Legyen szenvedélyed a téma - Hasznos tippek a szakdolgozati témaválasztáshoz

nick-morrison-fhnnjk1yj7y-unsplash.jpgÖsszegyűjtöttünk pár praktikus javaslatot a szakdolgozati témaválasztáshoz, ami segít eligazodni a lehetőségek között.

2021.11.10. Írta: Kalánová Barbara Borítókép forrás: Unsplash

A hallgatók mumusaként elhíresült szakdolgozat megírása minden egyetemista életében mérföldkőnek számít. Lehetsz végzős és gyakorlottabb, de még kevésbé határozott, vagy akár frissen az egyetemre bekerült gólya is, előbb-utóbb el kell kezdened foglalkozni a gondolattal, melyik részterület áll legközelebb a szívedhez a szakodon belül. 

A szakdolgozat megírása nem kis feladat. Ehhez hoztunk egy kis segítséget azoknak, akik a tavaszi félévben szeretnék leadni a szakdolgozatukat, amire november elején kell jelentkezniük. A 2021/2022-es tanév tavaszi félévében a szakdolgozat leadási időszaka és a jelentkezés a záróvizsgára 2022. 4. 19. és 5. 2. között lesz, a záróvizsgaidőszak pedig 6. 13-25. között.

Fontos: a szakdolgozati témaválasztás módja szakonként eltérő lehet, így mindig a saját szakod tájékoztatóit kövesd!  A szakfelelősöktől, illetve a specializációvezetőktől tudsz pontosabb tájékoztatást kérni, ők segítenek akkor is, ha nehézséged akad a konzulensválasztás során. Ebben a cikkben azon hallgatóknak adunk tanácsot, akik maguk választhatják ki a szakdolgozati témájukat és a konzulensüket.

Legyen szenvedélyed a téma!

Akkor fog a legkönnyebben menni a szakirodalom olvasása, ha olyan területet választasz, amiért rajongsz, és aminek a fanatikusa vagy. Ha úgy érzed, órákat tudnál beszélni egy adott problémáról, van egy kérdés, amire nagyon szeretnél választ kapni, akkor érdemes ezt a témát választanod.

Ha viszont olyan témát választanál, amit csak gyorsan le szeretnél tudni, az egész folyamat nehezebb és akár hosszabb is lehet. Arról nem is beszélve, hogy egy számodra valóban érdekes szakirodalom nemcsak a szakdolgozat írása, hanem későbbi tanulmányaid vagy munkád során és hasznos társ lehet. 

A szakdolgozat megírása közben valójában egy szűk szakterületet alakítasz ki magadnak, ezért jó, ha kapcsolódik az érdeklődési körödhöz, akár későbbi karriertervedhez vagy vállalkozásötletedhez a téma. Ha sikerül tényleg beleásnod magad, egy állásinterjún is lesz egy olyan szakmai téma, amiről magabiztosan el tudsz beszélgetni, és ez egy pályakezdő számára nem kis előny.

Légy résen!

Előfordulhat, hogy a szerteágazó érdeklődésednek köszönhetően a bőség zavarában szenvedsz, több irányban is szívesen kutatnál, de valahogy még nem találtad meg ’’az igazit’’. Nem árt, ha nyitott szemmel jársz a mindennapokban, a metrón ülve vagy az utcán sétálva is bevillanhat például egy plakát, ami ihletet adhat a témához.

Ha viszont tudatosan keresel témát, érdemes szétnézni a diákszervezetek programjai között is. Egy-egy érdekes kerekasztal-beszélgetés, előadás olyan témákat is előhozhat, ami téged is elindít egy izgalmas úton. Ha mégis elakadnál, a tanszékek oldalait és az oktatóidat is segítségül hívhatod.

Jegyzetelj!

Ahhoz, hogy a felmerülő ötleteid ne csak elképzelések, gondolatok maradjanak, ne merüljenek feledésbe az egyetemi feladatok sokaságában, készíts jegyzetet. Erre a célra az okostelefonodban lévő jegyzetfüzet, listakészítő alkalmazás, de egy egyszerű jegyzettömb is kiváló. A lényeg, hogy ne hagyd csak a levegőben lógni a gondolataidat, rendszerezd őket.

A szakirodalom feldolgozása is komoly kihívást jelent majd, így már a témaválasztás során érdemes kijegyzetelni a legfontosabb fejezeteket. Lehet, hogy időközben rájössz, ez mégsem annyira a te témád, utólag pedig már nehezebb vagy nem lehet módosítani. Ha viszont otthonosan mozogsz a választott szakirodalomban, azt is jobban fel tudod mérni, hogy valóban a te témádról van-e szó.

Hallgass a szívedre!

Engedd szárnyalni a fantáziád, írj le legalább tíz akár kezdetlegesen kibontakozó ötletet, ami legelőször eszedbe jut. Elsődlegesen húzz ki két, majd három olyan témát, amihez a legkevésbé ragaszkodsz. A fennmaradó öt témából távolíts el újabb kettőt, így meglesz az a  három, amiben a legtöbb lehetőséget látod.

A további választás során érdemes kikérni szaktársak, barátok és téged jól ismerő oktatók véleményét is: ők vajon mennyire látják hozzád illőnek az adott témát? Ők felhívhatják olyan kihívásokra, buktatókra is a figyelmedet, melyekre korábban nem gondoltál.

A gondolattérkép egyébként más területen is hasznos eszköz lehet, ha bonyolultabb döntést kell meghoznod. A legjobb, ha veszel egy üres papírt, és kézzel rajzolod meg a térképet, de számos online alkalmazás közül is választhatsz.

Motiváld magad!

Az Egyetemek weboldalán megtalálod az előző évek témaötleteit, amikből bátran meríthetsz inspirációt. A Könyvtár szakdolgozati repozitóriuma is a segítségedre lehet, ahol rengeteg szakdolgozati témát, publikációt, TDK-t találhatsz. A kezdet nehéznek tűnhet, azonban a keresgélés, olvasgatás során egyre jobban belelendülsz a folyamatba, ami elvezet a hozzád leginkább illő téma kiválasztásához.

Arra azonban figyelj, hogy a kutatásod ne legyen ugyanaz, mint ami korábban már megjelent, tedd hozzá a saját gondolataid is. Vagyis inspirációnak tökéletesek a korábbi témák, de teljesen nem veheted át ezeket.

 A szakdogozatíráshoz és a témaválasztáshoz egyaránt segítséget kaphatsz a Corvinus Könyvtár konzultációs alkalmain. A részleteket a honlapon találod.

süti beállítások módosítása