Urban jungle - hasznos tanácsok kezdő növényszülőknek

kep_1.jpg

A koronavírus első hullámával járó korlátozások alatt az egyik projekt új otthonunk tudatos kialakítása volt. Ennek részeként kezdtünk virágosításba, és ma már közel harminc növénykét nevelünk az apró lakásban. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány egyszerűen gondozható, hálás szobanövényt, amelyeket kezdőknek is bátran ajánlunk. Zöldítésre fel!

2021.03.15. Írta és fényképezte: Barla-Szabó Zsófia

Az érzés, amikor meglátod a boltban, amint fényes levelekkel, gyönyörű virágokkal, az egészségtől majd kicsattanva szinte azonnal leugrik a polcról - semmi kétség, ez szerelem első látásra. Máris a kosaradban csücsül egy csinos kis kaspóban. Vágókép, előre ugrunk az időben néhány hetet. Éppen a fürdőszoba polcra helyezed a drágát, ami utolsó mentsvárként lebeg a szemed előtt. Mert a nappali dohányzóasztalán ugye túl kevés volt a fény, a konyhai ablakpárkányon viszont közvetlenül érte a nap, és nem is volt elég párás a levegő, így színe meglepő gyorsasággal váltott át üde élénkzöldből kiábrándító barnába. Semmi kétség, haldoklik. Pedig te minden nap szeretgetted, forgatgattad, kedvesednek becézted, és egy kisebb vagyonért vásárolt tápoldattal biztattad növekedésre.

Ha akár csak egy-egy mozzanattal is azonosulni tudtál, biztos ismerős számodra a “Milyen növényt vegyek? Egyáltalán milyenek léteznek?” kérdéskör. Nem kevés időbe és aggodalomba telt kitapasztalni, mely növények fogadnak el minket (és negyven négyzetméternyi albérletünk korlátozott lehetőségeit) annyira, hogy szíveskedjenek nem kipusztulni már a második héten. Alább összegyűjtöttem néhány fajtát, amelyek még kezdő növényszülők számára is kecsegtetnek némi sikerélménnyel.

Anyósnyelv

Az anyósnyelvet a legigénytelenebb növények között tartják számon. Gyakorlatilag bármilyen fényviszonyok mellett eléldegél, és akkor sem sértődik meg, ha hetekig egy csepp vizet sem lát. Visszavágni nem szükséges, és ritkán betegeskedik - olyannyira antiszociális növény, hogy még a kártevőket is távol tartja magától. Bár levéldísznövényként van számontartva, az anyósnyelv elvileg virágozhat is - a miénk még nem vetemedett ilyen tettre, de türelmesen várjuk kibontakozását.

kep_2_4.jpg

Agglegénypálma

A tapasztalt növénytartók szerint a szép agglegénypálma titka, hogy egész egyszerűen a sarokban kell felejteni. Enyhén mazochista hajlamai miatt a növény kifejezetten szereti a gyökereit összenyomó, kis kaspót, nem igényel sok napfényt, locsolni pedig néhány hetente is bőven elég. Jó barátja lehet azoknak, akik mutatós, de igénytelen társra vágynak. Szétültetésével jobb vigyázni, barátai nélkül az agorafóbiás kis növényünk látványos haldoklásba kezdhet - ilyenkor jobban tesszük, ha visszaadjuk neki a társait.

kep_3.jpg

Szobai futóka

A legtöbb szobanövénnyel ellentétben a szobai futóka kifejezetten jól viseli a téli fűtési időszakot is, így egész évben hű társad lehet még egy túlfűtött panellakásban is. Nem neheztel, ha esetleg kimarad egy-egy öntözés, és a fényhiányt is jól viseli. Gyors növekedés jellemzi, így ideális élettársad lehet, ha hamar és olcsón futtatnád körbe a lakást dekoratív zöldekkel.
Kifejezetten jól mutatnak egy magasabb polcon vagy a mennyezetre akasztva - ilyenkor tudják igazán kiélni kúszó és csüngő tehetségüket. Nálunk a plafonról lógva éldegélnek az ablakok mellett, egyelőre lelkesen hozva az új levélbébiket.

kep_4.jpg

Kaktuszok

A kaktuszok olyanok egy háztartásban, mint a nagyi régi vázája. Évente párszor ráeszmélsz, hogy létezik, felfedezed a polcon, talán egy kis vizet is loccsantasz rá, aztán bizonytalan ideig ismét feledésbe merül. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan túlélőművészek. Jól bírják a sötét, téli fűtési időszakot, nyáron pedig szívesen napfürdőznek az erkélyeden vagy az ablakpárkányon. Kevés vízzel is beérik, és néhány évente egy átültetésen kívül nem sok gondoskodást igényelnek.
Bár léteznek színes (virágú) kaktuszok, ne dőlj be az üzletek trükkjeinek: a gyönyörű színekben pompázó növényeket sokszor festékszóróval permetezik be, míg az élénk színű virágok csak a kaktuszra vannak ragasztva vagy tűzve.

kep_5.jpg

Pozsgafa

A majomfának is nevezett pozsgás a déli ablakok királynője, ami nyáron szívesen eléldegél kültéren is, télen pedig a hűvösebb, de világos közeget kedveli. Átlagos vízigényű növény: nyáron igényli a rendszeres (heti egyszeri) öntözést, télen pedig tartsd a földjét szinte teljesen szárazon. Ha feltűnően eldobálja kis pozsgás leveleit, akkor túl melege van, ezért ilyenkor keress neki hűvösebb helyet.
A hiedelem szerint amíg a pozsgafa szépen fejlődik, addig tulajdonosa is jólétben él - bár ezt az urban legendet diákbérből és ösztöndíjból élőként erősen cáfolom, a majomfánk a mai napig a kedvenceim közé tartozik. 

kep_6.jpg

Ha kezdő, de lelkes növényszülőként elveszettnek érzed magad a zöldek világában, akkor szeretettel ajánlom ezt a közösséget. A csoportban fiatalok osztják meg egymással növénytartással kapcsolatos gondolataikat, problémáikat, kudarcaiakat és sikerélményeiket.

süti beállítások módosítása