Önkénteskedj és szerezz felejthetetlen élményeket!

img_4221.jpg
Közösség, fiatalosság, innovatív gondolkodásmód - ez a KIKAPCS. Alapítvány, ami két év alatt több mint hetven családot vitt el nyaralni. A sajátos nevelési igényű gyermekek, akik mások, mégis ugyanolyan értékesek, mint a többiek. A szülők, akik nap mint nap egyedi problémákkal küzdenek meg. A KIKAPCS nekik segít, értük működik. Az Alapítvány két alapítójával, Környei Viktóriával és Bárdió Lucával beszélgettünk. 

2021.03.09, Írta: Belayane Najoua, Képek forrása: KIKAPCS

Egyetemi kurzusból álomprojekt

image0.jpg“Egy egyetemi projekt keretében kerültünk ugyanabba a csapatba, ahol először egy olyan ötleten dolgoztunk, ami nagyon távol állt a gyerekektől - talán éppen ezért nem is haladtunk vele igazán jól. Egy idő után a tanár odajött hozzánk, és azt mondta:”Lányok, nem csillog a szemetek, mi a gond?” Akkor bevallottuk, hogy az eredeti tervünk szerint beteg gyerekekkel foglalkoztunk volna, de nem tudtunk kitalálni egy jó koncepciót. Miután csináltunk egy piackutatást, amiből kiderült, hogy az SNI-s családoknál van egy támogatási hiány, elindultunk abba az irányba, és megszületett a KIKAPCS ötlete” - mondja Bárdió Luca, a KIKAPCS Alapítvány társalapítója.

SNI: Az SNI gyűjtőfogalom a sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalja magába. A sajátos nevelési igényű gyermekek lehetnek mozgásszervi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékossággal élők vagy halmozottan fogyatékosok is. A KIKAPCS Alapítvány az autista gyermekekre fókuszál leginkább, de a programban résztvevő családok az SNI bármely típusával küzdhetnek. Magyarországon több mint kilencvenezer családban van SNI-s gyermek, ami összesen 400 ezer érintettet jelent. 

“Habár a kurzus elindulásakor nem az SNI-s gyermekeket céloztuk meg, a legfőbb célunk az volt, hogy egy valós igényre nyújtsunk megoldást. A piackutatásunk pedig megmutatta, hogy az SNI-s családok kevesebb figyelmet kapnak, mint amennyit megérdemelnének. Konkrétan SNI-s gyerekekkel korábban nem volt tapasztalatunk, de mindketten önkénteskedtünk az Amigosnál, ami egy jó alapot biztosított, mind szakmailag, mind szociálisan”  - mondja Környei Viktória, a KIKAPCS társalapítója. 

Az Amigos a gyermekekért alapítójával  készült podcastünkről szóló cikket itt tudjátok elolvasni, a podcastet megtaláljátok Spotify-on.

Kikapcs az egész családnak

image1.jpg

A KIKAPCS egyedülálló az alapítványok között, hiszen nemcsak az érintett gyermekeknek nyújt segítséget, hanem az egész család számára kikapcsolódási lehetőséget biztosít. 2019-ben 20 sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekkel rendelkező családnak biztosított közösségi programokat és szállodai nyaralást, terápiás fejlesztéssel egybekötve, míg 2020-ban már több mint 50 családnak. Az alapítvány két fő programja a hétvégente megrendezett ingyenes közösségi foglalkozások és a két-három napos nyaralások. A foglalkozásokon nemcsak a gyermekek érezhetik magukat egy közösség tagjának, hanem a szülők - és az egészséges testvérek is - barátokra lelhetnek. A lányok nem félnek nagyot álmodni: “Idén már száz család a cél” - mondják mindketten mosolyogva. 

A nyaralásokhoz a partnerszállodák nyújtanak segítséget, akik kedvezményes áron biztosítanak szállást. Ezenfelül még a KIKAPCS is nyújt anyagi támogatást, így egy négyfős család negyedáron tud élményeket szerezni. A nyaralások hangulatát pedig egyetlen mondattal le lehet írni: “Úristen a mennyországban érzem magam, ígérjétek meg, hogy mindig jöhetek veletek nyaralni” - idézi vissza Luca a tavalyi nyaralások egyik felkiáltását. 

Bár a koronavírus miatt a 2020-as nyaralásokat át kellett szervezni, az alapítvány a karantén alatt sem engedte el a családok kezét. “A zárt Facebook-csoportunkban szerveztünk heti kihívásokat a családoknak, megpróbáltuk ösztönözni őket, hogy más családokkal együttműködjenek. Illetve egy pszichoedukációs beszélgetést is tartottunk nekik, ahol a bezártság okozta problémákra fókuszáltunk” - mondja Viki. 

17 KIKAPCS arc, akik hisznek a jó ügyekben

Az Alapítvány márciusban indította el a második nagykövet programját, amiben 17 lelkes “kikapcs arc” vesz részt. “A nagykövetek kitűznek maguknak egy célösszeget, amit egy hónap alatt kell összegyűjteniük - használhatják a közösségi médiát toborzásnak, a házassági évfordulóra ajándék helyett kérhetnek adományt vagy akár szervezhetnek adománykoncertet is” - mondja Luca. A projekt sikerességét az is mutatja, hogy csupán két nap alatt a megcélzott összeg több mint kétharmadát elérték. Nézd meg te is, hogy milyen szuper kikapcs arcok kampányolnak idén, mert nem lehetetlen, hogy köztük lesz a kedvenc énekesed, séfed vagy esetleg sportolód!

Legyél te is önkéntes!

image2.jpg

Ha neked is megtetszett a KIKAPCS tevékenysége és szívesen foglalkoznál gyerekekkel, akkor itt az idő, hogy cselekedj. A KIKAPCS csapata szeretettel várja az olyan önkénteseket, akik szívesen szereznének boldog élményeket SNI gyereket nevelő családoknak! Lehetsz közgazdász, geológus, orvostanhallgató vagy esetleg biomérnök. A lényeg, hogy lelkes és elkötelezett legyél. 

 

Jelentkezz az info@kikapcs.eu címen az önéletrajzod és motivációs leveled elküldésével március 12-ig! 

 

Az önkéntesek fő feladatai:

-a közösségi programokon, nyaralásokon résztvevő családok segítése 

-gyerekekkel játék, foglalkozás 

Az önkéntesség nagyjából heti 4 órát vesz igénybe, illetve a nyaralásokat, amik az önkéntesek számára ingyenesek. 

süti beállítások módosítása