A virtuális víz valósága és a modern víztakarékosság

bubbles-230014_1920.jpg

Ha a víztakarékosságra gondolunk, akkor rögtön a csap elzárása és a gyors zuhanyzás jut az eszünkbe. De arra ritkán  gondolunk, hogy például egy nadrág vagy egy csésze kávé előállításához mennyi vízre van szükség. A virtuális víz minden termékben ott van, akár látjuk, akár nem. A modern víztakarékosság a fogyasztói szokások megváltoztatásánál kezdődik.

2021.02.17. Írta: Belayane Najoua, borítókép: MartinStr, Pixabay

Egy liter ásványvízzel valójában hét liter vizet fogyasztasz el

Régi mondás, hogy “nem minden az, aminek látszik” - ez a vízfelhasználásra is igaz. A mindennapok során csak töredékét látjuk annak a vízmennyiségnek, amit az ipar, a mezőgazdaság, a tercier szektor felhasznál. Egy csésze kávé előállításához (ami nagyjából két deci), valójában 140 liter vízre van szükség. De nemcsak az ételek előállítása közben használunk óriási mennyiségű vizet, hanem minden fogyasztási cikknél, ruházatnál, technikai eszközöknél. Íme néhány megdöbbentő adat arról, hogy egy-egy termék mit is jelent a Föld vízkészletének szempontjából:

kg_2_8.jpg

Víz, amit nem látunk - a virtuális víz fogalma

A vízfelhasználás jelentőségével, ökológiai összefüggéseivel és a társadalom számára is érzékelhető következményeivel az elmúlt években a Cambridge-i Egyetem professzora, Anthony Allan foglalkozott. Ha tudni szeretnénk, hogy a vízfelhasználás ténylegesen milyen hatásokkal van környezetünkre, akkor nem elég csak a háztartásokban elhasznált vizet megfigyelnünk. A teljes vízigény figyelembe veszi azt, hogy az országban felhasznált termékek egy részét az ország határain kívül állították elő, ahol szintén használtak valamennyi vizet az előállításhoz.

A virtuális víz fogalmát John Anthony Allan brit geográfus vezette be, hogy a víz alapvető értéke mellett felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy a víz egyben alapvető alkotóelem is. Tehát az elnevezés a háttérben folyó vizet jelöli, ami szinte minden termék előállításához szükséges.

Minden élő és élettelen alapanyagban van valamennyi víz, ezenkívül még azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi vizet használnak fel az előállításához, a tisztításához, a növények termesztéséhez vagy az állatok tenyésztéséhez. A virtuális víz fogalma azt fejezi ki, hogy mennyi víz szükséges például egy kiló marhahús előállításához, ha figyelembe vesszük a hús teljes életútját, a marha megszületésétől a tányérra kerülésig. 

Ipari felhasználás és exportálás

A mezőgazdaságon belül a legtöbb víz a marhahús előállításához szükséges, míg az ipari szektorban túlnyomórészt a nagy gépek igénylik a legtöbb vizet. Éppen ezért nem meglepő, hogy a legtöbb vizet exportáló országok az Egyesült Államok, Kína, Brazília, India és Argentína. A legnagyobb virtuálisvíz-importáló területek pedig Európa, Észak-Afrika, Mexikó és Japán.

Ez azért is fontos, mert az ipari vízfelhasználásnál úgynevezett szürke víz (szennyezett és tisztított víz egyvelege) keletkezik, amit a szennyezett víz hígításához használnak. A Föld vízkészlete véges, és minél több szennyezett víz keletkezik, annál kevesebb lesz a tiszta víz, ami fogyasztásra alkalmas.

Tippek a virtuális vízfelhasználásod csökkentéséhez

hand-washing-4818792_1920.jpg

Kép: slavoljubovski, Pixabay

Kevesebb ételt dobj ki! Ha csökken a kereslet, akkor nem használnak fel feleslegesen vizet. 

Ha teheted, szezonális élelmiszert fogyassz! A szállításhoz nagy mennyiségű víz kell.

Mérsékeld a húsfogyasztásodat! Egy-egy húsmentes nap, és máris sokat tettél a Földért. 

Ne vegyél felesleges ruhát, játékot, bármilyen eszközt!

süti beállítások módosítása