Gyors, kényelmes és hatékony - digitális iskolaszövetkezetet alapítottak corvinusos hallgatók

s25_1.jpg

Számtalan saját tapasztalat, kényelmetlen ügyintézés, munkáltatók és munkavállalók idejét egyaránt pazarló működés - ezek a negatív élmények indították útjára a Quantum digitális iskolaszövetkezetet. Két corvinusos egyetemista sztorija az ötlettől egészen a vállalkozás megvalósulásáig.

2021.05.14. Írta: Kristóf Benjámin, fényképezte: Mikó Vencel

Az a vállalkozás a legjobb, ami valós problémára igyekszik váaszt adni, szokták mondani. A Quantum digitális iskolaszövetkezet alapító csapata a saját bőrén tapasztalta meg a diákmunka szövetkezetek kényelmetlen folyamatait, amelyek sok esetben nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók idejét is pazarolják. A vállalkozás alapítója és jelenlegi ügyvezetője, Bege Áron fejéből pattant ki az ötlet 2020 tavaszán, amiből mára 20 üzleti partnerrel rendelkező vállalkozás lett.

Miként váltatok elképzelésből működő vállalkozássá?

Áron: Sok helyen dolgoztam diákmunkásként. Bonyolultnak és feleslegesnek éreztem az adminisztratív folyamatokat, amelyek során számomra és munkáltatóm számára egyaránt felesleges lépéseket kellett megtennünk. Ezek mind könnyen digitalizálhatók és automatizálhatók lettek volna.

Még 2020 tavaszán egy szakkollégiumi jelentkezési feladatsorban kérdezték meg tőlem, hogy ha csinálnék egy vállalkozást, mi lenne az. Felvázoltam egy kezdetleges üzleti tervet, és annyira megtetszett, hogy egyből át is küldtem Bőhm Zsombor barátomnak.

Zsombor: Épp a tavaszi karantén alatt voltunk. Engem elsőre megnyert az ötlet, amit Áron küldött, és hamar elkezdtünk napi szinten tervezni a témában. Rövid idő alatt eldöntöttük, hogy belevágunk. Ketten viszont, még Áron szoftverfejlesztői tapasztalatai ellenére sem éreztük elégnek magunkat a projekt megvalósításához, így egy kisebb csapatot toboroztunk. Diákszervezeti és személyes ismeretségeken keresztül hamar összejött a jelenlegi csapat. Mára közgazdász, jogász és több szoftverfejlesztő közösen dolgozik a vállalkozásunk sikeréért.

s31_1.jpg

Szolgáltatást hoztatok létre. Milyen igényre kínáltok választ a Quantummal?

Zsombor: A diákmunka piacban óriási lehetőségek vannak, amelyeket máig nem használnak ki kellő mértékben. A működés gyakran évtizedekkel ezelőtti alapokon nyugszik, egyáltalán nem hatékony. Ez pedig nem csak minden diák, hanem a munkavállalók életét is napi szinten nehezíti. A diákoknak, akik csak a munka részével szeretnének foglalkozni, nem kényelmes ez a foglalkoztatási rendszer. A cégeknek pedig a sok papírmunka és tranzakciós költség miatt jelentősen csökken a jutányosabb foglalkoztatásból eredő hasznuk.

Miben tud újat nyújtani a Quantum?

Áron: Hatékonyabbak vagyunk, mint a versenytársaink, így alacsonyabbak a költségeink. Az iskolaszövetkezetek a bér után kapnak jutalékot, amely azonban magába foglalja a felesleges kiadások fedezetét is, a nagy iroda fenntartásától kezdve a sok munkatárs bérköltségén át a rengeteg adminisztrációval töltött óráig. Digitális működésünknek köszönhetően nálunk ez a díj jellemzően alacsonyabb, így a cégnek olcsóbb a foglalkoztatás, hosszú távon pedig a diákhoz is több pénz juthat. HR-menedzsment területén is nagy terhet veszünk le partnereink válláról. Az ügyintézés, kapcsolattartás, a bérek kifizetése és a munkaórák ellenőrzése mind sokkal könnyebbé válik az automatizált rendszeren keresztül.

A kulcsszó az automatizáció. Minden online és automatikusan működik. Nincsenek adminisztráló munkatársak, így nemcsak költséghatékonyabbak, hanem gyorsabbak is a folyamatok.

Hogyan működik a rendszer? Milyen elemei vannak?

Áron: A legjobb az egészben, hogy minden érintett valós időben látja, hogy épp hol tart a folyamat. A rendszerünkben egy-két gombnyomás a regisztráció, szerződéskötés. A munkaidőt a diák applikáción keresztül vezeti. Ezt azonnal látja a vállalati partner is, akinek már csak el kell fogadnia a kimutatásban rendszerezetten látható óraszámokat. A számlát a hó végi jóváhagyás után azonnal megkapják, hiszen a rendszer automatizált.

Zsombor: Fontos értékünk még a diákoknak történő utalások gyorsítása, rugalmassá tétele. Az iskolaszövetkezetek egy régről velünk maradt megszokásból adódóan általában minden hónap tizedike környékén utalnak a diákok számára. A mi rendszerünkben minimalizáltuk az átfutási időket, így amint a cég utal, a munkavállaló aznap megkapja a pénzt.

Egy innovatív jövőbeli irány még az azonnali kifizetési rendszer is. Amennyiben a cég részéről rendben van, rendszerünkön keresztül a diákok előre is kaphatnak fizetést, elméleti szinten akár heti vagy napi rendszerességgel.

_mkp0259.jpg

Hol tart most a vállalkozás?

Áron: Múlt szeptemberben kezdtük, jelenleg húsz vállalati partnerrel dolgozunk együtt, főként kis- és középvállalkozásokkal. Nagyjából ötven diák dolgozik most nálunk. Az eddigi mérleget pozitívan értékeljük. Új szereplők vagyunk még a piacon, ráadásul a nagy cégek sokszor egy vagy akár több évre előre választanak együttműködő partnert, így ebbe a versenybe még nem volt igazán esélyünk beszállni.

Mik a jövőbeli elképzelések?

Zsombor: A gyors reakciónk és fejlesztéseink jó lehetőségeket nyújtanak számunkra. A koronavírus miatt természetesen a versenytársaink is felgyorsították a digitalizációs folyamataikat, de pont a hirtelen változások miatt nem egyszer logikailag és jogilag is hiányos rendszerek keletkeztek. Szerencsére a Budapesti Corvinus Egyetem Proof of Concept (PoC) pályázatán is sikerült támogatást nyernünk, így jelenleg minden erőnkkel a növekedésen vagyunk. Áprilisban már 4 milliós forgalmat értünk el, de messze még a kitűzött cél.

És most tovább a megkezdett úton?

Áron: Mindig zavart a felesleges munka, ha valakinek pazaroljuk az idejét. Ebben a szellemben dolgozunk és a saját tapasztalatainkból építkezünk tovább. Mindig akadnak nehézségek, vállalkozást építeni folyamatos problémamegoldási képességet követel. Jó csapatunk, jövőbe mutató ötleteink és motiváltságunk eredményeként végig fogjuk vinni ügyünket, hogy a diákmunka elérjen a 21. századba!

süti beállítások módosítása