik egyedül érkeztek. 

due3_czerkl_ga_bor_jpeg.jpgFotó: Czerkl Gábor, DUE

Lemaradtál vagy ütközött a programod a sajtófesztivállal?

Az NMHH támogatásával idén minden esemény streamen is követhetővé vált, az előadások pedig továbbra is visszanézhetőek a DUE weboldalán. Lássuk, melyek azok, amiket Te sem hagyhatsz ki!

A Média Pódium délelőtt a Csodák tárháza című beszélgetéssorozaton keresztül nyújtott betekintést a tudomány világába. A hallgatóság megismerkedhetett az elméleti- és atomfizikával, a robottechnikával, biológiával és csillagászattal vagy akár az igazságügyi antropológiával is.

Az izgalmas előadókat dél körül a Petőfi Rádió szerkesztői és műsorvezetői váltották, akik a médiáról és a megújult rádióállomásukról beszéltek. Ezt követően egy IT fókuszú pályaorientációs előadást hallhattunk, mely a fiatalok számára  igazán aktuális témának bizonyult.

Felszólalt Királyné Kövesi Tímea rendőr őrnagy és  a vloggerként ismert Szécsényi András, SZECSÓ is, akik a bűnügyi helyszínelés kulisszatitkairól meséltek. Elmondták például, hogy a CSI sorozatban látott megoldások a való életben gyakran nem vezetnek eredményre, csupán szemfényvesztésről van szó.

Délután DJ Dominik mesélt a Retro Rádió világáról, majd néhány ismert magyar színész segítségével betekintést nyerhettünk a hazai musicalek világába. Később szó esett tehetségkutató tévéműsorokról a Sztárban Sztár versenyzőivel, majd egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került a három vlogger, Zsomac, PLaura és Szecsó részvételével. 

due4_pozsonyi_zita.jpegFotó: Pozsonyi Zita, DUE

Az esemény tehát mindenki számára tartogatott izgalmas elemeket. Ha valamelyik előadás vagy beszélgetés felkeltette érdeklődésedet, a Média Pódium programja ezen a linken visszanézhető.

A Stream Színpad eseményei a DUE versenyeihez és pályázataihoz kapcsolódtak, továbbá szakértői nézőpontból vitattak meg gyermekvédelmi és klímaválsággal kapcsolatos kérdéseket. A Stream Színpad programjai itt visszanézhetőek.

due5_pozsonyi_zita.jpegFotó: Pozsonyi Zita, DUE

A Nagy Diák Klímateszt illetve a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt szintén visszanézhető. Ezek izgalmas, élőben felvett kvízműsorok, amelyekben, habár gyerekek vesznek részt, a kérdések az idősebb korosztály számára egyaránt kihívást jelenthetnek.

süti beállítások módosítása