Érdekességek a legszentebb iszlám hónapról, a ramadánról 

house-of-allah-2217859_1920.jpg

A muszlim a világ második legnagyobb világvallása. A Földön több mint 1,8 milliárd hívője van, akik közül közel ötvenezer él Magyarországon. A vallás egyik legfontosabb ünnepe, a ramadán a végéhez közeledik, így érdemes egy pillantást vetni arra, hogy hogyan ünneplik a hívők a muszlim “húsvétot”!

2021.05.12. Írta: Belayane Najoua és Szentkirályi Lili, borítókép: Abdullah Shakoor, Pixabay

Érdekességek a ramadánról

  • A ramadán szó szerinti fordításban izzasztó hőséget vagy szárazságot jelent.
  • A muszlimok hite szerint a ramadán ideje alatti imádságok értékesebbek, mint ezer imádsággal töltött nap.
  • A Korán hónapjának is nevezik. Az ünnepek alatt a muszlimok gyakran napokig olvassák a szent könyvet.
  • A böjti hónap harminckét évente egyszer nyárra esik, ami azt jelenti, hogy ilyenkor naponta tizenhat órán át tart.
  • A muszlimok hiszik, hogy az ünnepek alatt a jócselekedetek értékesebbek, mint máskor.
  • Habár napkelte és napnyugta között nem szabad enniük a böjtölőknek, ételt kóstolni szabad, ha nem nyelik le. 
  • Ha valaki beteg, nincs eszméleténél, várandós, tizenöt éven aluli, utazó vagy menstruál, akkor fel van mentve a böjt alól. 
  • A böjt alatt naponta kétszer étkeznek a hívők: az ún. suhoor (mielőtt feljön a nap) és iftar (miután lemegy a nap) keretei között

A Korán születése

Akárcsak a keresztény vallásban a húsvét vagy a karácsony, a ramadán is egy jelentős történelmi eseményre vezethető vissza. A vallás úgy tartja, hogy i.e. 610-ben Allah felfedte az akkor még mekkai Mohamed próféta előtt a Korán alapjait. Ezeket a kinyilatkoztatásokat később összegyűjtötték, majd ebből alakult ki a 114 fejezetes Korán, ami a vallás szerint Allah pontos szavait tartalmazza. Ekkor kristályosodott ki az iszlám vallás öt alapelve: 

  • saháda (hitvallás: egy mindentudó Isten van, akinek a prófétája Mohamed)
  • szalát (ima: napi ötszöri imádkozás)
  • zakát (alamizsna: a szegények megsegítése)
  • szaum (böjt: rituális, bűnbánó és aszketikus)
  • haddzs (mekkai zarándoklat: a hívők életük során egyszer el kell látogassanak Mekkába)

Az éjszaka, amikor eldől, bőség lesz-e a következő évben

Egy hadísz – Mohamed prófétáról szóló szájhagyomány – szerint a Próféta azt mondta: „Ramadán hónap eleje a könyörület, közepe a megbocsátás, utolsó része megszabadulás a Pokol-tűztől.” Ez azt jelenti, hogy a ramadán utolsó tíz napja üdvösséget hozhat annak a muszlimnak, aki ezt az időszakot az Allahhoz való közeledésre és a bocsánatkérésre használja. Ilyenkor a muszlimok rendszerint többet imádkoznak, fohászkodnak és bűnbánatot tartanak. A ramadán utolsó harmada kiemelt jelentőségű. 

A vallás szerint a ramadán utolsó tíz napjának egyik éjjelén Gábriel angyal megjelent a Hirá' barlangban, megszólította Allah küldöttét, és átadta neki az első üzenetét – ez  a Qadr (Elrendelés) éjszakáján történt. A muszlimok úgy gondolják, hogy aki ezen az éjszakán ébren marad, annak Allah megbocsátja az addig elkövetett bűneit. A Quadr éjszakája páratlan dátumú éjszakára esik, de a pontos dátum évente változik. Az Elrendelés éjszakájának jele, hogy aznap reggel a nap olyan kerek, mint a telihold, és éjszaka is nyugodt a természet: nincsenek viharok, se hőség. A muszlimok szerint, akit Allah meghallgat ezen az éjszakán, annak a következő évre nem lesz gondja – ez vonatkozik a családi életre, a vagyonra, az ételre és a ruházatra is.

holy-quran-1528446_1920.jpg

Kép: Afshad Subair, Pixabay

Ezeken az éjszakákon a leggyakrabban emlegetett fohász így szól: 

Ó Allah, Te Elnéző, Bőkezű vagy, szereted elnézni a bűnöket, legyél hát elnéző velünk!

A böjt végének ünnepe – a muszlim “húsvét”

A ramadán végét az ún. Eid al-Fitr (‘a böjt megtörésének ünnepe’) jelzi. Ez egy 2-3 napos ünnep, amikor a család és a barátok összegyűlnek, és együtt megünneplik a ramadánt. Az Eid al-Fitr alatt is a spiritualitás van fókuszban: reggelente a hívők különleges imákkal köszöntik Allahot. Hasonlóan a keresztény kultúra húsvétjához, ez a pár nap meghitt hangulatban telik. Főszerepet kap a vidámság, az élénkség, az élet ünneplése is: a böjtöt többnapos lakomával zárják. A hívők bőséges, sokfogásos étkezéssel, valamint családi és baráti ajándékozással ünneplik és dicsérik Allahot, aki végigsegítette őket a böjtölés ideje alatt.

süti beállítások módosítása