Egy sziget, ahol Fülöp herceget istenné avatták - Visszatér-e a szelleme?

yaohnanen_tribesmen_show_pictures_of_2007_visit_with_prince_philip.jpg

Fülöp herceget egy törzs istenként tisztelte. Míg a világ többi részén a királynő volt a középpontban, addig ezen a távoli óceániai szigeten Fülöp herceget istenítették, és egy egész vallási mozgalmat építettek köré. De vajon miért pont Fülöp herceg lett a kiválasztott? Egy ókori történet, egy kép és Fülöp lett az istenség.

2021.04.14. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Wikipedia

Az ókori történet

A Fülöp herceg mozgalom egy olyan vallási szekta, amelyet a kasztomi emberek követnek, Yaohnanen falu körül, a déli Tanna-szigeten, Ausztráliától észak-keletre. A jaohnaneni törzs úgy tekint Fülöp hercegre, mint a sziget istenére.

kepernyofoto_2021-04-10_8_05_43.png

Kép: Google Maps

Az ókori jaohnaneni mesék szerint egy hegyi szellem fia egy távoli vidékre utazott a tengerek felett. Ott feleségül vett egy hatalmas nőt, és idővel visszatér hozzájuk. Ezt az alakot sokszor azonosították John Frum testvérével, aki egy 1910-es években született vallás központi figurája volt. A John Frum köré épült vallás szintén a Vanuatu sziget térségében kezdődött, és Frumot egy olyan katonának ábrázolta, aki jólétet és gazdagságot hoz az embereknek - hasonlóan vélekedtek a hegyi szellem fiáról is, akit később Fülöp herceggel azonosítottak.

duke_of_edinburgh_33_allan_warren.jpgMiért pont Fülöp herceg?

Kép: Fülöp Herceg, Wikipédia

Vanuatun a brit és francia kereskedelmi érdekek a 19. században közös ellenőrzéssel valósultak meg a szigeten, viszont egy 1887-ben született megállapodás alapján Franciaország és Nagy-Britannia közös gyarmata lett, és a két ország haditengerészetének tisztjeiből alakult bizottság irányította. A helyi emberek akkor kezdték el kapcsolatba hozni Fülöp herceget a hegyi szellem fiával, amikor a brit kormány által küldött tisztviselők irodáiban meglátták a királyi pár fényképét. Habár olvasni és írni nem tudtak, de a tisztviselők Erzsébet királynő iránti tiszteletéből látták, hogy a fényképeken szereplő sápadt bőrű ember azonos lehet a történetben szereplő fiúval, hiszen ő is egy hatalmas nőt vett feleségül.

“Ő isten, nem ember - mondta nekem a főnök határozottan, és a portrékra mutatott” - emlékszik vissza egy újságíró az ottani tartózkodására.

A törzs meggyőződését 1974-ben erősítette meg a királyi pár látogatása, amikor néhány falusinak lehetősége volt távolból látni Fülöp herceget. A herceg akkor még nem tudott az őt istenítő vallásról, de pár évvel később John Champion, a gyarmat brit rezidensbiztosa hívta fel rá figyelmét.

Beszélgetés Fülöp herceggel

Champion ekkor azt javasolta, hogy Fülöp herceg küldjön a törzsnek egy képet, amit szimbólumként kirakhatnak a központjukba. Fülöp herceg beleegyezett, és Londonból küldött magáról egy hivatalos, aláírt képet. A helyiek válaszul visszaküldtek egy disznóölő lándzsát. Fülöp herceg válaszul lefotóztatta magát a lándzsával, és visszaküldte a képet a törzsnek. Ezenkívül még egy képet küldött Fülöp herceg - mindhármat a törzs vezetője, Jack Naiva őrizte, aki 2009-ben halt meg.

Egy újságíró beszámolója alapján a törzs csak 2007-ben tudta meg, hogy pontosan mikor van Fülöp herceg születésnapja - azóta a június 10-ét kavaivással ünneplik. A kava egy olyan bódító sör, amelyet a borsfa gyökereiből készítenek és zsibbasztó hatása van.

A királyi családból még Anne hercegnő járt a szigeten 2014-ben, ám Fülöp és a királynő nem tértek vissza többet.

Fülöp herceg szelleme visszatér?

Péntek kora délután jelentette be a Buckingham-palota, hogy meghalt Fülöp herceg, a brit monarchiában leghosszabb ideig pozícióban lévő uralkodó hitvese. Fülöp herceg Dánia és Görögország hercegeként született, de egyéves korában száműzték a családját. Több európai országban is élt, mielőtt megismerkedett volna Erzsébet királynővel. Mint a legtöbb kapcsolat, úgy az övék is tele volt hullámvölgyekkel, de Fülöpöt sokszor említették úgy, mint a királynő “ereje és támasza”. Fülöp életében több, mint 800 szervezetben vállalt szerepet és közel 6000 beszédet mondott. Fontosnak tartotta a fenntarthatóságot és a fiatalok edukációját is. A herceg 99 évesen hunyt el, temetése április 17-én lesz, amikor a windsori kastély kápolnájában fogják örök nyugalomra helyezni.

Fülöp herceg halálának emlékére a törzs egy gyászceremóniát tartott, ahol kavaivással emlékeztek meg istenükre. A hívők úgy gondolják, hogy Fülöp herceg szelleme az uralkodó család egy másik tagjában térhet vissza.

süti beállítások módosítása