Sötét november - Horror, emberi drámák és végtelen pusztaság az idei ősz magyar filmjeiben

borito_12.jpg

A közönségfilmek mellett megbújó családi drámákról, könnyed vígjátékokról vagy éppen természetfilmről talán kevesebben hallottak, mégsem érdemes kihagyni ezeket a magyar alkotásokat. Az idei ősz magyar filmjeit gyűjtöttük össze a teljesség igénye nélkül.

2021.11.07. Írta: Orosz Petra Borítókép forrás: nfi.hu

Post Mortem

Az első világháború után a vándorfotós Tomás (Klem Viktor) elhunytak utolsó fényképét készíti el megélhetésként. Egy kislány, Anna (Hais Fruzsina) meghívására jut el egy faluba, ahol természetfeletti jelenségekkel találkozik. A sok temetetlen halott kísértete közölni szeretne vele valamit, és Tomás elhatározza, hogy felfedi a falu titkait. A magyar horrorfilm Bergendy Péter rendezésében képviseli hazánkat a 94. Oscar-díj-átadón a nemzetközi film kategóriában.   
postmortem.jpg

kép forrás: InterCom

A legjobb dolgokon bőgni kell

A harmincéves Maja (Rainer-Micsinyei Nóra) élete kezd összeállni, amikor egy éjszaka alatt minden a feje tetejére áll. A rég nem látott távoli rokon holtteste a konyhaasztalon ráébreszti, hogy hiába biztonságos az élete, a boldogság érdekében muszáj kockáztatnia. Gyerekkori barátnőjével, Sárával (Huzella Júlia) az este alatt kell szembesülniük a rég eltemetett problémákkal, életükben először.

Külön falka

A börtönből frissen szabadult Tibor (Dietz Gusztáv) a múltja és egy családi titok miatt kerüli a találkozást a lányával, aki a nagyszüleivel él. Niki (Horváth Zorka) minden tiltás ellenére felkeri az édesapját. Lassan közeledni kezdenek egymáshoz, de a családi egyesüléshez hosszú út vezet. Kis Hajni rendező első nagyjátékfilmje a szülő-gyermek kapcsolat mellett őszintén és nyersen mutatja be előítéleteinket, amiken mélyen elgondolkozunk a film megnézését követően.

kulonfalka.jpg

kép forrás: Mozinet

Hasadék

A budapesti orvos, Bálint (Molnár Levente) édesapja temetésére tér vissza a Máramarosi-havasok közé, a szülőfalujába. A temetésen találkozik sok évvel ezelőtt hátrahagyott fiával, Simonnal (Babai Dénes), akit eddig nagyapja (Kovács Lajos) nevelt. Nem tudja tovább vállalni a fiút, így Bálintnak szembe kell néznie a múltjával, és a rövidre tervezett látogatás végzetes fordulatot vesz. Erdélyi tájak, családi dráma és helyi maffia színesítik a képet.

Vad lovak - Hortobágyi mese

A Hortobágy védett területén, Pentezugban látható a világ egyik legnagyobb vadló-ménese. A frissen világra jött Csepke felnövésén keresztül mutatják be Török Zoltán rendező és alkotótársai a háromszáz egyedet számláló ménes pusztai vándorlásának mindennapjait. Egy zárt, érintetlen világba enged bepillantást a Pokorny Lia narrációjával kiegészített természetfilm, amely bármely korosztály számára képes újdonságot és csodát mutatni.

vadlovak.png

kép forrás: Mozinet

Toxikoma

Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapuló történet közepébe csöppen rögtön a néző. A könyv a színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, a filmben a már drogfüggő Szabó Győző (Molnár Áron) és Csernus Imre (Bányai Kelemen Barna) pszichiáter furcsa kapcsolatát kísérhetjük végig az elvonókúrán. Erősebb idegzetűeknek ajánlott. 

Eltörölni Frankot

Frank (Fuchs Benjámin) egy underground zenekar frontembere, akire rendszerkritikus dalszövegei miatt nem néznek jó szemmel, színpadon kívül is nehezen illeszkedik be. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják elhallgattatni. Frank nem hajlandó finomítani a szövegeken, és a rendszer általi bedarálás lenne a következő lépés. A ködös, homályos légkört Fabricius Gábor rendező teremti meg.

eltorolnifrankot.jpg

kép forrás: Mozinet

Magyar Passió 

1950-et írunk. A háború után Leopold atya (Eperjes Károly) és szerzetestársai a ferences rend felvirágoztatásán tevékenykednek. A békés időszak rövidre zárul, az atyát koholt vádak alapján letartóztatják és volt diákját, Keller főhadnagyot (Telekes Péter) bízzák meg a beismerő vallomás kikényszerítésére. A színművész Eperjes Károly első egész estés rendezése, amiben mint forgatókönyvíró is megjelenik.  

 

süti beállítások módosítása